Last news in Fakti

10 Септември, 2023 05:29 951 0

Ураганът "Лий" ще мине северно от Пуерто Рико

  • ураган лий-
  • сащ-
  • пуерто рико

Той може да се окаже опасен за Източното крайбрежие на САЩ

Ураганът "Лий" ще мине северно от Пуерто Рико - 1
Снимка: Фейсбук

Очаква се ураганът "Лий", мощна буря от категория 3, да премине достатъчно далеч на север от Пуерто Рико и американските Вирджински острови, но може да се окаже опасен за Източното крайбрежие на САЩ от днес нататък, обяви американският Национален център по ураганите, цитиран от Ройтерс.

"Лий", който вече се намира на около 505 километра североизточно от северните Подветрени острови в Карибско море, събира съпътстващи ветрове от 185 км/ч, посочват метеоролозите. Бурята се придвижва в посока запад-северозапад със 17 км/ч, но в следващите два дни е възможно "постепенно засилване на пориви", предупреждават от центъра.

Според метеорологичната служба е прекалено рано да се каже какви поражения би нанесъл ураганът "Лий" - ако въобще нанесе - на Източното крайбрежие на САЩ, на канадския атлантически бряг или на Бермуда през следващата седмица, най-вече защото се очаква да намали скоростта си на придвижване.

Очакват се опасни прибои и разкъсващи течения по източното крайбрежие на САЩ днес и утре, като положението ще се влошава в следващите дни, заявиха метеоролозите.

По-рано тази седмица "Лий" се засили до буря от опасната категория 5, най-високата степен от ветровата скала на Сафир-Симпсън, преди да падне до категория 3. Категория 5 може да причини катастрофални щети, отбелязва Ройтерс, като цитира Националната метеорологична служба на САЩ.

"Идните дни са вероятни колебания в интензивността му, но се очаква "Лий" да си остане мощен ураган", заявиха от там.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА