Last news in Fakti

15 Август, 2023 10:45 1 315 0

Военният лидер на Судан обвинява съперника си в извършване на военни престъпления

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Абдел Фатах Ал-Бурхан отправя обвинението, тъй като битките и зверствата бушуват в Судан, особено в Хартум и Дарфур

Военният лидер на Судан обвинява съперника си в извършване на военни престъпления - 1
Снимка: Al Jazeera

В кратко телевизионно изявление реч на суданската армия обвини съперничеща паравоенна сила в извършване на военни престъпления, тъй като и двете страни не изглеждат близо до намирането на решение.

Судан беше потопен в конфликт през април, когато месеци тлеещо напрежение между военните, водени от Абдел Фатах Ал-Бурхан, и паравоенните сили на Силите за бърза подкрепа (RSF), командвани от Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, избухнаха в открити боеве в Хартум и другаде.

В реч, излъчена по суданската телевизия в понеделник, Ал-Бурхан обвини Силите за бърза подкрепа (RSF) и Хамедти в извършване на нарушения и военни престъпления под лъжата на обещанието за възстановяване на демокрацията.

„Как можете да създадете демокрация, като извършвате военни престъпления?“ каза той в реч по случай годишния ден на въоръжените сили на Судан.

Този месец правозащитната организация Amnesty International обвини и двете страни в извършване на мащабни военни престъпления, включително умишлени убийства на цивилни и масови сексуални посегателства. В своя доклад от 56 страници групата каза, че почти всички случаи на изнасилване са обвинени от Силите за бърза подкрепа (RSF) и съюзените с тях арабски милиции.

В западния регион на Дарфур, който имаше своя собствена опустошителна война в началото на 2000-те години, конфликтът се превърна в етническо насилие от Силите за бърза подкрепа (RSF) и техните съюзници от различни милиции, насочени към африканските общности, казаха служители на ООН.

Миналата седмица насилието се засили в провинция Южен Дарфур и десетки хора бяха убити. Дарфурската адвокатска асоциация, суданска юридическа група, фокусирана върху правата на човека в Дарфур, каза, че най-малко петима цивилни са загинали в петък при кръстосания огън по време на интензивни боеве между военните и Силите за бърза подкрепа (RSF) в Ниала, столицата на Южен Дарфур.

На около 50 км (30 мили) западно от Ниала, арабски племена, превзели превозни средства на Силите за бърза подкрепа (RSF), нахлуха в района на Кубум в Южен Дарфур миналата седмица, изгаряйки местния пазар и разграбвайки полицейски участък, заяви правната група в отделно изявление. Най-малко 24 души са били убити при това нападение, се казва в съобщението.

Миналия месец Карим Хан, прокурор от Международния наказателен съд, каза на ООН, че ще разследва предполагаеми нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Дарфур.

Близо четиримесечният конфликт също превърна столицата Хартум в градско бойно поле. В целия град Силите за бърза подкрепа (RSF) са превзели домове и са ги превърнали в оперативни бази, казаха групи жители и лекари. Армията на свой ред е нанасяла удари по жилищни квартали от въздуха и с артилерийски огън. Оттогава повече от 2,15 милиона души са напуснали щата Хартум, според данни на ООН.

Министърът на здравеопазването Хайтам Мохамед Ибрахим каза през юни, че конфликтът е убил над 3000 души, но оттогава няма актуална информация. Истинският брой загинали вероятно е много по-висок, казаха местни лекари и активисти.

Междувременно Meta, компанията майка на Facebook, потвърди пред информационната агенция Associated Press, че е спряла акаунта на Силите за бърза подкрепа (RSF) и акаунта, принадлежащ на Хамедти. Meta заяви, че групата е нарушила своята политика за опасни организации и лица, но не предостави никакви подробности.

На своя уебсайт Meta написа, че политиката има за цел да ограничи „организациите или лицата, които обявяват насилствена мисия или са ангажирани с насилие“.

В изявление от понеделник Силите за бърза подкрепа (RSF) заявиха от своя страна, че закриването на акаунтите нарушава правата на хората за свободна, достъпна и безпристрастна информация.

„На Суданските въоръжени сили (SAF) е позволено да разпространяват графично насилие на страницата си, докато призивът на Силите за бърза подкрепа (RSF) за демокрация и свобода е заглушен“, казаха паравоенните.

Към понеделник паравоенните и Хемедти все още имаха активни акаунти в X, платформата, известна преди като Twitter.

Източник: Al Jazeera / The Associated Press

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА