Last news in Fakti

21 Септември, 2023 04:40 636 2

Байдън и Лула да Силва обсъдиха опасностите пред демокрацията

  • джо байдън-
  • лула да силва-
  • сащ-
  • бразилия

Президентите на САЩ и Бразилия обсъдиха напредъка в областта на правата на работниците

Байдън и Лула да Силва обсъдиха опасностите пред демокрацията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва разговаряха в кулоарите на Общото събрание на ООН относно опасностите пред демокрацията и напредъка в областта на правата на работниците, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двамата лидери изтъкнаха техния ангажимент в укрепване на демокрацията и поставиха началото на инициатива за напредък в областта на правата на работниците. Инициативата бе стартирана в момент, в който в САЩ има много стачки, от тези на сценаристите и актьорите, до тези в автомобилната индустрия.

Байдън и Лула да Силва изтъкнаха нуждата от прилична работа, от добро заплащане и от гарантиране, че работниците ще имат ползи от дигиталния и зеления енергиен преход.

"Двете най-големи демокрации в Западното полукълбо застават зад правата на човека в света и в това полукълбо и това включва и правата на работниците", заяви Байдън

Той също така заяви, че американо-бразилското партньорство за правата на работниците ще бъде двустранна инициатива, но други организации и страни са добре дошли да се присъединят към нея.

Лула на свой предупреди, че демокрациите са под заплаха по света и каза, че е от съществено значение да се укрепят правата на работниците. Според него новата инициатива ще помогне за пораждане на надежда за работническите семейства и ще задълбочи двустранните връзки
.
"Това е нещо повече от двустранно партньорство. Това е духовна връзка, която ние изграждаме тук и една нова ера за американо-бразилските отношения между равнопоставени партньори", каза той и допълни, че "бедността и неравенството не са в интерес на никого".

Байдън и Лула провеждат втора среща на четири очи и по време на нея разказаха лични истории, подчертаващи необходимостта от достойна работа. Лула разказа за опита си като работник и подчерта, че няма демокрация без синдикати на работниците.

Байдън заяви, че новата инициатива ще сложи край на принудителния и детския труд, ще смекчи ефекта върху работниците от прехода към чиста енергия и дигиталния икономически преход, ще насърчи създаването на безопасни и прилични работни места, ще сложи край на дискриминацията, в това число и срещу жените, ЛГБТ+ общността и расовите и етническите малцинства. Инициативата ще се съсредоточи и върху използването на нови технологии, като изкуствен интелект, в полза на работниците, каза Байдън.

Инициативата има за цел "да ангажира партньорите от частния сектор в иновативни подходи за създаване на достойни работни места в ключови производствени вериги, в борбата с дискриминацията на работното място и за насърчаване на многообразието", се казва в изявление на бразилското правителство.

Съвместният проект е част от усилията на САЩ за укрепване на връзките с Бразилия, която поддържа тесни връзки с Китай, неин основен търговски партньор.

Байдън и Лула обсъдиха също така значението на възстановяването на демокрацията във Венецуела. Байдън очерта поетапен подход, който би могъл да осигури облекчаване на санкциите на САЩ, ако Венецуела предприеме конкретни действия, които да доведат до свободни и честни избори.

Двамата лидери са обсъдили и важността от продължаване на подкрепата за Хаити, в която има хуманитарна криза и криза със сигурността.

Двамата президенти избягнаха дискутирането открито на темите, по които имат разногласия, като войната на Русия в Украйна или американското ембарго над Куба.

Белият дом публикува обаче съобщение, в което се казва, че Байдън е изразил в частен разговор с Лула някои от несъгласията си с неговите политическите позиции. Президентът на САЩ се е опитал да изтъкне, че войната на Русия в Украйна е навредила на по-бедните страни, като е повишила цените на храните и енергията и е заявил, че Русия трябва да се върне към споразумението си с Украйна за износ на зърно, за да се облекчи този натиск.

Президентът на САЩ беше в хладни отношения с предшественика на Лула да Силва - Жаир Болсонаро, открит почитател на Доналд Тръмп. След поражението на Болсонаро на президентските избори в Бразилия неговите поддръжници щурмуваха Конгреса, Върховния съд и президентския дворец в бразилската столица в опит да свалят Лула от власт. Тази ситуация приличаше много на ситуацията с Тръмп и щурма на Капитолия в САЩ, припомнят агенциите.

Освен като защитник на правата на тружениците, Лула се обрисува и като лидер в областта на борбата с климатичните промени и администрацията му постигна значителен напредък в Амазония. Обезлесяването на Амазония беше нараснало до 15-годишен връх при Болсонаро, който призоваваше за застрояване в зоната на тропическите гори, окуражавайки дървосекачите и миньорите да нахлуват в защитените територии. Лула създаде осем защитени зони за коренното население и изгони хиляди миньори от огромната територия на коренното население яномами. Обезлесяването намаля почти наполовина през първите осем месеца от управлението му. Лула поиска и международна помощ за Бразилския фонд за Амазонка, но даренията бяха малки и символични. През февруари САЩ се ангажираха да дарят 50 млн. долара за инициативата, но те все още не са предоставени. По-късно Байдън обяви, че ще поиска от Конгреса допълнителни 500 млн. долара, които все още не са отпуснати.

Лула посети Белия дом през февруари и тогава заедно с Байдън се фокусираха върху климатичната криза и обещаха да ускорят прилагането на мерки за защита на Амазония, както и върху нуждата от усилия за постигане на напредък на демократичните ценности.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    6 3 Отговор
    Байдън , някой мислили изобщо, че тази кукла казва нешо от себе си. Той едвам мига
  • 2 Буревестник

    4 1 Отговор
    Една държава прави войни по целият свят за лична угода. И после бежанците в другите държави, а самите те който се имат за много хуманни вдигат стена да спира бежанците от южна Америка.