Last news in Fakti

17 Август, 2023 05:40 1 130 14

САЩ не могат да потвърдят, че техен войник е избягал в Северна Корея заради расизъм

  • сащ-
  • войник-
  • северна корея-
  • расизъм

Твърденията за случилото се са на Пхенян

САЩ не могат да потвърдят, че техен войник е избягал в Северна Корея заради расизъм - 1
Снимка: bTV/Ройтерс

Правителството на САЩ заяви, че не може да потвърди достоверността на изявлението на Пхенян, че войникът, преминал в Северна Корея без разрешение миналия месец, е направил това, защото е изпитвал лоши чувства към армията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Били са направени няколко опита за връзка с Пхенян по различни канали, но без успех, заяви снощи говорител на Държавния департамент на САЩ.

На 18 юли редник Травис Кинг е пресякъл без разрешение демилитаризираната зона, разделяща двете корейски държави, които все още официално са във война, започнала от конфликта през 50-те години на миналия век.

Кинг призна, че незаконно е навлязъл в Северна Корея, съобщиха контролирани от държавата севернокорейски медии във вторник, позовавайки се на разследване на събитията от страна на тоталитарната страна с еднопартийно управление.

В своето съобщение Пхенян за първи път потвърди местонахождението на Кинг, като преди това по същество само потвърждаваше, че е получил искането на САЩ за информация по въпроса.

Според севернокорейското разследване войникът е признал, че е преминал в страната, "тъй като е таил лоши чувства срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в американската армия", съобщи официалната корейска информационна агенция КЦНА. Кинг е търсил убежище в Северна Корея или трета страна, "като е заявил, че е разочарован от неравностойното американско общество", добавя КЦНА.

Случаят с младия американски войник предизвиква недоумение у наблюдателите от седмици насам, отбелязва ДПА.

Кинг е завършил мисията си и е трябвало да се върне у дома, след като прекарал известно време в южнокорейски център за задържане, съобщи Пентагонът. Той е бил заплашен от "допълнителни административни мерки" в САЩ.

Пентагонът не даде подробности за предисторията на задържането му, но южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че войникът е отказал да плати глоба за нанасяне на ритници и повреди на полицейска кола в Сеул.

Мъжът е бил ескортиран до летището, но изчезнал преди да се качи на самолета. По-късно се присъединил към туристическа обиколка на границата, където се отделил от групата и преминал демилитаризираната зона.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ся

    17 1 Отговор
    Има си хас да потвърди.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Министъра им и той тскъв

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Още взимайте":

    Те другите не отговарят на условията. Или дебели или болни или зависими
  • 5 Бляк Лайвс Матер

    13 1 Отговор
    Наше момче - максистче!

    И Свети Джордж Флоид би го направил ако имаше възможност и дават там фентанил.
    Друго си е държавната издръжка.
    Само дето ще изпусне репарациите от Байдън за робството
  • 6 Редник

    11 1 Отговор
    В интерес на истината, след като САЩ не могат да потвърдят, питайте Северна Корея, посолството да речем. Те, ако дадат доказателства, снимки, видео, аудио и т. н., значи е вярно. А може и едно интервю поскайп да направите и ще избиете рибата.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Редник":

    Кога както им изнася. Други измислени неща как потвърждават- може би, вероятно, мислим че...., възможно е. К...и номера. Ай ся
  • 9 САЩ се измятат пак

    9 2 Отговор
    както им е угодно.
    От години тръбят че в САЩ имало расова дискрининация. И уайт сюпримъси!
    Платили ли са му тоя младеж репарациите за това че е бил роб преди 200 години, както обещаваше администрацията на Байдън и самия Байдън?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Сметай къв зор е видело краварчето, та да Избяга в Северна Корея! Бухахаха Гениалното Бягство бейби!
  • 12 факуса

    3 1 Отговор
    хагския трибунал що дреме,защо не бори расизма,де го оня грозния драскач,да оди да разследва
  • 13 кюмюра

    2 0 Отговор
    сега ще разбере що е расизъм
  • 14 бело сладко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "резил за обора":

    шти пуснат