Last news in Fakti

30 Август, 2023 10:44 1 702 7

Цените на зехтина в Гърция се покачват значително

  • гърция-
  • зехтин-
  • цени-
  • маслини-
  • суша-
  • пожари

Заради неблагоприятните природни условия

Цените на зехтина в Гърция се покачват значително - 1
Източник: БГНЕС

Производството на зехтин в Гърция е намаляло, а цените му са се повишили поради неблагоприятни климатични условия през последната зима и сушата през лятото. Тази ситуация се влошава още повече след пожарите, които засегнаха значителни площи с маслинови насаждения. Прогнозите за тази година показват допълнително намаление на производството, като оценките го поставят между 200 000 и 210 000 тона, предаде БТА.

В репортаж от Ахая, един от главните райони за производство на маслини в Гърция, телевизията съобщава, че тази година килограм зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.

По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро килограма. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.

Очаква се цените на гръцкия зехтин да продължат да нарастват, като категорията "екстра върджин" може да достигне 9 евро за килограм. За една година цените на зехтина са нараснали с 10,6%, според Гръцката статистическа служба, и с 21,9%, според Евростат.

Гърция е третият по големина производител на зехтин в света след Италия и Испания. Отглеждат се над 132 млн. маслинови дървета, от които в нормална година се добиват около 300 хиляди тона зехтин. Най-значителните региони за производство на маслини в Гърция са Пелопонес, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 QR Виза

    11 3 Отговор
    След тези пожари тази година т. е. догодина работата, ще е още по зле? От ежедневен продукт зехтина, ще се превърне във вип продукт за богоизбрани или, ще почнат яко да го "кръщават" с рапица, ароматизатори и боя за масовия потребител!

    Коментиран от #3

  • 2 Ел Греко

    6 4 Отговор
    Кви ги смитате па вие бе.. аз си купувам тенеке 20кг от пеоизводител на 60 евра бе....взимам три и ми стигат за половин година... 10 евро..събудете се най-после..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 QR Виза

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да ти кажа..":

    Ааа не не вие "погърчените" сте най-правите бастyни, мажете се със зехтин и си влизате един на друг, все пак гърците са го измислили!
    Аре фиге маляka!
  • 5 Бонд

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да ти кажа..":

    Явно случихме на разбирач ,иначе няма обяснение .
    Да вметна ,че производител на известна нишова марка призна ,че той не можел да
    познае на вкус ментето от оригинала и само хим. анализ давал пълна сигурност.
  • 6 Византийка

    0 1 Отговор
    Ке бегам у булгарията,оти сум млада и убава.Две сме и търсим ергенье со Бугати .
  • 7 Дед

    4 1 Отговор
    Друга година се връщахме от гръцко с по 4 туби по 5 литра.Тази не купихме.От 25 евра 5литровата от която купувахме през годините беше вече 56 евра.Да си го ядат.Минахме на испански.
Новини по държави: