Last news in Fakti

9 Август, 2023 04:24 1 326 3

Пет жертви при таксиметрова стачка в Кейптаун

  • кейптаун-
  • насилие-
  • стачка-
  • таксиметрови шофьори

Недоволството прерасна в насилие

Петима души загинаха, след като стачка на водачи на маршрутни таксита в южноафриканския град Кейптун, започнала миналата седмица, прерасна в насилие, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Сред жертвите е 40-годишен британец, който в четвъртък е бил застрелян, каза на брифинг днес южноафриканският министър на полицията Беки Селе и добави, че убийствата и насилието се разследват.

В четвъртък Националният съвет на таксиметровите превозвачи в Южна Африка (САНТАКО) обяви, че членовете му в цялата провинция ще спрат работа заради неуредени въпроси с властите в Кейптаун.

Повод за недоволството стана нова общинска наредба, даваща на органите на местната власт право да изземват автомобили за нарушения като шофиране без книжка и регистрационни табели.

След като миналата седмица полицията започна да прилага новата разпоредба, имаше спорадични изблици на насилие на различни места в града, при които протестиращи подпалиха автобуси и леки коли и хвърляха камъни по служители на реда.

По данни на Селе от четвъртък до днес са задържани 120 души за увреждане на имущество, грабежи и участие в насилствени прояви.

Общината в Кейптаун съобщи, че стачката се е отразила сериозно на хората, които ежедневно пътуват до работните си места, като на моменти те дори са се оказвали блокирани в превозните средства от масовия градски транспорт заради безредиците.

"В Кейптаун насилието никога няма да бъде толерирано като преговорна тактика. Отново призоваваме САНТАКО да се върне мирно на масата на преговорите", каза кейптаунският кмет Джордин Хил-Луис.

САНТАКО се разграничи от насилието и заяви, че тези действия са подхранвани от протестиращи, които не са членове на синдиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    2 3 Отговор
    ЦРУ.,....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    Друмев е виновен !