Last news in Fakti

28 Юли, 2023 04:40 793 4

Епархия в щата Ню Йорк ще изплаща 100 милиона долара на жертви на сексуално насилие

  • сащ-
  • сиракюз-
  • епархия-
  • обезщетение-
  • сексуално насилие

Споразумението предстои да бъде гласувано от кредитора и одобрено от съда

Епархия в щата Ню Йорк ще изплаща 100 милиона долара на жертви на сексуално насилие - 1
Снимка: Уикипедия

Римокатолическата епархия на град Сиракюз в щата Ню Йорк вчера обяви, че е постигнато споразумение на стойност 100 милиона долара с хора, които твърдят, че са били жертви на сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес.

Католическите епархии в щата Ню Йорк работят по множество съдебни дела, датиращи от момента, в който този американски щат временно преустанови хода на давността. Така беше дадена възможност на хора, които твърдят, че са били жертви на сексуално насилие като деца, да повдигнат обвинения за престъпления, извършени преди десетки години.

Вчера епископ Дъглас Лусия разпространи отворено писмо , в което пише: „Мога да кажа, че колкото и шокираща да изглежда сумата за изплащане на ръководителите на нашите собствени енории и други католически структури, по-ужасяващи и сърцераздирателни за мен са болката и малтретирането, преживяно от оцелелите от сексуално насилие над деца и възрастни от ръцете на хора, на които те са смятали, че могат да се доверят“.

Епархията в Сиракюз, която подаде молба за защита от фалит през 2020 г., заяви, че са внесени 411 иска от 387 пострадали, тъй като някои хора са подали множество искове. Ще бъде назначен служител, който да разгледа исковете, да ги оцени и да присъди обезщетения на оцелелите, уточни епархията.

Споразумението, което предстои да бъде гласувано от кредитора и одобрено от съда, ще предостави 100 милиона долара на всички жертви на сексуално насилие, извършено в епархията от духовници, служители и доброволци. Съгласно споразумението епархията ще даде 50 милиона долара, енориите – 45 милиона, а останалите 5 милиона долара ще дойдат от други епархийски единици.

Епархията и комитетът на необезпечените кредитори все още обсъждат начини за укрепване на правилата за защита на детето.

„Въпреки че битката не е приключила, днешното споразумение представлява значителна стъпка към отговорността и справедливостта, които оцелелите в епархията на Сиракюз заслужават“, каза Тейлър Стипъл, адвокат на жертвите.

Шест от осемте епархии в щата Ню Йорк са подали молба за обявяване на банкрут.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 атеист

    5 1 Отговор
    ЛюбоФта на поповете към децата е...безгранична!
  • 2 в психо ФАЩ всекиден се стреля

    2 1 Отговор
    Полицията арестува и повдигна обвинения на родителите на 5-годишно дете, което е застреляло 16-месечното си братче в американския щат Индиана.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Красимир Петров

    4 1 Отговор
    В църквите са най-греш-ните хора.Там служат най-грешните хора.