4 Октомври, 2023 04:37 1 150 1

Пхенян критикува стратегията на САЩ за оръжията за масово унищожение

  • северна корея-
  • сащ-
  • стратегия-
  • оръжия

Вашингтон сочи, че Северна Корея е една от страните, представляващи "постоянна заплаха"

Пхенян критикува стратегията на САЩ за оръжията за масово унищожение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разкритикува новата стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение на САЩ, които описват изолираната държава като една от страните, представляващи "постоянна заплаха", предаде днес централната агенция на КНДР - КЦТА, цитирана от Ройтерс и БТА.

В изявление говорител на севернокорейското министерство на отбраната обвини Съединените щати в зачестяващи ядрени заплахи по повод съвместните американски военни маневри с Южна Корея и изпращането в азиатски води на американска стратегическа ядрена подводница, посочва Ройтерс, като цитира КЦТА.

Освен това говорителят на министерството на отбраната на Северна Корея разкритикува доклада на армията на САЩ за стратегията, в който Китай се описва като "нарастващо предизвикателство", а Русия - като "осезаема заплаха". КНДР нарече тези определения "политическа провокация" срещу независимите суверенни държави.

Публичната версия на "Стратегията за противодействие на оръжията за масово унищожение за 2023 г." на американското министерство на отбраната гласи, че "Северна Корея, Иран и насилствените екстремистки организации остават постоянни заплахи, продължавайки да развиват оръжията за масово унищожение в преследване на повишените им възможности".

Миналата седмица КНДР записа ядрения си статут в конституцията на фона на намерението на лидера Ким Чен-ун да ускори производството на ядрени оръжия в опита си "да възпре американските провокации", както съобщи КЦТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    6 0 Отговор
    Във времена на неработещи международни институции и пълно игнориране на международните норми и право, ядреното оръжие остава единствената гаранция за запазване целостта и суверенитета на държавата. Очаква се все повече държави да се снабдят с такова.
    Тъжно и жалко!
Новини по държави: