Last news in Fakti

21 Септември, 2023 04:27 771 1

Саудитска Арабия и Израел вървят към нормализиране на отношенията

  • саудитска арабия-
  • израел-
  • мохамед бин салман

Саудитският престолонаследник  принц Мохамед Бин Салман даде интервю за Фокс нюз

Саудитска Арабия и Израел вървят към нормализиране на отношенията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия и Израел за все по-близо до споразумение за нормализация на отношенията. Това заяви саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман в интервю за американската телевизия Фокс нюз, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Приближаваме се към това с всеки ден", каза принцът в интервюто, визирайки нормализиране с Израел.

В него той припомни, че за саудитците въпросът, свързан с палестинците, е много важен и че се нуждае от намиране на решение.

"За нас палестинският въпрос е много важен. Ние трябва за го разрешим", каза той и подчерта, че преговорите в тази насока вървят добре досега.

Принцът опроверга информациите в медиите, според които, разговорите с Израел са били преустановени.

"Надяваме се, че те ще доведат до резултат, който ще улесни живота на палестинците и ще позволи на Израел да играе роля в Близкия изток", допълни Мохамед бин Салман.

Израел вече нормализира отношенията си с пет арабски страни - Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства, Мароко и Йордания.

Принцът също така каза, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, то тогава и саудитците трябва да се сдобият с такова оръжие.

"Безпокои ни фактът, че една страна може да се сдобие с ядрено оръжие. Това е лошо нещо. Те (иранците - бел. ред.) нямат нужда да се сдобиват с ядрено оръжие, защото не могат да го използват. Но ако те се сдобият с него, то ние трябва също да се сдобием с такова", допълни той.

Мохамед бин Салман също така заяви, че е време за възможности да се сложи край на конфликта в Йемен.

Запитан относно убийството на журналиста Джамал Хашоги, принцът каза, че реформира системата за сигурност на Саудитска Арабия, за да се гарантира, че подобен род грешки няма да се случват отново.

Мохамед бин Салман заяви и, че покачването на цената на петрола не означава подпомагане на Русия. Той визира решението на ОПЕК да намали добива на петрол и каза, че това решение се основава на стабилността на пазарите и не е предназначено да помогне на Русия да води войната си в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиян

    2 0 Отговор
    Правилно