Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2023 10:41 10 318 118

Самолетът на Пригожин е свален с две ракети С-300

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • с-300-
  • ракети-
  • самолетна катастрофа-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна

Путин почти сигурно е наредил на руското военно командване да свали самолета на Пригожин

Самолетът на Пригожин е свален с две ракети С-300 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин и основателят Дмитрий Уткин загинаха, след като руските сили свалиха самолет, превозващ висши командири на "Вагнер", над Тверска област. Руската федерална авиационна агенция (Росавиация) съобщи на 23 август, че всички пътници - Евгений Пригожин, Дмитрий Уткин, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин, Валерий Чекалов, Николай Матюзеев - са загинали при катастрофата заедно с тримата членове на екипажа. Това обобщи Институтът за изследване на войната, предаде News.bg.

Руското опозиционно издание "Досие" съобщи, че Чекалов, който е под санкциите на САЩ за прехвърляне на боеприпаси в Русия и е действал от името на Пригожин, е контролирал логистиката на транспорта на Вагнер и "гражданските" проекти в чужбина. Руски вътрешен източник твърди, че Чекалов е бил и ръководител на службите за сигурност на "Вагнер", въпреки че друг източник опровергава това твърдение. "Досие" съобщава също, че няколко други от пътниците са се присъединили към частната армия между 2015 и 2017 г. и са се сражавали в Сирия, въпреки че сегашните им позиции не са ясни.

Още новини от Украйна

Руските източници засилиха кадрите, на които очевидно се вижда как руска ракета поразява самолета, превозващ Пригожин, Уткин и други командири на "Вагнер", както и останките от самолета. Вътрешен източник твърди, че две ракети С-300 са свалили самолета. Данните за проследяване на полета на самолет Embraer Legacy 600 (регистрационен номер RA-02795), регистриран за Wagner Group, спират след 18:11 ч. московско време, докато е над Тверска област. Руски източници твърдят, че втори самолет Embraer, собственост на Wagner Group (регистрационен номер RA-02748), е излетял от Москва, но се е обърнал и е кацнал на летище "Остафиево" в Москва по време на удара. Данните за проследяване на полета показват, че този втори самолет е пристигнал в Санкт Петербург в 18:27 ч. и е отлетял обратно за Москва 20 минути по-късно, пристигайки обаче в 20:02 ч.

Руското министерство на отбраната (МО) и Кремъл унищожават частната военна компания "Вагнер" (ЧВК) и отслабват авторитета на Пригожин още от времето на бунта, а убийството на висшето ръководство на "Вагнер" вероятно е последната стъпка за ликвидирането на "Вагнер" като независима организация. Източници от "Вагнер" и руски вътрешни източници съобщиха, че руското МО наскоро е започнало да формира нови частни военни компании, които да заменят "Вагнер" в Африка и Близкия изток, и е започнало да набира персонал от "Вагнер". Командири на "Вагнер" посочиха, че двама високопоставени служители на "Вагнер" са се присъединили към руското МО, а вътрешни източници твърдяха, че някои служители на "Вагнер" са започнали да напускат Беларус, след като беларуският президент Александър Лукашенко е отказал да финансира "Вагнер", когато е разбрал, че Русия няма да плати разходите.

След бунта онлайн личността на Пригожин до голяма степен бе заглушена - вероятно като част от сделката между Лукашенко, руския президент Владимир Путин и Пригожин - което може да е повлияло негативно на способността на "Вагнер" да набира нов персонал в условията на клеветническата кампания на Кремъл срещу Пригожин. Руското МО и Кремъл на практика са създали условия, при които Пригожин вече не може да оказва адекватна подкрепа на контингента на "Вагнер", освен ако не успее да осигури ново финансиране и мисии за персонала на "Вагнер" в непосредствено бъдеще. Подобни условия в крайна сметка можеха да доведат до бавна загуба на бойци от "Вагнер" и да накарат Пригожин да загуби своята значимост и влияние. Вероятно Пригожин се е опитвал да се противопостави на унищожаването на "Вагнер" от страна на руското МО и Кремъл. Руски вътрешен източник, за който се съобщава, че е свързан с руските служби за сигурност, твърди, че "прибързаното" заминаване на Пригожин за и от Африка е било в отговор на плановете и мерките на Главното управление на руския Генерален щаб (ГРУ) за подкопаване на присъствието на "Вагнер" в Африка.

Източникът твърди, че заместник-началникът на ГРУ (началник на Службата за специални дейности) генерал-полковник Андрей Аверянов е ръководил усилията за пълно блокиране на дейността на "Вагнер" в Африка и че е имало планове за създаване и обучение на армейски корпус от над 20 000 души като заместници на "Вагнер". Източникът добавя, че Пригожин е бил дълбоко против тези усилия и "е положил всички усилия да ги предотврати". ISW отбелязва, че в средата на август Пригожин и представителите на "Вагнер" са активизирали усилията си за възстановяване на "Вагнер" в Африка и Близкия изток, а Пригожин дори е публикувал видеоклип със себе си в неуточнена африканска държава на 21 август - един от малкото публикувани видеоклипове на Пригожин след бунта.

Този видеоклип изглежда има силен подтекст за вербуване и е възможно Пригожин да е пътувал до Африка с надеждата да осигури по-нататъшни мисии за персонала на "Вагнер", независими от руското МО и Кремъл. Съобщава се, че Аверянов е участвал и в други опити за убийство на високопоставени лица, като отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, и е възможно руски служители да са се възползвали от паниката и импулсивността на Пригожин, за да елиминират висшето ръководство на "Вагнер". Бъдещето на частната армия без лидер остава неясно. Руски новинарски портал твърди, че в момента на публикуването на тази публикация Съветът на командирите на Вагнер се събира, за да подготви съвместно изявление и да обяви какво ще се случи с "Вагнер" в близко бъдеще. Порталът, позовавайки се на неназован източник, твърди също, че "Вагнер" отдавна е разработил механизъм за смекчаване на последиците от смъртта на Пригожин и Уткин. Източникът обаче отказва да разкрие какво включват тези смекчаващи мерки, но отбелязва, че "при всеки сценарий те ще бъдат лоша новина".

Свързаните с "Вагнер" канали призоваха руските медии да се въздържат от спекулации относно Пригожин, съдбата на "Вагнер" и съвета на командирите. Известен руски военен блогър, за когото се съобщава, че е свързан с руската Държавна дума, твърди, че персоналът на "Вагнер" все още е "на постовете си" в Беларус и Африка, и отрича твърденията, че персоналът на "Вагнер" е евакуиран. Пригожин и Уткин безспорно бяха лицата на "Вагнер" и техните убийства ще имат драматично въздействие върху командната структура на "Вагнер" и марката "Вагнер". Командирите и бойците от "Вагнер" може да започнат да се страхуват за живота си или да се деморализират. Навлизането на руското МО и Кремъл в операциите на "Вагнер" и отсъствието на Пригожин, който щеше да се бори за нови възможности за персонала на "Вагнер", може допълнително да доведе до деградация на групировката "Вагнер".

Путин почти сигурно е наредил на руското военно командване да свали самолета на Пригожин. Елементите на руската армия, особено министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, е изключително малко вероятно да екзекутират Пригожин без заповед от Путин. Цялата руска политическа сфера и сферата на сигурността вероятно са гледали на по-нататъшното оцеляване на Пригожин след бунта на "Вагнер" като на нещо, което зависи от преценката на Путин. ISW ще прави по-нататъшни оценки въз основа на предположението, че Путин е наредил убийството на Пригожин, освен ако не се появят доказателства за обратното.

По този начин предишната постоянна оценка на ISW, че е малко вероятно Путин да убие Пригожин от страх да не разгневи персонала на "Вагнер", се обезсилва. Възможно е Путин да е стигнал до извода, че е отделил достатъчно Пригожин от "Вагнер" и може да го убие, без да превръща Пригожин в мъченик за останалите служители на "Вагнер". Някои командири на Вагнер наскоро изглежда предадоха "Вагнер" в полза на свързаната с руското МО ЧВК "Редут", което подсказва, че усилията на Кремъл и руското МО да отделят елементите на "Вагнер" от тези, които са верни на Пригожин, са постигнали частичен успех. Увеличаването на броя на съобщенията за финансовите проблеми на "Вагнер" и съответните съобщения за напускане на персонала на "Вагнер" поради намаляване на плащанията и възможностите за разгръщане може да е довело до това, че Пригожин е загубил благоволението на редиците на "Вагнер".

Руското МО поставя условия за замяна на групата "Вагнер" със свързани с МО ЧВК и руски източници твърдят, че тези ЧВК се опитват да наемат настоящи и бивши служители на "Вагнер". Възможно е Путин да е решил, че персоналът на "Вагнер" е достигнал етап, в който е достатъчно по-заинтересован от плащания и внедряване в тези нови ЧВК, отколкото от продължаващата си лоялност към Пригожин, и че може спокойно да убие Пригожин. Или пък Путин може да е решил, че Пригожин е преминал предварително установената червена линия с усилията си да запази достъпа на "Вагнер" до операции в Африка. Възможно е Путин, Пригожин и Лукашенко да са включили в сделката за прекратяване на бунта на "Вагнер" споразумение, което да изисква от Пригожин да ограничи своето и на "Вагнер" медийно присъствие и/или да ограничи операциите на "Вагнер" в Африка.

Видеоклипът на Пригожин от 21 август, в който той твърди, че "Вагнер" разширява присъствието си в Африка, и последвалото увеличение на рекламите за набиране на персонал на "Вагнер" може да са преминали предварително установената червена линия, ако Пригожин се е съгласил да мълчи. Предполагаемите многократни опити на Пригожин да попречи на руското министерство на отбраната да замени изцяло контингента на "Вагнер" в Африка може също да са пресекли предварително установена червена линия, ограничаваща операциите на "Вагнер" в Африка. Възможно е Путин да е решил, че Пригожин е нарушил достатъчно аспекти или цялата предварително установена сделка. Възможно е Путин да е възнамерявал да екзекутира Пригожин от известно време и свалянето на самолета на Пригожин на 23 август да е случайно съвпадение, макар че това е малко вероятно.

Кремълската информационна служба РИА Новости съобщи на 23 август, че Путин официално е освободил свързания с Вагнер армейски генерал Сергей Суровикин от поста командир на руските Въздушно-космически сили (ВКС) и го е заменил с генерал-полковник Виктор Афзалов. Официалното потвърждаване на уволнението на Суровикин в руските държавни медии в същия ден, в който беше извършено убийството на Пригожин, вероятно не е случайно. Кремъл вероятно възнамерява и двете публично оповестени наказания да изпратят ясно послание, че с участниците в бунта от 24 юни са се разправили и че предизвикателството на "Вагнер" към руското ръководство е решено. Почти сигурната заповед на Путин руското МО да свали самолета на Пригожин вероятно е публичен опит да затвърди господството си и да отмъсти за унижението, което въоръженият бунт на групата "Вагнер" на 24 юни причини на Путин и руското МО.

По времето, когато руската противовъздушна отбрана свали самолета на Пригожин, Путин присъства на публично излъчен концерт в чест на 80-годишнината от битката при Курск. Присъствието на Путин на излъчения по телевизията концерт повтаря спомена за съветската държавна телевизия, която показва по телевизията "Лебедово езеро" през август 1991 г., когато Съветският съюз се разпада. Руски източници отбелязаха, че са изминали точно два месеца от началото на въоръженото въстание на "Вагнер", по време на което силите на "Вагнер" свалиха няколко руски хеликоптера и убиха най-малко 13 руски военнослужещи. Решението руската противовъздушна отбрана да бъде методът за убийството на Пригожин позволява на руското МО да отмъсти пряко за този най-смъртоносен ден за руската авиация от началото на пълномащабната инвазия. Путин претърпя значително унижение заради това, че не успя да спре бунта на Вагнер, разчиташе на Лукашенко да спре похода на Пригожин и не успя да накаже военнослужещите на "Вагнер", които бяха отговорни за свалянето на руските самолети на 24 юни.

Поведението на Путин по време на бунта според сведенията е обезпокоило най-близкото му обкръжение за способността му да поддържа режима си, а директорът на ЦРУ Уилям Бърнс повтори подобни наблюдения за преценките на Путин и откъсването му от събитията. Бърнс също така отбеляза, че "Путин е върховният апостол на отмъщението" и вероятно Путин е изчаквал да създаде подходящи условия, за да отмъсти най-накрая на Пригожин, без да изглежда импулсивен или да реагира прекалено остро. Путин имаше нужда от показно отмъщение срещу Пригожин не само за да докаже, че не е слаб лидер, но и за да подкрепи своите военни - които в очите на много руснаци не видяха въздадена справедливост за събитията от 24 юни. Конкретни лица, които може би са планирали да се противопоставят на Путин, Кремъл или МО, вероятно са взели под внимание крайната съдба на Пригожин и други неотдавнашни мерки за потвърждаване на подкрепата на Кремъл за висшето руско военно ръководство. На неотдавнашния форум "Армия-2023" Путин остави настрана губернатора на Тулска област Алексей Дюмин, като публично го обяви за подчинен на Шойгу след предположенията, че Дюмин може да замени Шойгу.

Путин и Герасимов посетиха щаба на Южния военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон, който силите на Вагнер окупираха по време на въстанието, вероятно за да демонстрират публично подкрепата на Кремъл за Герасимов. Съдбата на Пригожин вероятно има за цел и да послужи като възпиращ фактор за елементи от руската армия, които могат да се опитат да последват съществуващия прецедент на неподчинение, за чието създаване Пригожин е помогнал. Лукашенко особено смути Путин, като преговаряше директно с Пригожин за прекратяване на бунта, а убийството на Пригожин може да е сигнал за Лукашенко както за драстично намаляване на преговорното му пространство с Кремъл, така и за скрита заплаха срещу по-нататъшните му опити да се противопостави на усилията за интеграция на съюзните държави.

Изглежда, че Кремъл създава условия, за да отклони явната отговорност за убийството на Пригожин от Путин и руските военни. Росавиация създаде специална комисия, която да разследва техническото състояние на разбилия се самолет, метеорологичните условия по маршрута на полета, както и диспечерските служби и наземното радиооборудване. Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по обвинение в нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

Свързан с Кремъл военен блогър отбеляза, че Следственият комитет може да избере "погрешното" изстрелване на системите за противовъздушна отбрана като основна версия за събитието, имайки предвид заявените украински безпилотни удари по Москва. Руски вътрешен източник твърди, че катастрофата вероятно ще бъде оформена като терористичен акт, станал на борда на самолета, а депутатът от Държавната дума на Русия Евгений Попов вече повтори тази версия в руското информационно пространство. Свързан с Вагнер канал разкритикува руските държавни телевизионни канали, че не са споменали катастрофата по време на вечерния новинарски цикъл. По-широкото руско информационно пространство се въздържа от коментари относно причините за катастрофата, като само няколко източника свързват инцидента с Кремъл и/или руското МО. Много източници отбелязват, че катастрофата е станала точно два месеца след началото на бунта на Пригожин.

Няколко вътрешни източника твърдяха, че инцидентът показва, че Путин "има от какво да се страхува", и предположиха, че системата на Путин (вероятно имайки предвид неговия режим) е подложена на нова вълна от промени. Някои блогъри твърдяха, че убийството на Пригожин ще има "катастрофални последици" и че този инцидент е урок, че човек винаги трябва да продължава да върви докрай - намеквайки, че Пригожин е трябвало да продължи похода си към Москва. Повечето милиблогъри отказват да коментират смъртта на Пригожин, като се позовават на липсата на налична официална информация. ISW ще възобнови отразяването на реакциите на военните блогъри на 24 август.

През следващите дни руските военни блогъри вероятно ще съсредоточат по-голямата част от материала си върху убийството на Пригожин и може да съобщават по-малко за украинската контраофанзива. По подобен начин руските милиблогъри пренасочиха голяма част от репортажите си за въстанието на "Вагнер" на 24 юни към събитията в Русия и им бяха необходими няколко дни, за да се върнат към обичайните си репортажи за фронтовете в Украйна. Възможно е Кремъл да е решил демонстративно да убие Пригожин в този момент, отчасти за да измести фокуса в руското информационно пространство от фронтовете в Украйна на фона на забележителните украински успехи. Отразяването от страна на ISW на кинетичната активност на фронтовете през следващите дни може да бъде ограничено, ако руските доклади са ограничени. По-нататъшните тактически значими украински успехи в района на Роботине и около него в западната част на Запорожка област увеличават пробива на руските отбранителни линии в района и застрашават руските вторични отбранителни линии. Геолокални кадри, публикувани на 22 и 23 август, показват, че украинските сили са напреднали още повече в Роботине (на 10 км южно от Орихов) и контролират по-голямата част от селището, както и че са постигнали допълнителни успехи западно от Вербове (на 18 км югоизточно от Орихов).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнен успех в посока на Новопокропивка (13 км южно от Орихов) и Новоданиловка (5 км южно от Орихов). Руските сили вероятно са се надявали да използват позициите си в и около Роботине като отправна точка за контраатаки срещу западния фланг на украинското настъпление източно от селището, където украинските сили изглежда разширяват проникването си през първите руски отбранителни линии. Украинското настъпление през самия град Роботине и потенциалното освобождаване на селището ще лиши руските сили от позиции в близост до западния фланг на украинския пробив и следователно ще даде на украинските сили повече пространство за маневриране, за да започнат настъпателни операции срещу руската втора отбранителна линия, която минава южно от Роботине до западните покрайнини на Вербове. Успешното дълбоко проникване в руските отбранителни линии вероятно изисква разширяване на първоначалното проникване, за да се попречи на руските сили да пресекат твърде тесен пробив.

Напредването на украинските сили доведе до това, че те се доближиха на около два километра от второстепенните линии на руската отбрана - сравнително по-продължителен набор от полеви укрепления, състоящи се от противотанкови ровове и противотанкови препятствия "драконови зъби".

Обхватът на минните полета в района не е ясен, въпреки че районите пред тези вторични отбранителни линии може да са по-слабо минирани, за да се даде възможност на руските сили на север от линиите да се оттеглят. ISW по-рано оцени, че тези вторични отбранителни линии може да са относително по-слаби от първите руски отбранителни линии в района поради липсата на неангажирани руски сили в района и по-нататъшното странично разгръщане от други сектори на фронта.

Украинските сили вероятно са нанесли удар по руска система за противовъздушна отбрана С-400 в Крим на 23 август. Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) обяви и публикува кадри от удар по руска зенитно-ракетна система с голям и среден обсег С-400 близо до Оленовка, Крим (на 116 км северозападно от Севастопол и на около 140 км южно от град Херсон). ГУР съобщава, че ударът е унищожил инсталация за противовъздушна отбрана, неуточнен брой ракети и е убил намиращи се наблизо руски военни, въпреки че на кадрите се вижда само част от инсталацията, която се взривява. Свързан с Кремъл руски военен блогър предположи, че украинските сили вероятно са използвали ракета Harpoon, Neptune или Brimstone II, за да ударят системата за противовъздушна отбрана.

Руските военни блогъри изразиха загриженост, че украинските сили са успели да използват дрон и да запишат кадри от удара на около 120 км зад настоящата фронтова линия. Украинският удар по руско съоръжение за противовъздушна отбрана дълбоко в руския тил показва редица руски тактически провали, особено това, че руските сили очевидно не са били подготвени да прихванат ракетите със системата за противовъздушна отбрана или да задействат заглушаване на електронната война, за да попречат на украинските сили да оперират с дрон в района. Тези тактически неуспехи, макар и изненадващи и сериозни, обаче може да не са показателни за по-широки системни проблеми в руската противовъздушна отбрана.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър се противопоставиха на предполагаемата оценка на американското разузнаване, че украинската контраофанзива няма да постигне целите си. Съливан заяви на 22 август, че САЩ не оценяват, че войната в Украйна "е в патова ситуация". Съливан заяви, че Съединените щати продължават да подкрепят Украйна в усилията ѝ за контранастъпление и отбеляза, че украинските сили продължават да завземат територии. Съливан отбеляза, че Съединените щати ще продължат да подкрепят украинските сили, тъй като те действат според тактиката и графика си и продължават да действат в съответствие със стратегическите и оперативните решения на своите командири и ръководство. На 23 август Райдър заяви, че е "неуместно" да се правят каквито и да било заключения относно украинската контраофанзива, докато боевете продължават по цялата фронтова линия и че украинските сили продължават да напредват.

Изявленията на Съливан и Райдър са забележителен отговор на съобщението на в. "Вашингтон пост" от 18 август, според което разузнавателната общност на САЩ е преценила, че украинската контраофанзива няма да успее да достигне до Мелитопол в западната Запорожка област и няма да постигне основната си цел - да прекъсне руския сухопътен мост към Крим.

През нощта на 22 срещу 23 август руските сили нанесоха серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна и разрушиха зърнената инфраструктура на пристанището в Измаил, Одеска област. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли девет ракети и до 20 дрона Шахед-131/136 и че украинските сили са унищожили 11 дрона, включително девет над Одеска област.

Украинският министър на общините, териториите и инфраструктурното развитие Олександър Кубраков съобщи на 23 август, че руският безпилотен самолет, нанесъл удар по пристанището в Измаил, е унищожил над 13 000 тона зърно, предназначено за Египет и Румъния. Кубраков съобщи, че руските удари са унищожили 270 000 тона зърно след оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива на 17 юли. Руското унищожаване на допълнителна украинска зърнена инфраструктура идва по-малко от ден, след като Путин се опита да смекчи недоволството на африканските държави от оттеглянето на Русия от сделката за зърно по време на бизнес форума на БРИКС в Южна Африка.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста фашист

    62 63 Отговор
    Джуджето е бледа сянка на Хитлер. Никога няма да бъде като него, колкото и да му се иска.

    Коментиран от #41, #98

  • 2 Град Симитли

    48 21 Отговор
    Аве,
    не са разпознати по ДНК, ве!!
    Давайвъ у мисирляците!

    Коментиран от #14

  • 3 Муахаха

    43 7 Отговор
    па се е разписАла зълвата на Нюланд бееее!
    Да не се окаже утре че не могат да идентифицират останките със сигурност.
  • 4 реру

    38 7 Отговор
    "... Руските източници засилиха кадрите, на които очевидно се вижда как руска ракета поразява самолета..."


    Щом има боеприпаси...

    Коментиран от #11

  • 5 Хихихи..

    68 19 Отговор
    Две СС-300 и Путин "почти сигурно е наредил"! Абе ай си ..... .......
  • 6 Не и не

    85 17 Отговор
    На любителските кадри, които дадоха тази сутрин по ТВ-то, на които се вижда, че самолетът, както си лети хоризонтално, ИЗВЕДНЪЖ забива нос надолу и започва рязко да пада, но в пълната си цялост, без да е прекършен, въобще се се вижда взрив като от попадение с ракета, камо ли две! Пак теории на конспирациите..

    Коментиран от #12, #30, #53, #113

  • 7 пешо

    48 14 Отговор
    Цялата статия е спекулация. Един каза на един друг за едно друго. Кой има най голям интерес от смъртта на Пригожин (приемеме че не не инцидент)? Ако се отговори на този въпрос всичко ще си дойде на място.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ето това е московието

    19 33 Отговор
    В пълния му блясък.
    Ангели-хранители всичките!
  • 10 ха, ха, ха...

    23 4 Отговор
    Вай, вай, вай! Само толкова ли? А можеха да бъдат поне 5.
  • 11 7те козякливи джуджета:

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "реру":

    Тупо, товариш Ремез.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво путлер

    31 30 Отговор
    Сега цял свят разбира мракобесието и беззаконието в прокажена россия!!!
  • 14 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😁

    18 19 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    КАКВА ИРОНИЯ,РУСУФИЛИ...
    ГОТВАЧА СТАНА БРОКЕР НА ИМОТИ
    И ПУ.ИН МУ НАМЕРИ ИМОТ...
    ДВА НА ДВА КВАДРАТА...😁😁😁
  • 15 тва с-зоо

    19 10 Отговор
    Са голема работа,а оня пъпчивио сбръчкан пенсионерси дъртофелник сака наште да ги подари на бандерите..
  • 16 Да, ама не...

    17 16 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Сбъркал си адреса! На тази територия никиога повече не търси действия свързани с логическа мисъл! Самия факт, че за едно бръмчило изстрелват две ракети, говори сам по себе си за нивото на интелект.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ти да видиш

    36 12 Отговор
    Много логорея, много нещо и нищо конкретно, важното е само да се твърди, че Путин е убил Пригожин!? С300, с400 глупости на търкалета, как ги видяха и разгледаха гези ракети, спекулации! Може и куфарче подарък ит Си Ай Ей да е, кой знае?
    А ако не е Путин, ако е Бай Дън?
  • 19 Арестович

    27 5 Отговор
    а бре пекелчетата, на символ ли ви плащат за пропагандата!?? ГАти романите!! То още ДНК експертизи няма, те създадоха криминален роман!!!
  • 20 Леля Гошо

    30 2 Отговор
    Самолетът е обстрелван с лопати и две са го свалили. Последните две.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дън Бай

    24 4 Отговор
    Как така смотаната руска армия е свалила цял самолет?!
    Това е работа на великата украинската разведка с помощта на английската, най-малко, може и други такива.
  • 23 да ве да

    42 7 Отговор
    Аве вие знаете ли, ако го думне сс300, какъв взрив, ще има във въздуха, че и 2-ве ракети ??? Пишете си ей така, колкото да се лее пропаганда и внушения "Путин почти сигурно е наредил..." да ве да.... И един мармот сваля самолети с прашка
  • 24 Определено

    12 2 Отговор
    Руския Мастер Шеф е по интересен

    Коментиран от #96

  • 25 Кую

    32 12 Отговор
    Всеки със непромит мозък ще разбере, че Путин няма интерес да го направи.Между другото на руснаците им свършиха ракетите според актуалните и обективни новини. Откъде ли са взели две?

    Коментиран от #112

  • 26 Сало Уронили

    29 5 Отговор
    Укропитекнюз знае всичко. Опашката му паднала на около 5км от самолета, без следи от осколки по нея, ама свален с ракети и то даже с 2.
  • 27 Абе де бре много дълго спри се с полюции

    22 3 Отговор
    има логика... ако е Путин щеше да го направи в Африка и да вини ЦРУ, Ми6 и т.н., а не в Москва да го обвиняват него директно!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Начо

    10 17 Отговор
    Хубаво е че руските фашисти се самоизтрепват
  • 30 Ей комунист

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Не и не":

    Как си?

    Коментиран от #99

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Почти Убеден

    13 4 Отговор
    Почти сигурно е, че нищо още не е сигурно!

    Коментиран от #35

  • 33 Ц-400 в пламъци

    8 7 Отговор
    Гори гори

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ....

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Почти Убеден":

    Но в дигурно че ще излязат от Кремъл поне 20 версии
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Куп Тор

    11 3 Отговор
    почти сигурно, хайли лайкли - всички диващини на атлантиците започват еднакво
  • 38 Мое мнение

    18 1 Отговор
    Абсолютни глупости! Цели две ракети С300 за такова малко самолетче няма да похаби никой. Има си преносими зенитни ракети наречени "Игла", има и други такива. Нещо като противотанков гранатомет, само че за самолети. Прихващаш самолета, натискаш спусъка и малката ракета си върши работата сама.
  • 39 Всички знаят

    10 14 Отговор
    Така се решават въпросите с властта в Русия още от времето на Ленин, че и сега! Велика нация, няма що!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мда

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста фашист":

    Русия е мафиотска страна, в която се работи на принципа на наркомафията.
  • 42 Това

    9 15 Отговор
    Е само руска работа ,да изстреляш две ракети когато и една стига ама ватниците не са сигурни ,че ще го уцелят само с една

    Коментиран от #60

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Минувач

    14 3 Отговор
    Работата е или, или ... Или наистина са го убили, или бунтът си е бил театър, за да се осветлят ненадеждните командири, а Пригожин му се исценира убийство, за да се защити авторитета на Путин, а Пригожин да си живее с друга самоличност някъде. Все пак държавата държи лостовете за разпознаване на ДНК пробите на загиналите, както и информацията от всичко.

    Коментиран от #51, #52, #103

  • 45 Последно ... от бесарабски фронт

    6 5 Отговор
    Пригожин е носел куфарчето с $ подарък за пуча... и изненада
  • 46 вагнер

    7 15 Отговор
    започва гражданска война в пдрусия

    Коментиран от #87

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ...

    10 14 Отговор
    Моля чакайте. Помним как беше със МН-17.
    Ма не било пътнически, а военен товарен украински самолет
    То не бяха украински самолети (с грешна сянка).
    То не било Бук.
    Ма то било Бук ма не руски
    Ма то бил руски, ма не напускал Русия.
    Ма той напуснал Русия, ма били сепаратистите в него.
    ТАСС има да ви лъже месеци наред и за този докато се разбере че пак страхливия стърчок го е наредил като тогава.

    Коментиран от #55

  • 49 Ами да

    7 12 Отговор
    Нещо им е стипцаво на путинистите! Една и съща профанизирана държавност вече повече от 100 години!
  • 50 Абе

    21 4 Отговор
    Прекалено очевидна е тая работа, чак и видеа се появиха веднага, все едно някой постоянно снима прелитащите самолети?! Мирише на постановка.
  • 51 Е да де това ще го каже сценариста

    14 2 Отговор

    До коментар #44 от "Минувач":

    Само ЦРУ сценариста може да го каже...
  • 52 Ксаниба

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "Минувач":

    точно такова е. Самият Пригожин вече я в Куба, я на Кипър. Въпреки че непосредствено в Африка е свърпопулярен и е герой, нещо као Че Гевара за Южна Америка. Така че може спокой н от ЮАР да ръководи Вагнер в Африкансо и латиноамериканско направление..
  • 53 Някой си

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не и не":

    За това снимащите падането, ревяха че падали много отломки..
  • 54 Истината

    10 7 Отговор
    Руснаци убиват национален предател, американски военен изтребва цивилни в Калифорния, кой разбрал, разбрал.

    Коментиран от #118

  • 55 Ксаниба

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "...":

    накрая се оказа ч е съветски бук, пратен в УССР още 1988 г.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 авиатор

    14 0 Отговор
    Всеки самолет има "черна кутия" !!! В случая не се споменава за такава !!! Защо ли ???
  • 58 тц тц

    13 3 Отговор
    Цяла година ни продъниха ушите как руснаците свършили ракетите, сега пък изстреляли не една, а две:)))
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Съгласен

    10 6 Отговор

    До коментар #42 от "Това":

    Така де..ако беха изстреляли три Луни- 25, 26 и 27 сЕ една щеше да кацне..а то взеха че кацнаха индианчетата..смех с матушката..много смех напоследък..
  • 61 !!!?

    4 6 Отговор
    "БУК-м3" ! Путинов Гулаг...сега да чака как Бумеранга се завръща !!?
  • 62 Смех в блатото

    3 8 Отговор
    Тия кюнци само за такива дейности стават: да свалят граждански самолети.

    Коментиран от #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Отговарям

    19 1 Отговор

    До коментар #56 от "Руски бандит":

    По времето на Клинтън са изчезнали безследно 52 мъже и жени от опонентите му, Тръмп започна разследване, Байдън го прекрати. САЩ е единствена държава в света, в която законно могат да те вкарат в затвора и дори да те екзекутират без съд и присъда.

    Коментиран от #80

  • 65 2 ДУМИ ЗА ПРИГОЖИН !

    7 5 Отговор
    ХАРЕСА МИ С ТОВА, ЧЕ С ЧЕСТНИЯ СИ НРАВ ОПЛЮ РЪКОВОДСТВОТО НА РУСИЯ ЗА КРАЖБИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ.ТОЙ КАЗА, ЧЕ Е ГЛУПОСТ И НЕ Е НАЧИН ДА ТЕ БИЯТ НА ФРОНТА И ТИ ДА ЗАПЛАШВАШ ДРУГАТА АРМИЯ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. РАЗКРИ ПРЕД СВЕТА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ВОЙНАТА.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Историк

    4 13 Отговор

    До коментар #63 от "Арестович":

    Бандера е бил националист борещ се за да има украинска държава. И борбата му е била едновременно срещу руски фашисти, германски фашисти и полски националисти.

    Коментиран от #73, #79, #82, #91

  • 68 Нещо не връзва драскачев

    15 1 Отговор
    Вчера EU новините публикуваха че са намерени 8 тела. Ти пишеш че на самолета са били 10, 3 персонал и 7 пътника. Тогава 2 пътника не са намерени на мястото на катастрофата. Моля провери кои са те и си оправи текста.
  • 69 Смях с джендърите

    19 1 Отговор

    До коментар #62 от "Смех в блатото":

    Довчера викахте, че Пригожин бил терорист, а днес обикновен гражданин:))) Що ли се учудвам - вие и Бойко щяхте да вкарвате в затвора, а сега сте му първи любовници:)))

    Коментиран от #72

  • 70 Шеф Петров

    1 3 Отговор
    Обявено е вече свободно работно място за нов личен готвач на Путин .Ще смее ли някой да кандидатства ако има риск да го убият . Заплатата ще е висока , спор няма.

    Коментиран от #76

  • 71 Пропагандата

    5 1 Отговор
    Не се признава "новината" без три имена и дата на раждане на артилериста.
  • 72 Смех в блатото

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Смях с джендърите":

    Никъде не съм писал за Пригожин. Написах за гражданския самолет, в който уж е летял (но всъщност не е).
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ало

    5 2 Отговор

    До коментар #66 от "Ало":

    Спешно ми трябва психиатър, постоянно ми се привижда Путин, а вечер проверявам под леглото за русофили. И като се изпускам застрашавам националната сигурност.
  • 75 !!!?

    7 7 Отговор
    Кремълският диктатор си подписа смъртната присъда ! Все някой вагнеровец излязал от затвора и станал "човек" ще се добере до бърлогата !!!?

    Коментиран от #77

  • 76 Да не чуеш нещо

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "Шеф Петров":

    Обявиха свободно място за авер на ББ и на бащата на Киро на мястото на Петров и ти веднага да го копираш:)
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Бай Яни

    3 8 Отговор

    До коментар #64 от "Отговарям":

    Както при управлението(диктатурата)ня Путин. Колко паднаха от прозорци,самоубиха цели аемейства. Отровиха или изценираха катастрофи. Колко вкараха по затворите набърже и постояно им увеличават пресъдите. Само мижарърките си живеят спокойно в московията.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 флипп

    8 3 Отговор
    Аман от глупости с дъх на грандове, подобен род пропаганда може и да минава на гладките мозъци зад океана, но тук безплатно никой не и се върже
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 КуКу

    8 7 Отговор
    С-300 и С-400 са много добри! Имат изключителни успехи срещу цивилни самолети! Браво!
  • 87 Абе то у

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "вагнер":

    Твоята кратуна отдавна е война
  • 88 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    даже една С-300 би го направила на решето но снимките на мястото показват че парчетата не са надупкани. Стингер или мобилна зенитна система са по вероятни но пък няма следи от двигателите. Опашката е намерена на 2 км от основното тяло на самолета. Има версия за мобилна диверсионна група около резиденцията на президента в Тверская област (там където е паднал самолета) и покушението е срещу Путин.
    След химичен анализ на саждите по самолета ще определят как е свален.

    Коментиран от #106

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 До флипп

    2 0 Отговор
    И аз туй викам, другарят Путин...не може такива неща да прави ! Пустите му украински нацисти, трябва пак да им се отговори подобаващо !
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    За Пирожкин, от царь Потин с любов.....
  • 94 Дядото на Пригожин

    4 0 Отговор
    Е белогвардеец!
    Бил се е в редиците на Врангел!
    Свободна Русия.
  • 95 ЯКО ЛЪЖАТ в детайлите.

    2 0 Отговор
    Преди полета тя е разказала на близките си, че по самолета е правен "краткотраен и непонятен ремонт" и се оплакала, че това ще забави много полета Само една жена е имало на борда на самолета на Пригожин.
    39-годишната стюардеса на самолета на Пригожин, който се разби предната вечер, Кристина Ядревская, е по-голямата сестра на заместник-прокурора на град Еманжелинск, Челябинска област, Евгений Распопов.
  • 96 КуКу

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Определено":

    Прав си! Къде другаде ще видиш : Самолет фламбе и Сготвен готвач...😁😁😁
  • 97 падналия ангел

    2 0 Отговор
    Няма данни да е зенитна ракета. С 300 е с малък заряд, но съдържа множество метални отсколки във формата на паралелепипед с размери 0.8 см. Ракетата се взривява до целта а осколките свършват работата. На снимките от корпуса и опашната част няма такива следи. Пост 88 го е обяснил.
  • 98 😂😂😂😂😂😂

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста фашист":

    За военни цели тия ръждиви кюнци С400 не стават за чеп за зеле - доказан ФАКТ !!! Но да свалят пътнически самолети нямат равни - ЕВАЛА !😂😂😂😂😂😂
  • 99 Не и не

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ей комунист":

    Mpъceн комунист е poмcкият ти баща ти, а аз съм чудесно - продyxвам на мaйкa ти тръбите! Tя цвили от кеф, не ми дава да си тръгна вече 2 часа!
  • 100 Ауууу...

    4 0 Отговор
    Тоя дълъг роман,дали някой имаше нерви да го прочете до край...?!
    Аз нямах...

    Коментиран от #102

  • 101 Копейка

    1 3 Отговор
    Това е част от планът който Путя, Пирожката и Лудкашенко спретнаха за да изобличат предателите. Според този план измислен от тримата накрая остава жив само един.
  • 102 Прочетох само това :

    7 1 Отговор

    До коментар #100 от "Ауууу...":

    ,,Путин ПОЧТИ СИГУРНО Е НАРЕДИЛ на руското военно командване да свали самолета на Пригожин"
    И бях до тук...!

    Коментиран от #108

  • 103 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Минувач":

    Мда....много си прав.... Първо- ако са два самолета за да не се знае в кой е Пирожката, и двата трябва да продължата до достигане на дестинацииите си! Но не - най-малкото поведението на втория самолет не е съвсем нормално. Пирожката сяда във втория самолет, думват първия и пише , че първо кацнал в Петербург и после е тръгнал за Москва. Така умира и както е писал друг фен вече е в Хавана или нейде си в Африка. И на мен ми се струва доста скъпо 2 бр. С-300 за 10 пасажера. Отделно самолета пада поне 30 секунди- никой ли не взе парашут и да се опита да се спаси? Историята смърди с неопределена за момента миризма.
  • 104 Киев за три дня

    2 2 Отговор
    СВОто върви по план, всички цели са достигнати🤣🤣🤣
  • 105 Пирожкин жив и масква не утанула

    0 3 Отговор
    И други руски сказки🤣🤣🤣🤣
  • 106 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Урюрвкос":

    Ако е ракета с топлинно насочване ще удари точно двигателите, а има снимки които показват единия двигател почти цял. Дали ще оцелее ако ракета удари другия двигател- съмнявам се. Тоест ако двигателите са здрави, се е случило нещо друго.

    Коментиран от #107

  • 107 Абе вие копейките за по-умни от путин

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "Знайко":

    Ли се имате, че се опитвате да разгадаете по какъв начин е свалил самолета🤭🤭🤭
  • 108 Ако не ти

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Прочетох само това :":

    Харесва може да скочиш от някъде.
  • 109 МаМ

    2 0 Отговор
    Леле-мале що глупости!
  • 110 Векло

    2 1 Отговор
    Дори и рашките да са го свалили аз не виждам нищо нередно - предателите се убиват. Къде точно е новината тук? Съвсем друго си е да убиваш собствените си президенти по стара изконна американска традиция, нали?
  • 111 Мишел

    0 3 Отговор
    Ройтерс не може да потвърди тази информация.😀😀😀
  • 112 Военният стратег

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Кую":

    Нали знаеш, че дори нещо да ти свърши, може пак да се произведе? :). Ще кажеш, че като ти свърши хляба в магазина, той затваря и не продава повече 🤡. Има се предвид че бойният арсенал на РоZZия е силно занижен вече. Техните запаси са на приключване, а това, което произвеждат в момента е недостатъчно за фронта им.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Деций

    3 2 Отговор
    Поне измислете нещо по реалистично!Според Вас,дали ще остане цял самолета при удар от такава ракета?На клиповете ясно се вижда ,че машината пада цяла,а не на части!Чакайте още 20/25 г да умрем,и тогава може да пишете всякакви глупости!Не зная и къде ви намират такива неграмотници!Ракетата е 220 кг,колко е бойната глава според вас?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Одит

    1 0 Отговор
    Нюс бг пише по поръчка на запада и Украйна! Веднага и вида и броя на ракетите съобщи и фейк видео пусна!
    И за Северен поток писа, че Русия го е гръмнала.
    Франция и САЩ ИМАТ ПО ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ДА ИЗЧЕЗНЕ “ВАГНЕР” от Нигер и Сирия!
  • 118 Тирирам

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Истината":

    А ти какво разбра, бе, измит камък? Разбра ли нещо изобщо?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания