Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юли, 2023 12:23 1 319 32

Чехия е дала 590 млн. EUR за украинските бежанци през 2022 година

  • бежанци-
  • помощи-
  • средства-
  • чехия

Реализирани са 27 хуманитарни проекта

Чехия е дала 590 млн. EUR за украинските бежанци през 2022 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2022 г. Чехия отдели близо 590 млн. EUR, за да осигури престоя на украинските бежанци в републиката, съобщи информационната агенция ЧТК, позовавайки се на министъра на външните работи на републиката Ян Липавски.

Средствата бяха предназначени за осигуряване на престоя на украинските бежанци в републиката. Освен това, според агенцията, 193 милиона крони (около 8,2 млн. EUR) са били отпуснати чрез чешкото външно министерство за изпълнението на допълнителни 27 хуманитарни проекта, свързани с жертвите на военния конфликт в Украйна. Шестима от тях са изпратени в подкрепа на украинските бежанци в Молдова, останалите - на бягащите от конфликта на териториите на Украйна, които не са засегнати от военни действия.

Още новини от Украйна

Според агенцията, средства за подпомагане на украинските бежанци са били отпуснати и се отпускат освен чешкото външно министерство и чрез други министерства и ведомства на републиката. Хуманитарните организации в страната също активно помагат на засегнатите от конфликта. В Чешката република, както припомни CTK, има, наред с други неща, тригодишна правителствена програма за помощ на Украйна, според която в периода от 2023 до 2025 г. на тази страна ще се предоставят годишно в размер на 500 милиона крони (приблизително 21,5 млн. EUR).

Общо през 2022 г. Чешката република е изпратила 20,86 милиарда крони (приблизително 878 млн. EUR) като помощ за развитие на трети страни извън ЕС. В сравнение с 2021 г. тази подкрепа се е увеличила с 12 милиарда крони (около 505 млн. EUR). Това е свързано със събитията в Украйна. Сред страните, подкрепяни от републиката, са Босна и Херцеговина, Етиопия, Грузия, Камбоджа, Молдова и Зимбабве. Средства са получили и сирийските бежанци в Турция през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    18 4 Отговор
    малко е плиснати лигени малко е поне милиард ,и ни е като вас даваме а те на първа линия с пачки евро в ръка си гледат кефа карат си скъпите коли ,няма данаци винетки гражданска ,украйнските патриоти се забавляват на нащето черноморие а бг робите бачкат за 600 евро макс

    Коментиран от #5, #22

  • 2 хашек

    17 4 Отговор
    Щом им е толкова акъла, да дават.Тикви!
  • 3 Днес в медийте

    1 4 Отговор
    Чехия ще бъде държава за пример.
    Те нямат излаз на море 😁
  • 4 даа

    26 1 Отговор
    А наште марионетки лъжат, че ЕС давал парите!
  • 5 КОТарАК

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    строител съм ,с това се занимавам-в конкурентната фирма работят украинци, по-скоро руснаци , не пожелали да се бият за никой. така че много се замислете какви са избягалите уж при нас

    Коментиран от #9, #10, #24

  • 6 Факт

    10 1 Отговор
    Да сте чули чехи да се съпротивлявят срещу укряинската напаст или укряинци да чупят също не.Защото и едните и другите са амбриажи
  • 7 Волжка България

    10 1 Отговор
    и там изписват на хартия то тия проекти едва 11%са реалнио осъществени затва ес ще се разпадне таман като влезем в еврозоната

    Коментиран от #21

  • 8 я чехите да не се стискат

    3 4 Отговор
    а да дават милиарди за нуждаещите се хорица и без това са впрегнали цялото си население и украинките да работят здраво и дерат с яки данъци при 2% безработица най ниската в ес
  • 9 РЕАЛИСТ

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Хайде уточни се , какви са. Украинци били, пък били руснаци. Не правиш разлика между тях ли? Или са украинци с руско самосъзнание, които не искат да умират, за някаква измислена държава с 30 годишна история и език.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За размисъл

    10 2 Отговор
    Чехия - скритата лимонка на САЩ.
  • 12 Опааа

    15 2 Отговор
    Още,още! Давайте още 💶 на фашистите! Цял свят трябва да работи за укрите!

    Коментиран от #15

  • 13 Ти да видиш

    3 2 Отговор
    Имат пари,угаждат си!🤣
  • 14 КОТарАК

    0 11 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    в щатите какви са-американци нали?/при нас мюсюлманите не са ли българи-и те уверявам че са много по-българи от нас , знаеш ли колко има загинали през войните?

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Държавите си знаят интереса

    15 1 Отговор
    и сметките. Израел преди месеци спря да изплаща помощи на украинските бежанци в страната, макар и самият Зеленски е еврейн. БЪЛГАРИЯ е вероятно богата и не спира.
    Между другото, тук няма статия в защита на Зеленски - чудо невидяно, да не се е случило нещо?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КОТарАК

    1 12 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    виж кво бе...не ми пишете повече за украинци , а за руснаци избягали тука. като са големи патриоти , що не забегнат в РФ? сега може и да развиете теорията , че няма как заради паспортите и границата... А тука как са дошли?

    Коментиран от #25

  • 19 Павел пенев

    9 1 Отговор
    Сега ще ги поискат тези измислени 590 милиона и ЕС ще им ги даде, а на България-грънци. Това е положението баджанак.
  • 20 Дедо

    13 1 Отговор
    Най добре да си дава всичките пари на Украйна,да покани Урките там да лежат и да пият бира по цял ден. А Чехите да отиват да се бият на фронта. Това са истински Евроатлантически ценности...
  • 21 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Волжка България":

    чудесно, аз това чакам.
  • 22 Ердоган

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Защо ли Чехия ще сключи сделка за 24 броя F35 за $5 милиарда?

    Коментиран от #27

  • 23 Верно ли ?

    10 0 Отговор
    Тук всички мълчат колко е дала България.Но,то е ясно ! Пари няма в хазната.
  • 24 гого

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    не ми казвай или говори за тези патриоти ,на ден виждам по улуците поне по 40-50 украйнски автомобила над 40К където живея има нова сграда в която 60% са украйнци а наемите там започват от 800 до 1200 лева който са непосилни за повечето сънародници .... за миналата година са дадени 540 милиона лева за тези патриоти ,оп кърлежи за тези пари ще се построят в всеки голям град по една болница за деца .не може аз да плашам всякаки данъци а тези нищо .и някой като ми каже че тези пари ги дава европа ,хмммм дават с една ръка взимат с две от нас по три

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 това е абсолютната

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "гого":

    истина, нежелана да се отрази от сегашното наглосаксонско правителство. ТОЧНО така стоят нещата с "украинските бежанци". Аз живея в сравнително богат жилищен блок и в него се помещава една майка с дете вече две години - представяте си какъв наем плаща. Идват при нея фантастични коли. Те често отсъстват - къде ходят, не зная, може би на курорт? Хайде да не не смятат за ТОЛКОВА големи балъци. Ние че сме, сме, но чак пък толкова?!
  • 29 Гръмни се бе

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Хм...":

    До тук са освободени 160 кв км.Ватенките са се окопали миниеали в по 3линии и въпреки това има пробиви.Не ми говори за успех след като ватенките превзеха Бахмут за 6 мес.С 30000 убити.Другарю русофил ибрикчийски.
  • 30 Ами във всяка държава

    0 3 Отговор
    Има богати и те първи бягат .Каква е връзката с тия дето си плащат наема и другите дето вече нямат жилища ,защото или са окупирани или са срутени.И.На мен не са ми приятни ватенките дето живеят тук.
  • 31 боцко

    3 0 Отговор
    Имала пари бол - дала!!! ЧЕЗ да не краде и от Пакистан?!
  • 32 ПразНиков

    0 0 Отговор
    Нещо като всеки нейн гражданин да е дал средно по 111 лв.
    Голям праз.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания