Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 04:54 945 3

След вота: Разпада се управляващата тройна коалиция в Люксембург

  • люксембург-
  • избори-
  • коалиция

Причина е лошият резултат на партията на Зелените на парламентарните избори

Тройната управляваща коалиция, оглавявана от премиера либерал Ксавие Бетел, се разпада заради лошия резултат на партията на Зелените на оспорваните парламентарни избори в Люксембург, показват почти пълните резултати от гласуването, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Според прогнозните резултати либералната Демократическа партия на Бетел увеличава депутатите си в 60-местния парламент от 12 на 14, а броят на мандатите на Люксембурската социалистическа работническа партия (ЛСРП) остава непроменен (10). Зелените се сриват от девет на пет депутатски места, което прави сигурно, че коалицията няма да успее да остане във властта за нов петгодишен мандат.

Християндемократите от Християнсоциалната народна партия (ХСНП) остават първа политическа сила с 21 депутати и е много вероятно да станат определящият фактор при съставянето на следващото правителство.

Преди десет години Бетел наследи Жан-Клод Юнкер, християндемократа, който по онова време беше най-дълго управлявалият демократично избран лидер в Европа. През последните десет години нетипично за нея ХСНП беше извън властта, въпреки че продължаваше да бъде първа политическа сила. След последните избори коалицията на Бетел разполагаше с 31 от 60-те места в люксембургския парламент.

Пълните резултати се очаква да бъдат обявени по-късно. В зависимост от съотношението на силите в новия парламент преговорите за съставяне на управленска коалиция могат да продължат от няколко дни до няколко седмици.

С население от 650 000 души Люксембург е една от най-малките държави в ЕС, но в същото време е най-богатата по брутен вътрешен продукт на глава от населението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стол

    5 0 Отговор
    И при нас тия дни
  • 3 Либерастията си отива

    4 0 Отговор
    Спете спокойно деца!

    (преди и викахме Комунизъм)