Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 11:42 1 975 6

Кириакос Мицотакис иска "повече ресурси" от ЕС за справяне с миграцията

  • гърция-
  • европейски съюз-
  • миграция-
  • ресурси

Мицотакис сподели радостта си от постигнато предварително споразумение относно директивата за миграцията и убежището

Кириакос Мицотакис иска "повече ресурси" от ЕС за справяне с миграцията - 1
Снимкa: Shutterstock

В рамките на неформалната среща на върха на лидерите от Европейския съюз, която се провежда в Испания, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще поиска "повече ресурси“ за справяне с миграцията, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, цитирана от Фокус.

Говорейки с репортери преди срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), Мицотакис сподели радостта си от постигнато предварително споразумение относно директивата за миграцията и убежището. "Това е голямо облекчение за страните на първа линия“, заяви той, визирайки южните членки на ЕС. Мицотакис добави, че ще настоява бюджетът на ЕС за миграцията да бъде разширен; необходими са повече ресурси "за справяне с толкова важен въпрос, който засяга целия ЕС“.

Миграцията и природните бедствия ще бъдат в дневния ред на срещата на върха на ЕС в петък, но няма да бъдат единствените теми. Друг основен въпрос е разширяването на ЕС, като Гърция и други членове подчертават, че реформите и върховенството на закона са от решаващо значение за приемането на нови членове.
Премиерът на южната ни съседка добави, че ЕС харчи допълнителни 2,5 милиарда евро за реагиране при природни бедствия.

"Имах възможността да изразя на срещата на Европейския юг в Малта разочарованието си от сравнително ограничените ресурси, изразходвани за справяне с природни бедствия от Европейския фонд за солидарност“, подчерта той, добавяйки, че допълнителните пари са необходими, така че европейските гражданите да знаят, че ЕС "застава до тях във всеки случай, ако дадена страна е засегната от природни бедствия, свързани с климатичната криза“.

Мицотакис спомена и необичайно силните наводнения, които засегнаха района на Тесалия по-рано през септември. По думите му икономиката на Гърция е достатъчно силна, за да поеме шока от подобни събития, но добави, че е доволен от бързата европейска реакция, която "даде на страната ни възможно най-голямата гъвкавост да усвои европейски средства, за да се справи с това голямо природно бедствие“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    Мицотакиц иска заден двор, дето да набутва ненужния инжинер и лекар от Магреб и Близкия изток и ЕС ще му го осигури - на Ганчо коптора.

    Коментиран от #2

  • 2 Факт

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дано си прав има пустеещи села и градове малко арабини дашни мохамеданчки не ся лош вариант да живне малко тая псевдодържава наща.В разград Русе Видин Лом и Рърново няма хора дано там дойдат Близкоизточни срмейства та да се вдигнат тези региони на крака
  • 3 УКРОФАШИСТ

    6 1 Отговор
    ВИЗАНТИЕЦ ДА МЪЛЧИШ, РЕСУРСИТЕ ОТИВАТ ЗА УКРАИНА, ГЪРЦИТЕ ДА ДУХАТ СУПАТА
  • 4 Реалист

    1 0 Отговор
    Повече мънги за узо и сиртаки:)
  • 5 Петричката леля

    0 0 Отговор
    Ресурсите си ги имат. Граничарите за какво са им? Аз съм бил на пост - Стой, че стрелям ... И така нататк. Да се спазват процедурите на контролни-пропускателните пункове. Всеки нарушител да се наказва . Хаосът е пагубен за човешката цивилизация, щото развързва ръцете на злосторниците и им е лесно да се укрият.
  • 6 Това е

    0 0 Отговор
    Закони стимулиращи беззаконието!
Новини по държави: