Last news in Fakti

27 Август, 2023 08:52 1 159 0

Предстои ключов месец за Испания

  • испания-
  • правителство-
  • народна партия

Фейхо за 30 дни трябва да намери 4-ма депутати за подкрепа

Предстои ключов месец за Испания - 1
Снимка: БГНЕС

Испанският лидер на опозиционната Народна партия - Алберто Нуньес Фейхо има месец, за да намери четирима депутати, които да го подкрепят за съставянето на кабинет, предаде ABC.

На 26 и 27 септември в испанския парламент ще се проведат ключови гласувания, уточни news.bg.

Ако на първото гласуване Фейхо не получи минимум 176 гласа "за", следва - второ, на което, за да стане премиер трябва да има повече гласове "за", отколкото "против".

Засега Фейхо разполага със 172 гласа - това са депутатите от неговата Народна партия, от Канарската коалиция, с която вече е сключил споразумение, от Съюза на Наварския народ и от "Вокс".

За останалите четири гласа Фейхо се нуждае от време и заради това е помолил председателя на Конгреса да отложи възможно най-много датата на двете гласувания.

В понеделник, 28 август, Фейхо ще започне преговори с всички политически партии с изключение на "Да съберем баската държава" и националистическата баска партия, които са категорични, че не желаят да бъдат в един парламент заедно с крайно дясната "Вокс".

Ето защо Фейхо е принуден да търси подкрепа и от партията на избягалия в Белгия Карлос Пучдемон - "Заедно за Каталуния".

Испанските медии коментират, че по ирония на съдбата, Фейхо, който неведнъж е обвинявал бившия испански премиер Педро Санчес, че се заиграва със сепаратистките партии, сега разчита на подобни ходове.

В същото време от партията на Педро Санчес също не стоят със скръстени ръце - те твърдят, че Фейхо няма да събере нужните гласове за премиер. Освен това чрез инструментите на тихата дипомация те се надяват на втория кръг от гласувания да получат голяма подкрепа - повече "да", отколкото "не" - и благодарение на нея отново да управляват Испания.

Ако нито Фейхо, нито партията на Педро Санчес успее, ще се насрочат нови избори. Те ще са на 14 януари, с недостатъчно време за разгръщане на предизборната кампания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: