Last news in Fakti

25 Септември, 2023 04:27 1 390 4

Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах

  • армения-
  • степанакерт-
  • нагорни карабах

Хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения

Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах - 1
Снимка: kavkaz-uzel.eu

Етническите арменци напускат масово главния град на Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на свой кореспондент на място.

Според цитирания източник хората потеглят масово с автомобили от Степанакерт (наричан Ханкенди от Азербайджан) за Армения.

В сряда Азербайджан си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци. Това стана след мълниеносна операция срещу по-малобройните и неразполагащи с такава оръжейна мощ сили на местните арменски сепаратисти. Самата Армения не се самеси.

През есента на 2020 г. Азербайджан вече си върна част от Нагорни Карабах и прилежащи територии след война срещу съседната държава.

По-рано днес Давид Бабаян, съветник на "президента" на провъзгласената от арменците в Нагорни Карабах "Република Арцах" Самвел Шахраманян, заяви пред Ройтерс, че всички 120 хиляди арменски жители на областа ще отидат в Армения, тъй като не искат да живеят в Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване.

Азербайджанските власти казват, че ще реинтегрират региона и ще гарантират правата на арменските му жители, отбелязва агенцията.

Днес първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения. По данни на арменското правителство към 18 ч. (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 души.

1050 бежанци вече са пристигнали в Армения по най-нова информация на властите, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    Решението е Мир

    Коментиран от #4

  • 4 Я па ти,

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И забрана на празника 3 март като сепаратистки ли предлагаш? Предлагам термометри за мозък.