Last news in Fakti

13 Юли, 2023 12:12 1 052 2

Опасно време: Гореща вълна обхваща Южна Европа

  • време-
  • температури-
  • горещо-
  • европа-
  • африка-
  • опасно

Температурите се очаква да надхвърлят 40 градуса по Целзий в различни райони на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция

Опасно време: Гореща вълна обхваща Южна Европа - 1
Източник: БГНЕС

Гореща вълна обхваща големи части от Южна Европа и Северозападна Африка, причинявайки тревога за рекордно високи температури, предава информацията "Би Би Си".

Температурите се очаква да надхвърлят 40 градуса по Целзий в различни райони на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия прогнозират температури, които може да достигнат до 48,8 градуса по Целзий. За десет града е издаден червен код за предупреждение, сред които Флоренция и Рим.

Този вторник започна с трагична новина, след като един мъж почина в Северна Италия. Според местните медии, 44-годишният работник боядисвал пешеходните пътеки в град Лоди, близо до Милано, когато внезапно припаднал от жегата. Бил откаран в болница, но по-късно починал.

Няколко туристи в Италия също са станали жертва на топлинен удар, включително един британец пред Колизеума в Рим.

Очаква се горещата вълна, наречена "Цербер", според Италианското метеорологично дружество - наименувана на триглавото чудовище от "Ада" на Данте, да предизвика екстремни условия през следващите дни.

В петък се очакват най-високите температури, като стойностите над 40 градуса по Целзий са вероятни в голяма част от Южна Европа и дори по-високи.

Да се отбележи, че най-високата температура в Европа, 48,8 градуса по Целзий, бе измерена през август 2021 година близо до Сиракуза, на остров Сицилия в Италия.

Миналата година в Европа бяха докладвани над 60 000 смъртни случаи, причинени от горещини. Очаква се тази гореща вълна да доведе до още повече смъртни случаи това лято.

Експертите отбелязват, че периодите на изключително горещо време се увеличават и че рекордните температури вече са станали нормални в резултат на климатичните промени.

Според Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози, юни 2023 година е бил най-горещият отчитан до момента в световен мащаб, както съобщава "Би Би Си", предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    0 0 Отговор
    44-годишният работник Е боядисвал пешеходните пътеки в град Лоди, КОЙТО Е близо до Милано, когато внезапно Е припаднал от жегата. Бил Е откаран в болница, КЪДЕТО по-късно Е починал.
  • 2 хоминид

    0 0 Отговор
    Този британец защо не се е цопнал във водата на фонтана "Ди треви",който е пред Колизеума в Рим. Щяха да го глобят 50-100 евра. По-добре е да ги плати,отколкото да сдаде багажа.Ама на,не се е сетил. Жалко за човека!