Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 17:31 1 316 30

След нападението на "Хамас" ЕС ще преразгледа изплащането на помощи за палестинския народ

  • европейски държави-
  • помощи-
  • палестинци-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • палестина

Евросъюзът се опитва да се прегрупира по въпроса за помощта за палестинския народ

След нападението на "Хамас" ЕС ще преразгледа изплащането на помощи за палестинския народ - 1
Снимкa: Shutterstock

ЕС категорично осъди нападението на "Хамас" срещу Израел, но изпрати смесени послания относно бъдещето на своята помощ за развитие на палестинците.

Ескалацията на насилието между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" предизвика дискусии в Брюксел за програмите за помощ за палестинския народ, съобщи Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Евросъюзът се опитва да се прегрупира по въпроса за помощта за палестинския народ. Съществува консенсус по следните точки: подкрепата за Палестинската автономна власт трябва да продължи, а Израел трябва да се защитава, но да спазва международното право, цитирана от БТА.

В събота бойци от "Хамас" щурмуваха израелската граница около анклава Газа и предприеха нападения срещу граждански и военни обекти, като в сряда броят на убитите надхвърли 1200 души. Израел отговори с артилерийски и въздушни удари, а по изчисления на официалните власти в Газа палестинските жертви след пет поредни дни на ожесточени боеве са над 900.

В понеделник вечерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябваше да направи изявление относно замразяването на плащанията по помощта за развитие. Първоначално еврокомисарят за съседството и разширяването Оливер Вархей обяви, че всички плащания ще бъдат спрени незабавно, но по-късно през деня ЕК коригира тази позиция и съобщи, че ще преразгледа плащанията на помощи за палестинците.

Евросъюзът е предвидил отпускането на помощи за палестинския народ с 1,18 млрд. евро за периода от 2021 до 2024 г., се посочва в съобщение до медиите.

Представители на ЕК заявиха, че е постигнато съгласие да не се изплащат никакви средства, докато не приключи преразглеждането на помощта. "Нашата хуманитарна подкрепа за палестинския народ не е поставена под въпрос. И все пак е важно внимателно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина", обясни Фон дер Лайен. "Финансирането от ЕС никога не стигало и няма да стигне до "Хамас" или друга терористична организация", допълни тя.

САЩ, ЕС и Израел определят "Хамас" като терористична групировка. Към момента не се предвиждат никакви плащания, но преразглеждането няма да се отнася до хуманитарната помощ за палестинците, се казва в съобщение на ЕК до медиите.

В сряда Фон дер Лайен определи убийствата на израелски цивилни от страна на "Хамас" като хладнокръвен военен акт и посочи, че това е отражение на "древно зло". "Трябва да сме ясни, когато даваме определения на нещо толкова ужасяващо. Възможен е само един отговор. Европа застава зад Израел. Ние изцяло подкрепяме правото на Израел да се защитава", каза още председателят на ЕК.

Повечето страни в ЕС са против замразяването на помощта за палестинския народ

Представители на 27-те държави членки на ЕС във вторник проведоха неформална среща в оманската столица Маскат във връзка с изненадващата атака на "Хамас" последвалата израелска военна кампания в Газа. Преобладаващото мнозинство от страните от ЕС отхвърлиха предложението за замразяване на плащанията за Палестинската автономия, заяви ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел.

"Не всички палестинци са терористи", каза Борел след министерската среща между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в която участва чрез видеоконферентна връзка. "Колективното наказание срещу всички палестинци ще бъде несправедливо, а и непродуктивно. То ще бъде против нашите интереси и против интересите на мира", допълни европейският лидер.

Франция "не подкрепя спирането на помощта, която е в пряка полза на палестинския народ", заяви френското външно министерство. Миналата година Франция е предоставила на палестинците помощ в размер на 95 млн. евро.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес разкритикува първоначалната реакция на комисаря Оливер Вархей. Албарес също така изрази съжаление за преразглеждането на европейската помощ, тъй като той сякаш този акт намеква, че ЕС е финансирал терористична организация "в продължение на години". Той подчерта, че "няма доказателства, че това финансиране не е било използвано за целите, за които е предназначено".

Във вторник - ден след като Берлин заяви, че спира помощта за развитие, германският министър на външните работи Аналена Бербок призова за устойчива хуманитарна помощ за палестинските територии. Освен това тя призова палестинската власт да се дистанцира "терора" и допълни, че нападението на "Хамас" срещу Израел не може да бъде оправдано. "Като Палестинска автономия вие имате дълг и към собствения си народ", подчерта Бербок. В четвъртък германският канцлер Олаф Шолц заяви, че цялата помощ за развитие на палестинските територии е в процес на преразглеждане.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни посочи, че това е в резултат на новите обстоятелства и че "не трябва да има злоупотреба с въпросните средства".

Във вторник САЩ приветстваха позицията на ЕС в подкрепа на продължаване на помощта за развитие за палестинския народ. Брюксел "направи обратен завой… и ние приветстваме това. Много ясно заявихме, че нямаме никакви претенции към палестинския народ", каза говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър.

ЕС се противопоставя на пълната обсада на Газа, заяви Борел

Външните министри от ЕС призоваха Израел да не прекъсва доставките на "вода, храна и електричество" за Газа и призоваха за хуманитарни коридори за хората, които се опитват да избягат от ивицата Газа. Европейските министри наблегнаха на необходимостта от "спазване на международното хуманитарно право", допълни той.

"Израел има право да се защитава, но това трябва да става съответно с международното право, хуманитарното право, а някои решения са в разрез с това международно право", заяви Борел пред журналисти в Маскат. Той посочи, че на срещата на ЕС е отправен призив за "хуманитарни коридори, които да улеснят хората да избягат от бомбардировките на Газа" и да могат преминат границата с Египет.

Борел каза, че е е поканил и израелския външен министър Ели Коен и палестинския му колега Рияд ал Малики на извънредна среща на висшите дипломати във вторник, но никой от тях не е приел поканата за участие в срещата на ЕС.

ЕС и арабските държави от Залива обсъждат регионалното въздействие на конфликта

Във вторник ЕС и Съветът за сътрудничество в Персийския залив призоваха за продължаване на помощта за палестинските територии след опасенията, че тя може да бъде прекратена след нападението на "Хамас" срещу Израел. Последният е регионален, междуправителствен, политически и икономически съюз, включващ Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Външните министри от двата блока се срещнаха в Маскат.

Опасенията от регионален пожар нараснаха на фона на очакванията за предстоящо израелско сухопътно нахлуване в Газа - многолюдния анклав, откъдето "Хамас" започна сухопътната, въздушната и морската си атака в събота.

"Те подчертаха значението на устойчивата финансова подкрепа за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци", се казва в съвместната декларация, прочетена от Борел.

Във вторник словенското правителство реши, че ще отпусне 150 000 евро нa агенцията на ООН през тази година. Тежката хуманитарна ситуация прави допълнителните средства още по-оправдани, се казва в прессъобщението, като се добавя, че вноските на Словения обикновено варират от 50 000 до 150 000 евро годишно.

Междувременно ръководителят на ирландското правителство Лео Варадкар предупреди, че международната подкрепа за Израел може да отслабне, ако страната отиде твърде далеч в отговора си срещу Хамас. "От гледна точка на Ирландия ние казваме на Израел: "Да, вие имате право да се защитавате (...), но всеки отговор трябва да бъде пропорционален", заяви Варадкар, като добави, че "съществува риск от избухване на насилие на Западния бряг, в Ливан и на други места".

Българският премиер Николай Денков заяви, че "това е начин да се измести вниманието на международната общност от нападението на Русия срещу Украйна и опит да се разпространи това напрежение в по-големи части на света". Той допълни, че изходът кризата ще е определящ за "света десетилетия напред".

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни подчерта, че Италия е готова да допринесе за "насърчаване на деескалацията между страните и предотвратяване на разширяването на конфликта". Таяни ще посети Египет, който често е посредник между Израел и палестинците.

В сряда в Кайро 22-ма външни министри от Арабската лига призоваха за незабавно спиране на израелските атаки срещу Газа. В заключителното изявление се казва, че е необходимо да се съживи мирният процес и "Организацията за освобождение на Палестина (ООП), като единствен и легитимен представител на палестинците, и Израел да започнат сериозни преговори за постигане на справедлив и всеобхватен мир".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън планира в да посети Израел в четвъртък. САЩ и Израел традиционно поддържат близки приятелски отношения. Вашингтон подкрепя Израел с милиарди долари, значителна част от които отиват за защита срещу ракети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 13 Отговор
    Хамас са Терористи и убийци

    Коментиран от #5

  • 2 Санкт-Петербург

    16 9 Отговор
    Израел е нацистка държава.
  • 3 КОТарАК

    13 7 Отговор
    аз не съм и предполагал , че им даваме помощи на тия арабели..Саудитите що не им помагат?

    Коментиран от #12

  • 4 Злати Минкова

    9 21 Отговор
    Заедно срещу агресията на Хамас! Заедно срещу агресията на Русия! България е на правилната страна поне този път!

    Коментиран от #6

  • 5 Санкт-Петербург

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ХАМАС са борци за свобода!
  • 6 Санкт-Петербург

    18 9 Отговор

    До коментар #4 от "Злати Минкова":

    Израел е убиец и държава-терорист.
  • 7 Злати Минкова

    5 18 Отговор
    Нещо, което не ви се казва. Терористите от Хамас са предимно вербувани руснаци - има видеа в мрежата как разговарят на руски език как щели да изтръгват гръкляни на малки момичета, да варят крайнците им, докато са живи, за да могат да гледат собствената си агония преди да умрат.. да изнасилват жени пред мъжете им, да режат глави. Който знае поне малко руски от онези години, нека се разрови, ще падне от стола, като чуе какво си говорят!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Майна

    8 4 Отговор
    Тези ,неизбраните, как ще решават това..
    Всъщност, кво решават, те изпълняват..
    Израел се готви да ,,довърши,, , бомбандира Газа и ги,,призова,, да се изтеглят в ..,,другата част,, ,което е НЕВЪЗМОЖНО, НЕИЗПЪЛНИМО!
    ,,Досега ООН казва, че най-малко 400 000 жители на Газа вече са били разселени . При над 1500 убити палестинци и над 6600 ранени, това вече е хуманитарна катастрофа в процес на създаване, също така с вероятно между 100 и 150 израелски и чуждестранни заложници, които все още се държат от Хамас някъде в ивицата или в подземни тунели.

    ООН призовава Израел да отмени заповедта си за евакуация на жителите на Газа, призовавайки за сдържаност : ,

    Коментиран от #26

  • 10 Майка ви да ... фашиска, какво е виновен

    11 5 Отговор
    народа, те ли са създали Хамас?
  • 11 АБВ

    9 2 Отговор
    Много наложително не желая парите ми да вървят при терористи.
  • 12 Имало защо , котор въшлив

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Хамас до преди година бяха изключително добри и полезни за САЩ и Израел, а и за други държави, с оглед на тяхната откровена война срещу Иран, откровената им агресия срещу Башар Асад в Сирия. И днес изведнъж ХАМАС станаха лоши за Вашингтон и Тел Авив. Тоест, свидетели сме на това как през последните десетилетия Съединените щати създават по света едни продукти като ИДИЛ, ХАМАС и пр., които в последствие обявяват за терористични организации и те са такива, но обявяването става когато тероризмът им се насочи срещу САЩ и техни партньори, които са ги създали

    Коментиран от #15

  • 13 Майна

    11 5 Отговор
    Няма какво да преразглежда . Не искам да плащаме на терористи . Нито цент повече за ислямистите . Всяко евро се обръща срещу европейците . Няма да финансираме терористи и убийци на демокрацията .Вън от ЕС !

    Коментиран от #16

  • 14 М да

    11 3 Отговор
    Крайно време е да спрат да дават и нашите пари на варвари които вадят тръбите от тръбопровода построен с нашите пари за да направят от тях ракети и чието основна работа е да Произвеждат деца
  • 15 Въх

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Имало защо , котор въшлив":

    Никой не ги е използвал , те сами се предложиха щото упражнението клане между сунити и шиити е много по старо дори от врашдата им с еврейте. А ако и някои ги е канил това беше преди всичко Турция

    Коментиран от #21

  • 16 Майна

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    Ти наред ни крадеш Никовете ,бе, не ,щастник..
    Кажи колко ти трябват, ще направим една кампания да ти ,,помогнем,, да спреш да се излагаш..,ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 17 Дурхан

    6 0 Отговор
    Прави сахората ..хем просящи хем с претенции ..на помощи живеят ракети си купуват
  • 18 Гръч

    6 2 Отговор
    ЕС отгледа и напълни чекмеджетата на групировката герб,която се превърна в гроб за българите.САЩ изпратиха простиякиртак да изпере Бойко,защото Русия им обърка плановете застрахователи евреи да управляват целия свят.Затова евреите забравиха за холокоста и както са предали Христос така предадоха и Русия своята спасителка
  • 19 Следващите

    2 1 Отговор
    За преразглеждане са украинците. Но първо трябва да се екстерминират фашизираните и корумпирани евробюрократи.
  • 20 Майна

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    А вие колко майни сте ?
  • 21 Реплика

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Въх":

    Израелски политолози смятат, че атаката на Хамас срещу Израел е американска провокация, осъществена от арабски наемници.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стършел

    1 0 Отговор
    Терористичната ислямистка групировка "Хамас" произвеждат ракети от водопроводни тръби. През последното десетилетие над 48 км водопроводи за палестинците на територията, контролирана от крайнолявата въоръжена групировка, са били изградени със средства на Европейския съюз като размерът на финансовата помощ е бил почти 100 милиона евро.🙄🙁😕

    Коментиран от #27

  • 24 ЕСС

    3 0 Отговор
    Ще изпращаме като помощи в Палестина само калиев цианид.
  • 25 Без име

    5 0 Отговор
    Мисля,че дори никакви помощи не трябват от ЕС!Някой да е чул арабските страни да пращат помощи в Европа,Южна америка...Мюсюлманите помагат само на мюсюлмани!И тичат в Европа и САЩ ,за да се възползват от по-добро живот!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БахмааамУ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стършел":

    Тез водопроводи почти като бойковия за Перник. По 2 млн. евро на километър!
  • 28 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    ЕС се излага с тези изявления,и в момента никой не се нуждае от тяхната шума,тя не се яде и пие,а трябва хуманитарна помощ,храна,вода,лекарства.И постъпват много глупаво,защото ще има нова вълна от емигранти и ес окончателно ще се ислямизира.
  • 29 хаха

    1 0 Отговор
    познайте кой гладен ганя ще плаща надценките и ше сърба боб и леща докато в германия всичко е два пъти по-евтино ,)
  • 30 ....

    1 0 Отговор
    англия се измъкна набързо от ЕС и всички тия "помощи"