Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:15 833 1

Косово: Сърбия не изпълнява декларацията за безследно изчезналите лица

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • изчезнали-
  • декларация-
  • андин хоти

Ръководителят на правителствената комисия Андин Хоти е изпратил писмо до президента на Сърбия Александър Вучич

Декларацията за безследно изчезналите лица, одобрена на 2 май в Брюксел, не се изпълнява от сръбската страна. Ръководителят на правителствената комисия за изчезналите лица на Косово Андин Хоти е изпратил писмо до президента на Сърбия Александър Вучич с молба за отваряне на архивите, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Той казва, че не е получил отговор, въпреки че вече и минал повече от месец от изпращането на тази молба.

Европейският съюз като посредник, както казва Хоти, не поставя условие на Сърбия да изпълнява това, за което са се договорили. В интервю за КосоваПрес ръководителят на правителствената комисия за безследно изчезналите говори и за разкопките, които започнаха миналата седмица в Прищина и за Закона за безследно изчезналите лица.

От началото на годината са извършени няколко разкопки на различни места в Косово, но Хоти повтаря искането за връщане към търсенето на три места, където са открити повече от 700 тела - в Батайница, Петрово село и Байна баща на територията на Сърбия.

Той говори и за писмото, което е изпратил до Сърбия, за отварянето на архивите.

Хоти обвинява и ЕС и настоява на Сърбия да ѝ бъде поставено условие да даде достъп до тези архиви.

Подчертавайки, че фокусът са разкопките на масовите гробове в Сърбия, Хоти добавя, че в Косово са разкопан над 2700 места.

Хоти отбелязва, че има още две места, които ще бъдат разкопани на територията на Косово въз основа на съдебни заповеди. Едното е в Митровица, а другото е в село в Джаково, където се очаква да има други разкопки.

Ръководителят на делегацията на Косово за преговори със Сърбия по въпроса за изчезналите лица Андин Хоти подчертава, че Законът за изчезналите лица ще бъде финализиран съвсем скоро.

Тази законодателна инициатива, по думите му, не определя и не включва исканията на семействата на изчезналите. Хоти допълва, че това става със Закона за пенсиите и Закона за категориите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сърбина

    3 1 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца. Още преди 15 години сърбите искаха разследване за "жълтата къща" но цялата история бе потулена от либерал-демократите и ЕU. Роднините на 2000 косовски сърби които са изчезнали искаха отговори. Говореше се че в тази къща се вадят органи за износ в европа, телата изчезваха. Сега ще ги изкопаят и ще ги пишат шиптъри, пак пропаганда на царете на фейковете. Който не вярва да потърси за жълтата къща в нета....