Last news in Fakti

8 Юли, 2023 18:57 1 789 28

В Босна започна походът в памет на жертвите от Сребреница

  • босна-
  • сребреница-
  • клане-
  • почит-
  • жертви-
  • поход

Той е част от няколко събития, предхождащи датата на отбелязване на клането - 11 юли

В Босна започна походът в памет на жертвите от Сребреница - 1
Снимка: ЕПА-архив

Тържествено, мирно шествие започна днес в горите в Източна Босна в памет на жертвите на клането в Сребреница през 1995 г., което е единственият признат геноцид в Европа след Втората световна война, съобщи Асошиейтед прес.

Ежегодният поход с дължина проследява 100-километровия маршрут, изминат от хиляди босненски мъже и момчета мюсюлмани, които са били избити, когато те се опитвали да избягат от Сребреница, след като градът бе превзет от босненските сръбски сили в последните дни на междуетническата война в страната през 90-те години.

Походът е част от няколко събития, предхождащи датата на отбелязване на клането - 11 юли.

Близо 4000 души се включиха в тазгодишното шествие според организаторите. Събитието се провежда в момент, когато етническото напрежение в Босна все още продължава, като босненските сърби продължават да настояват за повече независимост и открито призовават за отделяне от Босна.

„Идвам тук, за да почета моя брат и моите приятели, бойните ми другари, които загинаха тук“, каза Решид Дервишевич, който е бил сред преминалите по този път през 1995 г. „Вярвам, че е мое задължение, наше задължение да правим това, да подхранваме и пазим (нашите спомени)."

Осман Салкич, друг оцелял от Сребреница, каза, че "чувствата са смесени, когато дойдеш тук, на това място, когато знаеш как хората са лежали (мъртви) тук през 1995 г. и каква е ситуацията днес."

Войната в Босна избухна през 1992 г., след като бивша Югославия се разпадна и босненските сърби започнаха въоръжена борба и заграбиха земя, за да създадат своя собствена държава и да се присъединят към Сърбия. Повече от 100 000 души загинаха във войната, приключила през 1995 г. с Дейтънското мирно споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ.

През юли 1995 г. сръбските войници отделят над 8000 босненски мъже от техните съпруги, майки и сестри, а след това преследват бошняците в горите около Сребреница и ги избират. Телата на жертвите са погребани в множество масови гробове, разпръснати из източния босненски град в опит да бъдат скрити доказателствата за престъплението.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, клането в Сребреница се смяташе за най-тежкото в Европа след Втората световна война. Съществуват опасения, че сепаратистката политика на проруския босненски сръбски лидер Милорад Додик може да подхрани допълнително нестабилността, докато войната в Украйна бушува, отбелязва Асошиейтед прес.

Додик отрича геноцида в Сребреница, въпреки че две съдилища на ООН го потвърдиха и въпреки че останките на новоидентифицирани жертви непрекъснато се откриват в масови гробове и се погребват отново всяка година на 11 юли - деня, в който започна клането през 1995 г.

Съдът на ООН за военни престъпления в Хага осъди на доживотен затвор военновременния босненски сръбски политически лидер Радован Караджич и бившия военен командир Ратко Младич за организиране на геноцида.

Досега останките на над 6600 души са открити и погребани в мемориално гробище край Сребреница. Във вторник там ще бъдат положени останките на още 30 жертви.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    29 13 Отговор
    А кога ще излезе Истината за голямата пропагандистка шашма Сребреница?

    Коментиран от #6, #17

  • 2 ДОСТ

    16 21 Отговор
    СЪРБИТЕ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ВСИЧКИ ЗЛИНИ.

    Коментиран от #13

  • 3 Путин

    5 28 Отговор
    Българите трябва да слушат и да следват по-големите си и умни братя руснаците и сърбите. Даже ние бъгарите не сме и точно техни братя, ние сме славянизирани татари и като такива трябва да сме благодарни на великата култура, която сърбите и руснаците са ни дали.

    Коментиран от #9, #12

  • 4 Истината

    21 13 Отговор
    САЩ и НАТО бутаха чивиите на Босна/Албания…. Сърбите им писна, натупаха шиптърите …. И последва голям рев

    Коментиран от #15

  • 5 БАРС

    22 15 Отговор
    Сребреница е чист фейк както Буча в Украина.Нищо подобно никакво клане не е имало това е специално измисленно зада разцепят югославия.Там рашките преди две седмици именно за това говориха и показваха видио кадри.Те показаха като сръбският генерал казваше именно на мюсолманското население да се качват в автобусите за да ги откарат на безопасноместо и ясно се чуваше като казваше не бойтесе нищо дошо няма да ви се случи и те се качваха и никой не ги е трепал .Тия кадри са обиколили целият свят а ООН под натиска на америка го обвиниха за убиец.Истината е че всичко е било подготвенно от рано чрез босненските мюсолмани да се търси от тях провокация .те са няколко човека на които им платено от знаменитият фонд.А в гробовете има повече сърби от колкото босненци.Рашките даже показахаимена на уж убити мюсолмани а те са живи и здрави и до днес ходят да гласуват в Босна де,та рашките казаха сценарият на запьда да се разделят славяните продължаваина украина

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сръбска история

    9 18 Отговор

    До коментар #5 от "БАРС":

    Сърбите са невинни, но виж бугарите татари по време на първата световна война правят геноцид на сръбското население в Ниш и Пирот. Избиват дори малки деца, изнасилват жени и после ги убиват. Въобще бугарите не са добри и благородни като сърбите.

    Коментиран от #19, #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дано

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    Не те срещна на живо никога .

    Коментиран от #10

  • 10 Путин

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дано":

    Няма как да стане, ти си на село в България, аз съм в бункера в Москва.
  • 11 Иван

    8 8 Отговор
    Докога ще лъжат тия муслемски убийци?

    Коментиран от #18

  • 12 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    Нацистките хазари са дали културата на Израел
  • 13 АНОНИМЕН

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "ДОСТ":

    КОГА ЩЕ БЪДА НОЩЕН БАГЕРИСТ ОТНОВО ЗА ДВЕ НОЩИ???.......

    Коментиран от #20

  • 14 Отново

    12 6 Отговор
    И за Сребреница, и за войната в бивша Югославия и за последващите бомбардировки на Белград са виновни ФАЩ и никой друг!
  • 15 Бай Оня Дедовия

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    КАКВИ ШИПТЪРИ В БОСНА БЕ М@ЛО.УМНИК?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сърбина

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Тя е излязла но няма как да стигне до вас заради цензурата. Акция на департамента за пропаганда на ЦРУ с тогавашен началник сегашния президент. А как започна целия конфликт, за клането на православни по време на сватба......толкова не знаете
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сърбина

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сръбска история":

    Не си прав. За изнасилване на местна жена български войник е убит от своите колеги а войници са били обикновени хора от народа със ззрави човешки ценности и не са искали да воюват но са принудени. Има много случаи на издевателства които са наказвани после, по време на битка са гръмвани в гърба.
  • 20 ДОСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    БАГЕРЪТ ТИ ВЕЧЕ НЯМА ДА РАБОТИ, ЗАЩОТО БГ УМНИТЕ ПОЛИТИЦИ ВИ ПРОДАДОХА НА ДЯВОЛА. ОСТАВА САМО ДА ОБЯВИМ НАШАТА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ. И АЙДЕ ЧАО.
  • 21 Роза

    7 3 Отговор
    Много е лесно да се коментират събития,които не засягат пряко коментиращите и се отнасят до чужди хора в чужда страна.Но ако имахте избити роднини и приятели,тогава критерият щеше да е различен,нали?!Мъдри поговорки има нашия народ, и една от тях е:"На чужд гръб и сто тояги са малко!"!

    Коментиран от #23

  • 22 факуса

    5 3 Отговор
    най тачените са евреите и мюсулманите,само те са жертви
  • 23 факуса

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    ами имали сме много ама тез дет явно са ви любимци все не признават,и лъжи ръсят и историята променят както им е удобно,и у нас все за малката тюркян митинги правят,та се надъхват,а ние все да си мълчим да има мир,докат ни се качиха на главата и незаконата партия им узакониха

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДОСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "факуса":

    ЗНАЕШ ЛИ КАКВО БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС? А? Я СИ ПРИПОМНИ НЯКОИ РАБОТИ.

    Коментиран от #27

  • 27 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДОСТ":

    И какво беше?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.