Last news in Fakti

31 Юли, 2023 16:17 926 0

Оставки на министри срещу вписване на българите в Конституцията на Северна Македония

  • македония-
  • оставка-
  • северна македония-
  • министри-
  • конституция-
  • българия

Петимата министри от Демократичния съюз за интеграция вече са подписали оставките си

Оставката на министрите от най-голямата партия на етническите албанци в Северна Македония трябва да отпуши проблема с необходимите промени в конституцията на страната, за да тръгне процесът на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз. Демократичният съюз за интеграция (DUI) обаче постави условие, че оставките ще влязат в сила само ако основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в Конституцията за признаване на българско малцинство. Това искане на България е част от преговорната рамка с ЕС, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС.

За промяна на Конституцията е необходимо мнозинство от две трети в парламента или 80 от общо 120 гласа. Досега подкрепа за промените потвърдиха обаче само 74 депутати. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, която е на националистични позиции и говори за “побългаряване” на Северна Македония, склони да подкрепи усилията на правителството, ако от него се оттеглят представителите на DUI, което ще предизвика нови избори и нова правителствена коалиция с вероятно участие на опозиционните партии.

В писмо до министър-председателя Димитър Ковачевски министрите от Демократичния съюз за интеграция заявиха, че подават оставка “осъзнавайки надеждите и целите/мечтите на гражданите един ден да станат част от голямото европейско семейство”. Уговорката обаче е, че оставките ще влязат в сила в момента, в който опозицията гласува за конституционните промени.

България, която наложи вето на приемането на Северна Македония в ЕС, след посредничеството на Франция миналата година се съгласи да го отмени, ако бъде признато българското малцинство в основния закон на страната. Опозицията обаче иска България да признае македонския език. ВМРО- ДПМНЕ все още не е отговорило на искането първо да гласува конституционните промени, за да влязат в сила поетите от DUI ангажименти.

Петимата министри от Демократичния съюз за интеграция вече са подписали оставките си. Сред тя е и външният министър Буяр Османи, обяви лидерът на партията Али Ахмети. ДСИ беше близо десет години коалиционен партньор на ВМРО- ДПМНЕ, но на последните избори подкрепи Социалдемократическия съюз на Димитър Ковачевски.

Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Северна Македония заяви пред bTV по повод инцидентите около българските културни клубове и наръганият с нож фен на футболния отбор “Левски”, че вижда зад това “дълбоката държава” и политиката на Русия.

Източник: https://bezgranitsi.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА