Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 15:49 936 1

Имената на победителите за Нобелова награда за химия изтекоха по погрешка

  • нобелова награда-
  • изтичане на информация-
  • химия

В изключително необичайно изтичане на информация шведски медии съобщиха имената им преди официалното им обявяване

Имената на победителите за Нобелова награда за химия изтекоха по погрешка - 1
Снимкa: БГНЕС

Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия за изследване на полупроводникови нанокристали, известни като квантови точки, предаде BTV.

Имената на роденият във Франция Мунги Бавенди, на Луис Брус от Съединените щати и на родения в Русия Алексей Екимов изтекоха в шведската преса още преди обявяването им.

„Те успяват да произведат тези малки компоненти, които сега разпространяват светлината си от телевизори и LED лампи и могат също така да насочват хирурзите, когато премахват туморна тъкан, наред с много други неща“, обяви журито.

Изтичането на информация за Нобеловата награда е рядкост, като различните академии полагат големи усилия, за да запазят имената на победителите в тайна до обявяването, коментира АФП.

62-годишният Бавенди, роден в Париж от родители французи и тунизийци, е професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) в Съединените щати. 80-годишният Брус е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, а роденият в Русия 78-годишен Алексей Екимов работи в базираната в САЩ Nanocrystals Technology.

Тримата учени ще си поделят наградата от 1 милион долара, когато я получат от крал Карл XVI Густав на церемония в Стокхолм на 10 декември. На тази дата се отбелязва годишнина от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, който създава наградите в последната си воля и завещание.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 0 Отговор
    Нобеловата награда за мир на гнусния сатанински тъмнокож евреин Барак Обама е била подготвена 1,000 дни по-рано.
Новини по държави: