31 Юли, 2023 06:36 1 124 16

Лондон осъди опитите за подкопаване на демокрацията в Нигер

  • великобритания-
  • нигер-
  • демокрация

Великобритания планира повече сътрудничество за сигурноста с африканските държави

Лондон осъди опитите за подкопаване на демокрацията в Нигер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания заяви вчера, че осъжда опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер, и заяви, че страната подкрепя Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) в усилията ѝ да възстанови стабилността в Нигер, предаде Ройтерс, като цитира изявление на британското правителство.

"Великобритания е ангажиран партньор на демократично избраното правителство на Нигер и призовава президентът Базум да бъде незабавно възстановен на поста си, за да се възстанови конституционният ред", се казва още в изявлението.

През последните години ЕКОВАС се опитваше без успех да възстанови демокрацията в държави, в които военните са взели властта. Четири държави се управляват от военни режими в Западна и Централна Африка, където от 2020 г. насам е имало девет успешни преврата или опита за такива.

Реакцията на блока спрямо Нигер се различава от начина, по който той се справи с неотдавнашните преврати в Мали и Буркина Фасо, които не включваха заплаха със сила, ако не бъде възстановено конституционното управление, отбелязва АП. Икономическите санкции биха могли да окажат дълбоко въздействие върху нигерийците, които живеят в третата най-бедна страна в света, според последните данни на ООН. Страната разчита на внос от Нигерия за до 90% от електроенергията си.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви вчера в интервю за в. "Файненшъл таймс", че страната трябва да засили ангажимента си към африканските държави по отношение на "наистина устойчиви мерки за сигурност". Той призна, че някои страни са се обърнали към паравоенната групировка "Вагнер", за да задоволят "нужди, на които не е отговорено" и обеща да разгледа сериозно новите възможности и всички искания от страна на африканските лидери "да работят по изграждането на капацитет и обучение с британските въоръжени сили".

Той заяви, че професионализмът на британските военни и зачитането на международното право са "нещо добро", което британските сили могат да "изнасят" на континента.

Извън Великобритания, най-големият брой британски военни мисии са разположени в Африка, където силите провеждат обучение и операции, включително в Гана и Кения, отбелязва изданието.

"Трябва да признаем честно пред себе си, че групата "Вагнер" нямаше да действа в Африка, ако нямаше нужди, на които не е отговорено", подчерта той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 подкопавам демокрацията

    37 1 Отговор
    с шансов инструмент, горкият запъд намаляват местата за крадене
  • 2 Някой

    50 0 Отговор
    Тъй де, само Великобритания и САЩ имат право да правят преврати. Тези в Нигер за какви се мислят?
  • 3 ОтВрат

    48 0 Отговор
    Като чуя за"подкопаване на демокрацията" и ми се отщява да чета нататък...
  • 4 Кукурукукууу..

    18 0 Отговор
    Паломааааа...
  • 5 Хихи

    37 0 Отговор
    Лондон , в Ирак е пълно с химичесно оръжие. Лондон, абе май нямат. Верваме ви за всичко.
  • 6 да де

    30 0 Отговор
    Що бе това си е като онези пролетни цъфтежи с които западняците преди посяха деМонокрацията по северна Африка, забравихте ли?
  • 7 ассс

    22 0 Отговор
    Мдааа тия с меките Пи ...ки ще ги колонизират пак за да йм докарат гладна демокрация и да ги пооберат
  • 8 Дедо ви...

    23 0 Отговор
    Подкопаване на вашата демокрация за експлоатация. Нигерия е основния доставчик на уранова руда за франция, която скоро се похвали, че е изпратира първата пратка обогатен уран в фащ за тестване в техните АЕЦ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гого

    12 0 Отговор
    всички ревът хаха подкопаване на демокрацията ах милите англосаксонци бавно но методично ги наритват от африка ,заедно с френския макарон!!! векове наред са смукали като кърлежи диаманти ,злато,петрол ,експолатация на африканскато население //..
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Превратът в У--йна бе ДЕМОКРАТИЧЕН,
    а превратът в Нигер-
    НЕдемократичен
    ❗❗🤔❗❗🤔❗❗
  • 12 Бай Иван

    5 0 Отговор
    Лондон осъди ли годините експлоатация и заробването на Нигер от страна на всички "развити" "западни" страни?

    Коментиран от #15

  • 13 Опа

    1 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем?
  • 14 Сандо

    0 0 Отговор
    Африка и демокрация /засега/ са несъвместими неща.Хубаво поне,че ги отучиха в по-голямата част да не си залъгват глада с мисионери и други подобни натрапници.
  • 15 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    Щото Лондон изобщо няма опит в "демократизирането" на Африка.Дори Дебелака с пурата и чашата уиски се е изживявал като виден демократизатор.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: