28 Август, 2023 13:05 1 739 11

Шарл Мишел призова РСМ да приеме промени в конституцията

  • шарл мишел-
  • рсм-
  • конституция-
  • закон-
  • българи

Които ще позволят на българската общност да бъде официално призната и записана в основния закон

Шарл Мишел призова РСМ да приеме промени в конституцията  - 1
Източник: БГНЕС

Председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, призова Северна Македония (Скопие) да приеме промени в своята конституция, които ще позволят на българската общност да бъде официално призната и записана в основния закон. Тази стъпка има за цел да насърчи укрепването на отношенията между България и Северна Македония.

По време на среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Словения, Шарл Мишел поздрави правителството за усилията, които полага по този въпрос и призова за приемането на конституционни изменения, въпреки предизвикателствата, пред които се изправя страната.

Срещата се проведе по време на Стратегическия форум в Блед, където са обсъждани важни теми свързани със солидарността и справянето с глобалните предизвикателства. Този форум се състои в контекста на подкрепата на Европейския съюз за развитието на отношенията между различните страни в региона, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страх ги е скопите

    14 1 Отговор
    щото българите са повече от 2000! Абе какъв ЕС за тия, когато само скопи и шиптъри имат право на работа? Тия в ЕС изобщо си нямат на идея какви ди вашки закони имат тия крадци на история.
  • 2 Грозобоен и Антиумен

    6 0 Отговор
    е тоя.Бе вие сте класически разпад бе,къде си тръгнал да се правиш на Учител?
  • 3 Любопитен

    13 0 Отговор
    В Европа няма толкова много места за просия за вардарците, и толкова затвори за шиптърите! Ех Европа какво те чака като тръгнат тези към теб!
  • 4 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Прав си. РСМ трябва час по скоро да промени своята Конституция в смисъл,че е част от България и така да влезе веднага в ЕС.
  • 5 Благоевград

    3 7 Отговор
    Когато РСМ въведе българите в конституцията, ще има ясна разлика между българи и македонци и впоследствие България ще приеме македонския език и диалект на езика, който говорят 3500 граждани на РСМ.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Българин

    12 0 Отговор
    Не искат да признаят конституционно българите защото ги е страх броят им да е повече от макетата
  • 7 БЮРМ/FYROM

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Благоевград":

    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 8 Ти знаеш ли кой е езика македонски

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Благоевград":

    Тези по Вардар идват 700 години след Смъртта на Сашко македончето! А той е говорил на гръцки! И добруджанци и те говорят на български! И северните и те говорят на български! И сърбите и те говорят с много български думи понеже доста време Белград е бил в пределите на България!

    Коментиран от #10

  • 9 Юнак Балкански

    2 0 Отговор
    Абе ясно е, че няма да успеят с конституционните промени и Европа ще я видят само когато вземат Български паспорти, както и правят сега. Май много време отделяме на тази малка и измислена държавица. Оставете ги да си тънат в глупостта и измислиците.
  • 10 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти знаеш ли кой е езика македонски":

    Си згрешил и терапија и коцки и брзини. Бугарски е јазикот на Аспарух! Бугарски е јазикот на кој што ти не комуницираш. Ова не кое што ти се изразуваш не е јазикот на Аспарух. Капиш или јок капиш интелектуалисимо сапиенс? Трк по нова дијагноза.

    Коментиран от #11

  • 11 Кирил Глигоров

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Скопие":

    Идваме през 4-5 век на балканите! Нямаме никаква прилика и събратство с македонците!
Новини по държави: