Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 13:51 2 742 8

Малка лодка с 280 мигранти акостира на испанските Канарски острови

  • миграция-
  • африка-
  • канарски острови

Хората на борда са от африкански произход

Малка лодка с 280 мигранти акостира на испанските Канарски острови - 1
Снимкa: БГНЕС

Плавателният съд пристигна на отдалечения остров Ел Йеро, на около 380 км от западния бряг на Африка, във вторник.

Спасителите заявиха, че хората на борда са от африкански произход. Това е най-големият брой мигранти, които някога са пристигали на архипелага наведнъж.

Преминаването към Канарските острови е един от най-често използваните и опасни маршрути към Европа за мигрантите от Африка.

"Никога не съм виждал лодка с толкова много хора на борда", каза журналистката и бивша съветничка по миграцията Тксема Сантана в социалните мрежи след пристигането на плавателния съд.

От началото на годината 140 души са загинали или изчезнали, опитвайки се да преминат границата, според Международната организация по миграция.

Използването на маршрута се е увеличило през последните години, тъй като е въведен по-строг контрол, за да се спре преминаването на хора през Средиземно море от северното крайбрежие на Африка.

Между 1 януари и 30 септември тази година общо 14 976 мигранти са пристигнали на Канарските острови, което е увеличение с 19,8% спрямо същия период на 2022 г., сочат данни на Испанското вътрешно министерство.

В неделя военноморските сили на Сенегал заявиха, че са прихванали четири лодки в продължение на три дни с повече от 600 души на борда.

През август се смята, че най-малко 60 души са загинали на лодка, която в крайна сметка беше открита край Кабо Верде, африканска островна държава, която седи на миграционния път към Канарските острови.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 0 Отговор
    Ще ги връщат ли обратно в Африка или ще ги разселят в Еспаньолата?

    Коментиран от #7

  • 2 мюмюн, малкият лодкар

    5 0 Отговор
    Бате, бате на ляво ли да карам за германия или надясно?
  • 3 ако малката лодка

    10 0 Отговор
    докарва 280 мигранти, колко ли ще докара голяма лодка?

    И нещо друго - сега управляващите ЕС НАСЛАГВАТ още проблеми с тази политика за миграция, отколкото да решават.
    Страх ме е да мисля в какво се превръща Европа. Трябва международна и световна политика, която да кара хората да живеят по своите родни места, е на да КАРАЩИСВА различни религии, качество на хора и чувство за ингерация.
  • 4 пфууууу

    7 0 Отговор
    Обратен завой и кой откъде е. В Европа няма място, хеле пък за печчки.
  • 5 Представям си, ако

    3 0 Отговор
    Вместо “малки лодки”, започнат да пристигат големи кораби!!! А то, със сигурност ще започнат!
  • 6 Каси махорера

    0 0 Отговор
    То голяма новина хахаха ами ,че то не минава седмица да не дойде патера .Е да наистина за по отдалечените острови е новина ,но за Фуертевентура,Ланзароте и Гран Канария е нормално
  • 7 Каси махорера

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    А не .Правят ги европейци .Папкат,обличат ги с маркови дрешки.и кръстосват улиците по цял ден
  • 8 Индианците

    0 0 Отговор
    На падат цяла Европа от всякъде,ама нас обвиняват,че през наща страна само минават ШЕНГЕН Е ЕДНА ЗАПАДНА ИЗМАМА,КАТО САМИТЕ ТЯХ!ПРАЗНИ НАДЕЖДИ! СПОРЕД МЕН ЕС УМИШЛЕНО НЕ ГИ ЕКСТРАДИРАТ ОТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ,И ЕЙ ТИ НА ПРОБЛЕМ ЗА ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАДЦИ В ЕС!
Новини по държави: