Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юли, 2023 05:24 1 377 27

Зеленски се среща с Байдън и останалите лидери на НАТО във Вилнюс

  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • литва-
  • нато-
  • вилнюс

Те заявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, но отхвърлиха призива му за определяне на срокове за членство

Зеленски се среща с Байдън и останалите лидери на НАТО във Вилнюс - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с лидерите на НАТО в латвийската столица Вилнюс, след като те заявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, но отхвърлиха призива му за определяне на срокове за членство, предаде Ройтерс.

Зеленски ще се присъедини към лидерите на НАТО на втория ден от срещата на върха, като ще участва в учредителната сесия на Съвета НАТО-Украйна - орган, създаден за подобряване на отношенията между Киев и 31-членния трансатлантически военен съюз. Президентът ще се срещне и с американския си колега Джо Байдън, тъй като иска повече оръжия и боеприпаси от САЩ и други страни от НАТО за борба с войната, започнала с нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Още новини от Украйна

Според официални лица се очаква САЩ, Великобритания, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дългосрочна подкрепа на сигурността под формата на модерно въоръжение, обучение и друга военна помощ, вероятно скоро след края на срещата на върха. След това към тази рамка ще се присъединят и други държави със свои собствени двустранни ангажименти, казват служителите.

Британското правителство вече съобщи, че ще предостави пакет от 50 млн. паунда (64,65 млн. долара) за ремонт на оборудването и създаване на център за рехабилитация на военни в Украйна. В рамките на новия транш от помощта, който ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО тази седмица, Лондон и други членове на Г-7 ще предоставят хиляди допълнителни снаряди за Чаленджър 2 и над 70 бойни и логистични превозни средства.

Вчера във Вилнюс Зеленски изрази разочарование, че НАТО не е предложила график за членство - перспектива, която той по-рано определи като "абсурдна". "НАТО ще направи Украйна по-сигурна, Украйна ще направи НАТО по-силна", заяви той пред многохилядно множество в латвийската столица, като много от присъстващите развяваха украински знамена, докато снайперисти стояха на стража по покривите.

"Нашата отбрана е основен приоритет и аз съм благодарен на нашите партньори за готовността им да предприемат нови стъпки", написа той в Туитър. "Повече оръжия за нашите воини, повече защита на живота за цяла Украйна! Ще доставим нови важни инструменти за отбрана на Украйна".

НАТО заяви, че Киев не може да се присъедини към редиците му, докато войната с Русия продължава. Вчера лидерите на Алианса потвърдиха декларацията от 2008 г., че Украйна ще се присъедини към НАТО, но също така уточниха, че това няма да стане автоматично след края на войната. Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че процесът на приемане на нови членове е базиран на изпълнението на определени условия и цели, отбелязва ДПА.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 М3 голд

    16 3 Отговор
    В цялата игра се пита кое е първичното, както при яйцето и кокошката:
    "Повече оръжие за войните, повече защита за цяла Украйна" казва зеления. Но всъщност с тези оръжия той хвърля бойците в атака на Русия, където част от тях губят живота си. НАТО му казва, че ще говорят за включване на страната му след приключване на военните действия, които той не иска да приключи до изпълнение на други условия - пълно оттегляне на Русия. Която пък направи референдуми и казва "това са вече руски земи". А това стана, понеже не се спазваха Минските споразумения и от 2014 г се бомбят рускоезичните територии. Омагьосан кръг. Всичко може да се реши, с компромиси към момента и от двете страни, но ги няма. И при следваща ескалация е възможно Русия да лиши Окраина от море, а и апетитите на Полша в този посока. Като че ли изходът е Тръмп. Ще чакаме.

    Коментиран от #10

  • 3 Среща

    23 5 Отговор
    Между отявлен наркоман и отявлен демент
  • 4 плюс минус

    25 4 Отговор
    Може би и те, най- после, разбраха поза стока е той.
    Питам се и що ли хилядите пребиваващи у нас украинци не го посрещнаха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Редник

    14 4 Отговор
    Зеленски си отива. Стана много нахален и неприемлив за САЩ и част от страните членки. Към септември ще се разбере.
  • 7 Резидентът Крадев

    4 8 Отговор
    ще се срещне с Йотова.

    Нещо да ви прави впечатление контрастът???
    😆😆😆😆😆🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Башкå бõлит":

    Ще падне суровакане на вата!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Дрънн

    8 1 Отговор
    Ще ти купя колело ама друг път
  • 12 Дааа

    15 1 Отговор
    Срещи, моабети, пощипвания по бузките, бонбонки за фюрера на укрина и марш на фронта! Тагарев казват е плакал, че не са поканили укрина!😅😅😅
  • 13 Прокопий

    0 5 Отговор
    "Русия нямаше специална мисия и не! Няма нужда да се търси някаква национална идея за Русия е мираж. Живот с национална идеяще доведе първо до ограничения, а след това ще има нетолерантност към друга раса, друг народ и друга религия. Нетърпимостта неизбежно ще доведе до терор. Невъзможно е да се постигне връщане на Русия към нито една идеология, защото една-единствена идеология рано или късно ще доведе Русия до фашизъм. "
    Академик Д. С. Лихачов
  • 14 Е и какво от това Зелен си е фашист при

    8 0 Отговор
    Това ненормален и прост! Направете референдум за да се знае кой е за НАТО, ЕС, помощи за Укрия за да си каже тежката дума Българския народ, а не едни купени от Козяк марионетки да ни предават и продават!
  • 15 Механик

    9 1 Отговор
    Украйна, а по-точно около една трета от нея, ще влязат в НАТО без ред и условия, понеже много скоро тази една трета ще е Полша и Румъния. Останалите две трети ще бъдат Русия.
    Е това е положението.
    п.п.
    ИЗобщо, спрете да споменавате Украйна. Вече няма такова понятие. Зеленски затри тази страна.
  • 16 Ццц

    7 0 Отговор
    Дрога, пускай онова зомби да казва колко кв.м. са освободени този нощ, че нещо не върви само с твоите маймунджалъци. Не е като да дойдеш в страна, 50 % от населението на която търси идолите си в чужбина и псува всичко родно и да те посрещат като някаква особа. Там си един мрънкащ, надрусан хулиган и никой няма да ти се възхищава на наркоманските дрехи. Нещата ми намирисват на провал, ама да видим колко ще ни отръскат преди това.
  • 17 Демократ

    9 1 Отговор
    32 страни срещу една и после тази една била агресор. Звучи ми като глутница пияни тинейджър срешу здрав мъж на уличен бой
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Уточнение

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Башкå бõлит":

    Украйна иска Ф16, а не български таралчсници. Затова и нашите управляващи атлантисти гордо съобщават, че не даваме авиация - не са я поискали, не сме им я дали

    Коментиран от #23

  • 21 гост

    5 1 Отговор
    Така муго настаниха че чак свят мусе зави на наркомана
  • 22 Иво Инджев

    1 6 Отговор
    Слава на президента Зеленски.

    Заслужил си е уважението на целия свят (демократичния свят ) !
  • 23 Геренски

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Уточнение":

    Ми защото не струват МиГ 29 ,за това те ги иска. Те ги познават отлично.
  • 24 Джамбaза

    6 1 Отговор
    Вчера Зеленски се обадил на Байдън по телефона, за да уточнят днешните разговори.
    От централата се чул глас: -Абонатът е зает. Вашето обаждане е важно за нас.
    Моля, останете на линия. На фронтовата линия!
  • 25 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Башкå бõлит":

    Е И ???
  • 26 Бай Иван

    0 0 Отговор
    На срещата Зеленски предал много поздрави от Пеевски на Байдън !
  • 27 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Защо тоя гащник е в такъв вид на срещата на НАТО, а при турският президент с костюм? Щото така минава номера, ама при среща с истински лидер на държава костюмчето влиза в действие , щото Ердоган няма да го приеме. Сещам се при срещата с Ердоган, как Бойчето припкаше след него и къде стоеше на срещите.А и Урсулата на срещата с Ердоган и бяха дали встрани да си поседне на едно миндерче.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания