Last news in Fakti

30 Август, 2023 11:44 2 101 22

Турция чества Деня на победата

  • турция-
  • ден на победата-
  • армия-
  • битка-
  • победа

101-вата годишнина от победата при Думлупънар в Гръцко-турската война 1919-1922 г.,

Турция чества Деня на победата - 1
Източник: Shutterstock

На 30 август Турция отбелязва Деня на победата - 101-вата годишнина от победата при Думлупънар в Гръцко-турската война 1919-1922 г., която отваря пътя за изтласкването на окупационните сили от Мала Азия.

Битката се предшества от Голямата офанзива на турската армия под командването на Мустафа Кемал Ататюрк. На 30 август 1922 г. турската армия извоюва съкрушителна победа срещу гръцките войски във войната, която Ататюрк започва на 15 май 1919 г. и три години по-късно постига освобождението на Анадола.

Победата на турската армия подготвя процеса на деветмесечните преговори, които завършват с подписването на Лозанския мирен договор през юли 1923 г.

30 Август се чества в Турция като официален празник на победата и празник на турската армия. На този ден милиони турци украсяват балконите и прозорците с турското национално знаме, с постери на Ататюрк, а от сутринта хиляди се стичат в мавзолея му в Анкара.

В мавзолея гробница на Ататюрк (Анъткабир) днес ще се състои традиционното поклонение с поднасяне на венци от военното и политическо ръководство на страната начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В посланието, което публикува по този повод, Ердоган акцентира на стогодишната визия на Турция. “В деня на 101-вата годишнина от Голямата офанзива, с която бе увенчана победата на нашата нация в освободителната борба, отдавам особена почит и благодарност към паметта на Гази Мустафа Кемал и всичките геройски загинали за независимостта и свободата на Отечеството воини. С новите стъпки, които ще предприемем в предстоящия период, ще укрепим силата на нашата страна и ще издигнем Турция над нивото на съвременните цивилизации“, заяви той.

Поклонение и парад на войската ще се състои и в Истанбул.

Във всички градове на страната се провеждат чествания на Деня на победата, които ще продължат през целия ден, а вечерта ще се състоят концерти и увеселения на открито.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    27 5 Отговор
    Да са живи и здрави

    Коментиран от #2

  • 2 кяур

    3 26 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    недореzaн
  • 3 Съдията Дред

    8 9 Отговор
    С решаващата помощ на съветската армия , експедиционен корпус и съветници командвани от Фрунзе. И защото Антантата предпочита да съсипе България, вместо да ни остави поне Беломорието в замяна на помощ за гърците.

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    18 12 Отговор
    Гърците са достоен народ,никога не са се кланяли на руснаците, затова, че са ги освободили , а са усетили свободата близо век преди нас . У нас промиването на мозъци почва след съветската окупация
  • 5 Професор

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Съдията Дред":

    Съветската армия няма намеса във турската освободителна война. Но е факт, че Болшевишка Русия оказва голяма помощ на Турция не само с храна (пшеница) но и оръжия.

    Ето това е според турските архиви:

    По отношение на помощта на СССР за оръжия и боеприпаси във Войната за независимост: "37 хил. 812 пушки, 324 тежки и леки картечници, 44 хил. 587 сандъка с куршуми, 66 оръдия, 141 хил. 173 артилерийски снаряда, 3 хил. щикове, 1 хил. 500 саби, 20 хил. газови маски и 4 хил. ръчни гранати".
  • 6 Професор

    13 5 Отговор
    Общата сума на паричната помощ, получена от СССР по време на войната, е 11 млн. златни рубли и 100 хил. лири в злато.
    Турция получава помощ от Азербайджан в злато, франкове.

    Франция доставя на Турция 10 89 пушки, 1 505 сандъка с патрони за пушки и 10 бойни самолета.

    Италия не дава оръжия, а пари

    Италианците не предоставят оръжия, боеприпаси или пари, но предоставят помощ като създаване на пощенска организация, откриване на училища, отпускане на заеми на фермери и търговци, осигуряване на стоки, които турските държавни служители не могат да намерят, ремонт на разбити пътища и джамии.

    Парична помощ от индийските мюсюлмани. Индийският комитет "Хилафат" е събрал 130 250 британски лири от мюсюлмани и ги е изпратил в Турция.

    Коментиран от #18

  • 7 Попа

    14 8 Отговор
    Ако нямаха водач като русия и синеок вълк като Ататюрк турците нямаха шанс срещу гърците.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абе мииииисир

    25 3 Отговор
    Войната не я започва Ататюрк, той само я завършва победоносно. Гърците трябва да му благодарят, че ги научи да плуват. Гуллюгуллюгуллю
  • 10 Баце

    1 25 Отговор
    Ако бяхме помогнали на гърците в тази война сега Турция нямаше да я има, затова не очаквайте грък да харесва българин .

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 11 Ако бяхте помогнали на гърците

    31 2 Отговор

    До коментар #10 от "Баце":

    Щяхте да загубите заедно с тях и България щеше да бъде до Стара Планина
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Георги Сава Раковски

    2 31 Отговор
    Трябва винаги да помним, че Турция е изконен враг на България. За в бъдеще трябва са се държим заедно с Гърция срещу турската заплаха!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Васил левски

    21 3 Отговор
    Слава на турция
  • 17 Семерканд

    12 2 Отговор
    Паричната сума като помощ от СССР на Турция е капка във водата спрямо сумата от хазната на Узбекския(Тимурски) хаганат която са присвоили при комунизацията им.
    За това колко тюрки са убити тогава да не говорим.
  • 18 Българските турци

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Професоре забравил си да отбележиш че фрацузите са донесли пушките с патроните и самолетите заедно с войниците си на фронта, който са открили срещу Кемал Ататюрк при Газиантеп и Кахраманмараш !...Абе, що за грамотни карикатури сте бе хора ?...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 День Пабедъй

    7 3 Отговор
    Стига ми тази награда да владея Проливите, Анадола ; а патом - паживьом увидим. Въдворихме ред в Сирия, Ирак, Либия, кавказкия Нагорни Карабах. Нашите солдати обучават армиите на десетки страни ; и имат бази-къде ли не. И Балканите са в утамителним ажиданием, някой да дойде и да превърне "Барутния погреб " във "Великолепния век" на мир и благоденствие..
Новини по държави: