12 Ноември, 2013 17:33 6 246 1

Правата на жените са най-накърнени в Египет

  • египет-
  • жени-
  • права

Там са най-високите показатели за сексуално насилие и генитално осакатяване

Правата на жените са най-накърнени в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет е най-неблагоприятната страна в арабския свят по отношение на спазването на  правата на жените, съобщи Би Би Си.

Според проучване, в страната има изключително високи показатели за сексуален тормоз, генитално осакатяване на жени и ръст на новопоявилите се консервативни ислямистки групировки. Изследването е проведено от фондацията "Томсън Ройтерс" и включва мненията на 330 експерти от 21 държави от Арабската лига, включително и Сирия.

Това е третото проучване за правата на жените, направено от организацията, от началото на Арабската пролет през 2011 г.

Иран се нарежда плътно зад Египет по лошо отношение към дамите, следват Саудитска Арабия, Сирия и Йемен.

Най-добро отношение в арабския свят получават жените на Коморските острови, където представителките на нежния пол заемат 20% от министерските кресла в местния парламент. В позитивния списък страната е следвана от Оман, Кувейт, Йордания и Катар.

Експертите, участвали в проучването, са се позовали на фактори като насилие над жени, репродуктвини права, отношение към жените в семейството и политическата роля, която те заемат в дадена държава.

Дискриминационните закони и активизирането на трафика на жени превръщат Египет в страната с най-накърнени права на представителите на нежния пол. Според специалистите, сексуалното насилие засяга огромен процент от египтянките, без значение от тяхната възраст, професионално развитие, брачен статус или социално положение.

Изследването показва още, че в днешен Ирак има повече опасности за жените, отколкото в Ирак от времето на Саддам Хюсеин. Жените в Саудитска Арабия пък страдат от дискриминация в политиката и на работните си места, но за сметка на това имат свободен достъп до образование и лекарски надзор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    0 0 Отговор
    Такива фондацийки, където слагат робовладелската държава Сауди Арабия чак на трето място са просто поредното Западно мероприятие на изродите.