Last news in Fakti

1 Септември, 2023 13:35 903 4

Германия губи 206 млрд. евро заради киберпрестъпления през 2023 г.

  • германия-
  • кибератаки-
  • престъпления-
  • милиарди

Това е трета поредна година, в която щетите надхвърлят 200 милиарда евро

Германия губи 206 млрд. евро заради киберпрестъпления през 2023 г. - 1
Източник: Shutterstock

През текущата година, Германия се очаква да изпадне във значителни финансови загуби от кражби на ИТ оборудване и данни, както и от дигитален и индустриален шпионаж и саботаж, на стойност около 206 милиарда евро, съобщава германската дигитална асоциация "Битком" (Bitcom), цитирайки Ройтерс.

Това е трета поредна година, в която щетите надхвърлят 200 милиарда евро, според изследването на асоциацията, в което участват над 1000 компании.

Президентът на "Битком" Ралф Винтергерст заяви, че "германската икономика представлява привлекателна цел както за киберпрестъпници, така и за враждебни държави", като подчерта, че разграничението между организираната престъпност и държавно-контролирани играчи се изгубва все повече. Той посочи също, че голяма част от кибератаките произхождат от Русия и Китай.

Близо три четвърти от компаниите, участващи в проучването, съобщиха, че през последните 12 месеца са били обект на кибератаки. Този брой обаче е намалял спрямо предходната година, когато атаки са засегнали 84% от компаниите.

"Лекото намаление на броя на атакуваните компании може да се разглежда като положителен сигнал и показва, че нашите защитни мерки имат действие", коментира Винтергерст.

За първи път обаче над половината от компаниите посочват, че кибератаките заплашват тяхното съществуване. Преди година този процент беше 45%, а преди две години - едва 9%, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лоза

    2 1 Отговор
    Джерманота губи 206 млрд. евро заради У-крайната точка.
  • 2 въпросче

    2 0 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 3 Бесарабски българин

    2 0 Отговор
    Да се разбира: Германия губи 206 милиарда евро заради санкциите и взривяването от Сащ на Северен Поток.
    Те така и американски висши офицери умират по света при странни обстоятелства, но предимно ги карат в Полша, от където поемат по страните, от които са дошли в Украйна, където са ликвидирани от руските сили.
  • 4 безпартиен

    1 0 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
Новини по държави: