Last news in Fakti

24 Август, 2023 06:10 2 269 25

Китай обеща да пази суверенитета на Куба

  • китай-
  • куба-
  • суверенитет-
  • си дзинпин

Си Дзинпин заяви, че страната му ще разшири стратегическата координация с Хавана

Китай обеща да пази суверенитета на Куба - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин се ангажира да подкрепя Куба в защитата на националния ѝ суверенитет, противопоставянето на чуждестранна намеса и на икономическата блокада на САЩ, и заяви, че ще разшири стратегическата координация с Хавана, предаде Ройтерс.

Си каза това на среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел в рамките на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург вчера, посочва в изявление днес китайското външно министерство.

"Китай цени високо последователната и твърда подкрепа на Куба за Пекин по въпроси, свързани с основните интереси на Китай, и ще продължи неизменно да подкрепя Куба в отстояването на националния ѝ суверенитет и противопоставянето на чуждата намеса и блокада, и ще прави всичко възможно да оказва подкрепа за икономическото и социалното ѝ развитие", е заявил Си на срещата според изявлението.

В разговора Диас-Канел е отбелязал, че кубинско-китайските отношения се намират "в най-високата си точка" от установяването им.

"Кубинският народ се възхищава дълбоко на президента Си Цзинпин и искрено благодари на Китай за разбирането и ценната подкрепа за справедливата кауза на Куба", е заявил кубинският президент на срещата, в която е участвал и китайският външен министър Ван И.

Разговорите между двамата лидери се състоя месеци след като в медиите се появи информация, че Китай е постигнал тайно споразумение с Куба за създаване на съоръжение за електронно подслушване на острова. Правителствата на САЩ и Куба обаче поставиха тази информация под съмнение. Китай побърза да осъди правителството на САЩ и медиите за публикуването на "противоречива информация"и нарече твърденията неверни.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 краварката от левия ъгъл

    38 1 Отговор
    Недей така дрюгарю Си , кравите газ ще пикаят .

    Коментиран от #14, #25

  • 6 Факти бг

    20 0 Отговор
    ..а Путин не наднича ли там, зад ъгъла? Как така не го споменавате?
  • 7 Кубинците

    3 27 Отговор
    са по мързеливи от българите,но за тяхно щастие острова е в Карибско море!Интересно,дали кубинците ще компенсират загубите на Китай при едно ембарго на китайски стоки ....?!

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Човек

    3 29 Отговор
    От края на 19-ти до средата на 20-ти век Куба е била една от най-развитите и богати държави в света. Тогава идва руския комунизъм и тя се превръща в една от най-спрелите и бедни държави в света. Така става когато обърнеш гръб на цивилизацията. Самият Китай е тънел в глад и мизерия преди Запада да го вдигне на крака със своите капитали и технологии. Всичките тези държави от втория свят забравят, че Западът ги извади от средновековието. Китай няма световно значимо откритие отпреди 1000 години, когато измисля барута и компаса. Западът движи целия свят напред и само за последните 200 години е направил 5 революции - индустриална, техническа, научна, информационна и дигитална. Много хора плюят по него, но нито един от тях не иска да се откаже от неговите творения. Само интернета да им спреш и са свършили. Къде ще леят анонимно злобата си? На живо е различно и ги е страх.

    Коментиран от #18, #24

  • 10 фен

    33 0 Отговор
    Ха ха ха! Светът се събужда! Чао, САЩ!
  • 11 Механик

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кубинците":

    Ембарго на китайските стоки ще предизвика бунт в САЩ.
    Може да не знаеш, но в САЩ всяко нещо е от Китай.
    п.п.
    Я се напъни и ми кажи нещо, което и чисто американско. Ама и да се произвежда в САЩ.
    п.п.п.
    А на САЩ ще му се отели вола, ако Китай направи военна база в Куба.

    Коментиран от #22

  • 12 Отговор

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кубинците":

    Грешите. Не са мързеливи, напротив. Имат най -добро образование, няма неграмотност и имат страхотно напреднало здравеопазване. Вярно, обичат да си почива повече на обед, но това е от жегата и голямата влажност. Живяла съм там три години и знам много. Прекрасни и сърдечни хора.

    Коментиран от #20

  • 13 Щом

    18 0 Отговор
    Косово им се опъна (на най-великата сила), какво остава за Китай.
  • 14 Дааа

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "краварката от левия ъгъл":

    За да се спази това обещание, много ще помогне разполагането на стратегическо ядрено оръжие в Куба!

    Коментиран от #16

  • 15 ИМАЛО И ЧОВЕЩИНА НА ТОЗИ СВЯТ.

    28 1 Отговор
    БРАВО, ЕДНА БЛАГОРОДНА , ХУМАННА МИСИЯ ,ИСТИНСКА ПОМОЩ ЗА ЕДИН ИЗСТРАДАЛ НАРОД ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ НЕ СЕ ПРЕДАВА ,ИМА СВОЕТО ДОСТОЙНСТВО. КИТАЙ СЕ ИЗДИГА В РОЛЯ НА СВЕТОВЕН ВОДАЧ .
  • 16 Отговор

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа":

    То имаше такива, но Горбачов си ги прибра. Имаше си военни градчета за руснаци за обслужването им.

    Коментиран от #21

  • 17 СамСо Найт

    2 18 Отговор
    А, дали Кубинците искат да живеят в такава мизерия!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оня с коня

    0 11 Отговор
    Русия таман "си опече" работата с Куба за Тактическо и Икономическо Присъствие и изведнъж ИЗНЕВИДЕЛИЦА се появява Китай,който буквално Й взема хапката от устата!Е не са хубави тия Работи и подобни Действия определено подкарват "Руско-Китайската Дружба до Гроб" към закономерния й Залез.
  • 20 Урюрвкос

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Отговор":

    първата работа която им предложиха американците след като Обама посети острова беше реформа на образованието и медицината. Според световната здравна организация по достъпна и висококачествена медицина Куба е на 1 място в Света. 276 болници, 442 поликлиники, 165 стоматологии. Смъртност на 1000 бебета 5,8 Канада е по добре 5,0 но по зле САЩ 7,0 и т.н.
  • 21 С две думи

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Отговор":

    Където е текло, пак ще тече!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 За протокола

    6 1 Отговор
    Всички съперници на САЩ се стараят да овладеят "непотопяемия самолетоносач" Куба. Дори в момента там продължава да действа руската военна база, макар и с ограничени функции - предимно разузнаване и подслушване.
  • 24 Хаити

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Беше богата както Хаити. И днеска демократично Хаити ядем от кофите за боклук , мишки и червеи ...
  • 25 Някой си кравар..

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "краварката от левия ъгъл":

    Кравите са лесни, те живеят дълго, за тях се полагат много грижи...а вас, телетата, ви хранят на ясла и когато сте добре загоени, първи ви прекарват през стъргата..налин знаеш какво значи този термин..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания