Last news in Fakti

17 Август, 2023 11:25 1 401 6

Разрешиха аборт на 11-годишно момиче, жертва на сексуално насилие, след натиск от ООН

  • перу-
  • аборт-
  • момиче-
  • насилие-
  • жертва-
  • власти

Първоначално процедурата ѝ е била отказана

Разрешиха аборт на 11-годишно момиче, жертва на сексуално насилие, след натиск от ООН - 1
Източник: БГНЕС

В Перу бе разрешен аборт на 11-годишно момиче, жертва на изнасилване. Първоначално процедурата ѝ е била отказана. Според групи за защита правата на човека отказът е показал липсата на подкрепа за непълнолетни жертви на сексуално насилие, предаде Ройтерс.

Според полицията момичето, идентифицирано само с името Мила, е било изнасилвано в продължение на години от доведения си баща. По-рано този месец Мила - бременна в 18-ата седмица - е била откарана в болница в регион Лорето, която е отказала да извърши аборт.

Случаят предизвика бурна реакция не само в Перу и след като ООН призова перуанската държава да се намеси, Мила бе откарана в столицата Лима, където бе разрешен абортът.

Понастоящем Мила се възстановява и ще остане под държавна грижа, след като бъде изписана, каза Сусана Чавес, директор на неправителствената организация "ПРОМСЕКС".

Случаят с Мила обаче подчертава пропуските на държавата в защитата на младите жертви на сексуални посегателства, заяви Чавес и добави, че вероятно изнасилванията на непълнолетни са в пъти повече, отколкото се съобщава.

Официалните данни сочат, че броят на живородените бебета при момичета на възраст между 10 и 14 години в Перу е нараснал с 14 процента през изминалата година до 1625 регистрирани случая. През първата половина на тази година са били регистрирани 14 500 сексуални посегателства, като 70 процента от тях са свързани с непълнолетни лица под 17-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.

Абортът в Перу е разрешен само ако животът на майката е застрашен, но Чавес заяви, че дори и тогава достъпът до него е блокиран заради реакции на ултраконсервативните среди в страната.

В момента властите издирват доведения баща на Мила, който е бил арестуван през юли, но по-късно е бил освободен поради липса на достатъчно доказателства. Решението на съдията да го освободи бе широко критикувано, а президентът Дина Болуарте поиска "незабавното му залавяне". В момента местонахождението му е неизвестно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    8 5 Отговор
    Абе я напишете как е в Полша, или там оонето не се интересува...
  • 2 УБИЙЦИ

    2 16 Отговор
    НА НЕРОДЕНИ ДЕЦА !!! МНОГОООО ЛОШИ ПОСЛЕДСТВИЯ ВИ ЧАКАТ !!!
  • 3 ИВАН

    9 5 Отговор
    Абе ей, къде отидохте чак в Перу, не гледаме какво става в България - как ни сменят Конституцията, поробват ни всеки ден и убиват ...

    Коментиран от #4

  • 4 хайван

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    я не мучи от обора

    Коментиран от #6

  • 5 Евгени от Алфапласт

    0 1 Отговор
    За щастие, щерката на мойта вдовица е на 26. И не съм я насилвал, тя сама се предлага.
  • 6 Хайваните

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хайван":

    да не се обаждат.