Last news in Fakti

16 Август, 2023 12:50 1 091 4

Джакарта е най-замърсеният град в света

  • индонезия-
  • джакарта-
  • столица-
  • замърсяване-
  • джоко видодо

Самият президент - Джоко Видодо, се бори с кашлица от няколко седмици

Джакарта е най-замърсеният град в света - 1
Източник: БГНЕС

Столицата на Индонезия -, Джакарта е най-замърсеният град в света, според ново проучване, съобщава CNN.

Министрите в страната от Югоизточна Азия потвърдиха тази седмица, че президентът Джоко Видодо се е борил с кашлица от седмици и предположиха, че това може да е свързано с влошаващото се замърсяване на въздуха в 10-милионния град.

Новината дойде само няколко дни след като швейцарската компания IQAir публикува данни, показващи, че качеството на въздуха в Джакарта се е влошило през последните седмици и се е превърнало в най-лошото в света.

„Президентът Джоко Видодо поиска да има конкретни стъпки (за справяне със замърсяването на въздуха) в рамките на една седмица. Той кашля от почти четири седмици и каза, че никога не се е чувствал по този начин“, каза министърът на туризма на Индонезия - Сандиага Уно, пред репортери.

На следващия ден министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин също отбеляза, че президентът се бори с кашлица и каза, че неговото министерство засилва тестовете сред общото население, за да види дали е имало увеличение на белодробните и респираторни заболявания като астма в силно замърсени райони.

Замърсяването на въздуха отдавна измъчва района на Голяма Джакарта, като фабриките, въглищните електроцентрали и задръстванията, допринасят за смога, според експерти.

През 2019 г. група от 32 жители започна гражданско дело срещу Видодо и няколко членове на неговия кабинет, твърдейки, че не е предприел действия за контролиране на замърсяването на въздуха и защита на правото им на чист въздух.

Те спечелиха историческа победа две години по-късно, когато окръжният съд в Централна Джакарта се произнесе в тяхна полза. В него се казва, че правителството е нарушило законите за опазване на околната среда на страната и призова висши служители да установят национален стандарт за качество на атмосферния въздух заедно с други мерки.

Но през последните седмици качеството на въздуха в столицата се влоши особено.

Джакарта постоянно се класира сред 10-те най-замърсени градове в световен мащаб от май, каза IQAir.

В понеделник Видодо председателства заседание на кабинета, за да обсъди влошаващото се замърсяване на въздуха и призова за спешна намеса на правителството.

Той обвини за замърсяването „прекомерния пътен трафик, дългия сух сезон и енергийните източници – главно тези, които използват въглища“ и предложи мерки като тестове за емисии на автомобили и насърчаване на хората да работят от вкъщи като начини за облекчаване на проблема.

Той също така каза, че се обмисля данък върху замърсяването.

„През последната седмица качеството на въздуха в района на Голяма Джакарта беше много, много лошо“, каза Видодо. „Трябва да се извършва надзор в секторите на промишлеността и производството на електроенергия и ние също трябва да образоваме обществеността (за намаляване на емисиите)“, добави той.

„Ако разгледаме успеха на Пекин в това, аз съм много уверен, че със сътрудничеството на местните правителства и бизнеса, можем също да подобрим качеството на въздуха в Джакарта – това ще има дългосрочно въздействие върху общественото здраве“, каза той, като се позова на за успеха на Китай в подобряването на качеството на въздуха в столицата.

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем в Югоизточна Азия“, каза политическият анализатор Бриджит Уелш от университета в Нотингам.

Тя каза, че планът на правителството да премести столицата в Нусантара, в провинция Източен Калимантан на остров Борнео, няма да реши проблема със замърсяването.

„Преместването в нова столица само ще компенсира проблема".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ англофил

    2 1 Отговор
    Лоша пропаганда днес. Трябваше да кажете че е МОСКВА

    Коментиран от #2

  • 2 Верно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ англофил":

    Ако бяха казали това, отдолу 200 коментара щеше да има. При споменаване на Русия и Путин се задейства "кучето на Павлов". Бутона святка и то започва да вие:)). Експеримента е отигран.Забекежи.
  • 3 Баба ви

    4 0 Отговор
    Ами вместо всички да дават пари за оръжия да ги дават за облекчаване на живота на хората.
  • 4 Анти системен тип

    2 2 Отговор
    Да ги къстрирът най добре освен че са тапи са и грозни