Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 12:11, обновена 5 Октомври, 2023 14:02 2 400 17

Турски въздушен удар, при който най-малко осем души са убити

  • турция-
  • въздушен удар-
  • убити

Двама души са загинали в автомобил близо до военно поделение, а други шест са били убити по-късно при удар срещу военен пост

Турски въздушен удар, при който най-малко осем души са убити - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-малко осем души са били убити днес при турски въздушни удари с дронове по контролирана от кюрдите част на Североизточна Сирия, съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и местен източник от сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двама души са загинали в автомобил близо до военно поделение, а други шест са били убити по-късно при удар срещу военен пост близо до град Амуда, е казал източникът от силите за сигурност.

Ударите бяха нанесени, след като Анкара заяви, че всички кюрдски военни съоръжения в Сирия и Ирак ще бъдат "легитимни военни цели" на Турция след атентата в неделя в Анкара, за който отговорност пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

От своя страна Сирийските демократични сили - подкрепяна от САЩ коалиция, в която доминират кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), отхвърли обвиненията, че извършителите са преминали през контролирана от тях територия. Лидерът на групировката Мазлум Абди заяви вчера в социалната мрежа Екс, че Турция търси претекст, за да атакува районите под неин контрол.

През последните няколко дни турските ВВС извършиха няколко въздушни удари по цели на кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Турция твърди, че ПКК и СЗН са разклонения на една и съща терористична организация.

Аладдин ал Али, хуманитарен работник, който управлява лагер за бежанци в Североизточна Сирия, е казал, че хуманитарните организации са „спрели работа и са напуснали“ след удар край лагера.

Междувременно днес неназован представител на турското министерство на отбраната е казал, че наземна операция в Сирия е една от възможностите, които Турция може да обмисли. „Единствената ни цел е да елиминираме терористичните организации, които представляват заплаха за Турция. Наземна операция е една от възможностите за елиминиране на заплахата, но не е единствената възможност за нас“, е казал източникът.

Сирийският център за наблюдение на човешките права и местният източник от силите за сигурност са съобщили още, че подкрепяната от САЩ коалиция днес е свалила турски дрон близо до база в Североизточна Сирия. Представител на турското министерство на отбраната е заявил, че няма такава информация.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    8 18 Отговор
    Поганци!
  • 2 Ами

    15 9 Отговор
    къде са правозащитниците!?
  • 3 Българските турци

    9 28 Отговор
    Свобода за КЮРДИСТАН.

    Коментиран от #10, #17

  • 4 Щом туркофобите вият

    22 8 Отговор
    Всичко е наред
  • 5 Толкова

    7 4 Отговор
    Разходи, само за двама души име се знае какви са били?...

    Коментиран от #7

  • 6 Толкова

    4 6 Отговор
    Разходи, само за двама души и не се знае какви са били?...

    Коментиран от #8

  • 7 Щом туркофобите виете

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Толкова":

    Не ще да са били случайни 🤭

    Коментиран от #9

  • 8 Да се знае..

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Толкова":

    Който трябва знае и имената и мястото затова са били ликвидирани мислиш ли че трябва да търсим точно да знаеш
  • 9 Ама

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Щом туркофобите виете":

    те са си ваши съюзници на дядо ти Шорош от хората!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стандарт Нююз

    6 0 Отговор
    Както и да го увъртате и те имат душа НО са терористи.
  • 12 Реалист

    16 0 Отговор
    Само да не объркът комшиите некой път границата и да минат отттука че.... сийбало
  • 13 така така

    5 25 Отговор
    Турските фашисти отново избиват невинно население!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така така !

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "така така":

    Ако бяха избили българските Кремльовски фашисти, сега да сме “Швейцария на Балканите”
  • 17 Българските турци

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българските турци":

    Турция има 40 годишен предтекст и от толкова години дебне момента в който ще нанесе съкрушителния удар !... Всички терористи са белязани и набелязани и са подредени с изрядни досиета в сейфовете на МИТ лично от настоящия външен министър и екипа му когато беше "началника" на МИТ ! ... Първо изгониха Цру и мосад от Турция !...После унищожиха безпощадно всички загнездили се в турската държавна машина предателски елементи на ФЕТО ! Неуспешният им пуч ускори процеса и развърза ръцете на Аскера ! Турция "дойде в съзнание" след 90 годишния комоциум в който бише от ПСВ насам !...Набира и ускорява скорост вече невъзвратимо ! Турците са търпелива и упорита нация , нищо не забравят и никога не злобеят , а само когато му дойде времето и моментът , просто правят това което е необходимо и "легитимно" !
    Сега наблюдавайте , дали ония които надуваха балона на Генерал Кобане сега ще направят нещо за да спасят отпихналия балон Мазлум Абди "Кобане" ! ... Наблюдавайте драматичната дилема на янките - Турция с турския Аскер или " Бойците или Борците на ПКК" и всичките им трицифренни "американски патент" клонинги в Сирия ще предпочетат !? ... И трябва да бързат, защото "армията" на ген.Кобане ще бъде унищожена ...а Аскерът ще преустанови вземане даване с Фалшивия "стратегически съюзник " !!!
Новини по държави: