Last news in Fakti

23 Септември, 2023 10:47 1 522 17

Защо бе забранена от Берлин неонацистката група "Хамърскин Германия"

  • германия-
  • неонацисти-
  • хамърскин германия

Основен елемент от идеологията на групата е разпространението на расова доктрина, основана на нацистката идеология

Защо бе забранена от Берлин неонацистката група "Хамърскин Германия" - 1
Снимка: БГНЕС

Германските власти тази седмица забраниха неонацистката група "Хамърскин Германия" и извършиха обиски в домовете на десетки нейни членове, предаде Асошиейтед прес.

Според министерството на вътрешните работи "Хамърскин Германия" е разклонение на "Хамърскин нейшън", основана в САЩ през 1988 г., и играе важна роля на дясноекстремистката сцена в Европа, припомня БТА. В световен мащаб членовете на това сдружение се наричат "братя" и се възприемат като елитно "братство", практикуващо своя субкултурен начин на живот.

Според министерството групата се възприема и като елит на дясноекстремистката скинарска (от англ. skinhead) сцена. Те са особено активни в Саксония, Бремен и Бавария, каза Федералната агенция за гражданско образование, цитирана от германския вестник "Цайт". Двата кръстосани чука, които са изобразени пред зъбно колело на логото им, се предполага, че символизират власт и сила, и също така ясно показват предполагаемата връзка с работническата класа. Групата е близка до движението за превъзходство на бялата раса, т. е. идеализира светлокожите в един расистки мироглед, смята "бялата раса" за по-висша, иска да я защити и за тази цел пропагандира насилствена "расова война".

Предполага се, че членовете на групата в Германия са около 130, пише "Цайт". Вестникът съобщи също, че са били обискирани 28 жилища.

В продължение на почти три десетилетия т. нар. хамърскини действат по целия свят, като в повечето случаи правят това тайно. Разделено на международни, национални и регионални клонове със строга йерархия, дясноекстремисткото тайно общество е тясно свързано със структурите на рокерски клубове.

В миналото няколко членове "Хамърскин Германия" са участвали в расистки нападения и атентати, а високопоставени представители като Томас Г. от Тюрингия, който официално е член на саксонския клон на групата, са били тясно свързани с "националсоциалистическия ъндърграунд". По информация на "Мителрундфунк Дойчланд" Томас Г. също е бил един от хората, чиито апартаменти бяха обискирани във вторник. Според вътрешното министерство десният екстремист Малте Редекер също е смятан за важна водеща фигура. В репортаж на телевизия А Ер Де бе съобщено, че някои членове имат криминални досиета за престъпления, свързани с насилие, и за незаконно притежание на оръжие.

На прицел на разследващите е и Щефен А. - неонацист, живеещ в Тюрингия и предполагаем кадър на групата "Екип 38" в Саксония, която също подкрепя "Хамърскин".

"Забраната на "Хамърскин Германия" е тежък удар срещу организирания десен екстремизъм", каза министърката на вътрешните работи Нанси Фезер. Тя уточни, че забраната включва регионалните клонове на сдружението и неговата подорганизация "Екип 38".

"С тази забрана слагаме край на нехуманните дейности на едно международно действащо неонацистко сдружение в Германия", коментира Фезер. Тя определи мярката като "ясен сигнал срещу расизма и антисемитизма."

Десният екстремизъм все още е "най-голямата екстремистка заплаха за нашата демокрация", заяви германската вътрешна министърка. "Затова продължаваме да действаме с цялата си решителност за разбиване на десните екстремистки структури", допълни тя.

Според Фезер по време на обиските са конфискувани големи количества дясноекстремистки предмети, включително знамена със свастики, емблеми и книги като "Моята борба" на Хитлер, съобщи германската телевизия Цет Де Еф. Освен това е намерена една граната, като не се знае дали тя е имала заряд, както и арбалет и няколко кинжала. Не е ясно обаче дали тези оръжия са били конфискувани, уточнява АП.

Фезер отбеляза, че германското федерално правителство и провинциалните власти са си сътрудничили интензивно повече от година, преди да бъде наложена забраната. "Работихме в тясно сътрудничество и с нашите американски партньори", добави тя.

Основен елемент от идеологията на групата е разпространението на расова доктрина, основана на нацистката идеология. Целта на сдружението е да утвърждава десния си екстремистки мироглед, особено чрез концерти, които посещават и хора, които не са членове на групата, като целта на хамърскините е да ги радикализират, заяви германското вътрешно министерство.

"Дясноекстремистката ориентация на групата, която е част от международна мрежа, се проявява по-специално чрез разпространение на записи на дясноекстремистка и антисемитска музика, организиране на дясноекстремистки концерти и продажба на дясноекстремистки стоки", се казва в изявлението на ведомството.

Това е двадесетата забрана на дясноекстремистко сдружение от страна на германското министерство на вътрешните работи. То аргументира решението си с факта, че групата се противопоставя на конституционния ред и на идеята за международно разбирателство. Освен това нейните цели и дейности са в разрез със закона.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ........

    9 5 Отговор
    Покрай азовците,които плъзнаха в Европа масово се възкресява нацизма.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ще се запиша

    5 6 Отговор
    тези ако хванат копейките на костя ще ги направят на пихтия хихихи
  • 5 Аватар

    12 0 Отговор
    Какъв е бил резултата от предходните 19 забрани на тази организация и какво се очаква да се случи при 20- тата забрана?Никой ли не си задава въпроса в следствие на какви държавни политики се създават организации с подобни идеологии?
  • 6 За размисъл

    1 2 Отговор
    Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
  • 7 Мър мър моринство

    13 0 Отговор
    Достоверен материал от типа една жена казала... Единственото което се разбира от него е , че някой в дойчландско разчиства системно заплахите на либералния нов световен. Както и навсякъде по света...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Възрожденец

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    А какво ще кажете за нео-Haциcтите от Вагнер, Русич, ЕНОТ Груп, Имперския Легион, който в момента са на 1ва фронтова линия? Какво ще кажете за десетките руски войници с нашивки на СС дивизии и знамето на РОА?
    Русия извършва Денацификация с Haциcти!?!?!?

    Коментиран от #15

  • 13 Милен

    2 0 Отговор
    "организиране на дясноекстремистки концерти и продажба на дясноекстремистки стоки" туй па какво точно ще рече, а лявоекстремистки концерти може ли да се организират 😂
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дистрибутор на Сглобка ООД, България

    1 0 Отговор
    Нали сме партньори с Германия в ЕС-то? Няма ли и на нас да ни разпространят малко записи на дясноекстремистка и антисемитска музика, че не мога да се сетя каква ли ще да е тази музика.
Новини по държави: