Last news in Fakti

13 Юли, 2023 12:57 1 209 1

Най-малко 87 тела са открити в масов гроб в Судан

  • судан-
  • масов гроб-
  • тела-
  • убити-
  • боеве

Според информация, предадена от службата на върховния комисар на ООН по правата на човека

Най-малко 87 тела са открити в масов гроб в Судан - 1
Източник: БГНЕС

Според информация, предадена от службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, телата на поне 87 души, включително представители на етническото малцинство масалити, са били открити в масов гроб в Западен Дарфур, Судан. Силите за бърза подкрепа (СБП) се считат за отговорни за това. Местните жители са били принудени да изхвърлят телата, включително на жени и деца, в открита местност близо до западните покрайнини на град Ел Генейна между 20 и 21 юни, предаде Ройтерс.

По-късно се разбра, че някои от жертвите са починали от раните, които са получили по време на вълна от насилие от страна на СБП и съюзническите им милиции в дните след убийството на местния губернатор Хамис Абакар. Върховният комисар на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк, осъди тези убийства и изрази своето възмущение от бездушния и неуважителен начин, по който са били третирани мъртвите, както и техните семейства и общности. Тюрк призова за провеждане на незабавно и задълбочено разследване на случая.

Не е ясно колко от жертвите са масалити, които са етническо малцинство, населяващо Западен Дарфур в Судан и източните части на съседния Чад. Кръвопролитията на етническа основа се увеличават през последните няколко седмици във връзка с конфликта между армията и СБП, който възникна през април, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опаа

    0 0 Отговор
    Коведа колко масови гроба произведе а колко от тях са декларирани