Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 05:06 3 037 16

"Хамас" държи до 250 израелски заложници, пусна клип с френска гражданка ВИДЕО

  • хамас-
  • заложници-
  • израел-
  • газа

Латинският патриарх на Йерусалим кардинал Пиербатиста Пицабала каза, че е готов да бъде разменен срещу свободата на децата заложници

"Хамас" държи до 250 израелски заложници, пусна клип с френска гражданка ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" държи между 200 и 250 израелски заложници в Газа, каза говорител на военното крило на групировката във видеообръщение, цитиран от Ройтерс.

Бившият ръководител на "Хамас" Халед Мешаал заяви в интервю за телевизия "Ал Араби", публикувано в канала в "Телеграм" на групировката, че сред заложниците има високопоставени израелски офицери от дивизия "Газа".

Мешаал, който ръководи службата за диаспората на "Хамас", каза също, че групировката няма да пожали усилия да използва заложниците като разменна монета за освобождаването на 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори.

"Хамас" разпространи видеоклип, в който се вижда една от взетите заложнички по време на атаката срещу Израел миналата седмица, предаде Ройтерс.

На кадрите се вижда как жена, чиято наранена ръка е превързвана от неидентифициран медицински работник, се представя като 21-годишната френско-израелска гражданка Миа Шем и моли да бъде върната на семейството си възможно най-бързо.

Представител на семейството, което е сред групата френските семейства, които миналата седмица се обърнаха към френския президент Еманюел Макрон с апел да помогне за освобождаването на изчезналите им роднини, потвърди нейната самоличност пред Ройтерс.

Израелските военни излязоха с изявление, в което се казва, че са в постоянен контакт със семейството на Шем и осъждат "Хамас" като "кървава терористична организация". Израелската армия заяви, че използва "всички разузнавателни и оперативни мерки" за връщането на пленниците.

"Във видеоклипа "Хамас" се опитва да се представи като хуманна организация, въпреки че е отговорна за убийства и отвличане на бебета, жени, деца и възрастни хора", се казва в изявлението.

По-рано въоръженото крило на "Хамас" заяви, че пленниците, които не са израелци, са "гости", които ще бъдат освободени, "когато обстоятелствата го позволят".

Междувременно Латинският патриарх на Йерусалим кардинал Пиербатиста Пицабала каза, че е готов да бъде разменен срещу свободата на децата заложници, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

"Направил бих всичко, ако това може да доведе до тяхната свобода и да върнем тези деца у дома", каза пред журналисти кардиналът.

Пицабала добави, че Светият престол е предложил да посредничи, но е трудно, защото "не е възможно да се разговаря с "Хамас" в момента".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    18 5 Отговор
    Тая е французойка, ама дръг път !

    Коментиран от #10

  • 2 Мъничко Зеленичко

    18 6 Отговор
    Забравиха меее..Светът ми обърна гръъъб.. Само пан Брендо ме вади от депресията..Слава Болгарии!
  • 3 Обучени от Вагнер, приятелите на Путлер

    11 18 Отговор
    Такива са най-близките приятели на кървавия диктатор. Отвличат, убиват, изнасилват и колят, крещят Алах Акбар и режат гърла, а нашите РУСКИ ДЪРЖАВНИ ПРЕДАТЕЛИ ИМ СЕ РАДВАТ.
    Директно си ги подкрепят.
    Мен ме страх за детето ми, когато в нашата страна има такива болни мозъци...

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 Пилотът Гошу

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обучени от Вагнер, приятелите на Путлер":

    Не знаех, че израелските тайни служби се казват Вагнер. Що не идеш на лекар, очевидно те гони някаква паника.
    Всичките тези организацийки са като третокласници пред ЦРУ...
  • 5 любител

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обучени от Вагнер, приятелите на Путлер":

    в грешка си пич ако беше така до сега укрия щеше да е само една разорана картофена нива а живи укри щеше да има само в слънчака в пет звездните хотели да ги хрантутим а те да си разкарват новите джипове.
  • 6 Мнение

    3 4 Отговор
    Палестинските приятелчета на Путин успеха да доставят мимолетно удоволствие за рождения ден на руския бункерен плъх. Заради такива продажни същества цената, която плащат обикновенните палестинци е висока, а руското джудже се опитва да го играе приятел и на евреите и на палестинците.
  • 7 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обучени от Вагнер, приятелите на Путлер":

    политиката и реалните им погроми и зверства са взаимни, заложени са в гена/семката/ на юдеи и мюсулмани. Не може два петела да живеят на една ограда и да не се бият по м/у си. Инстинкт. Търсим причината, дълбока е. Но Израел не трябваше да бъде основаван там наново, времената се менят, две агресивни изповедания не виреят на една граница, Създателите на новата държава са виновни, победителите във ВСВ. Улисани в деленето на територии са забравили, че близкия исток не е същия като преди 2000г. Всички на масата при капитулацията на Германия търпят критика за недалновидността си, мислили са, че всичко е решено вече на Салфетката. Късогледи са и едните и другите, вината за попарата им е обща, ама други я сърбат

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Факт

    2 2 Отговор
    Каква францизойка е тази хахаха я и вижта големите нос и уши ! Чиста еврейка хахаха Чула че ще освободят "гостите" чужденците и хайде отново еврейско трикче че е чужденка !
  • 9 зле

    3 0 Отговор
    са в отговор Франция трябва да линчува полвинта араби дето ги хранути от 50 години на сам. храни куче да те лае. !!!! с тая арабска зган не може да се разберем по цивилизиван път това стана ясно на всички. само балтията ги оправая и пълна излоция от европа!!!!
  • 10 зле

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    къф ти е проблема ве? ако беше твоята дъщеря как щеше да се чувстваш. маматимръснатролска
  • 11 зле

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "един от стадото":

    грешната страна спечели вс2 и затова сега им сърбаме попарите
  • 12 Историк

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "един от стадото":

    Не е зле да се запознаеш по дълбоко с историята. По земите на днешен Израел никога не е имало палестинска държава, палестински племена да, но държава не.

    Коментиран от #14

  • 13 Жива да не бях!

    0 0 Отговор
    Проблем: много е важно медицинския работник да се идентифицира.
  • 14 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Г-н историк, къде видя във поста ми две държави. Две изповедания е друго. Да не говорим, че едното се врязва като клин във другото в по ново време вече като държава с чужда помощ. А когато е създадена първата им държава по късно вече и провинция на Римската империя, палестинците наистина са били местни племена, а пророк Мохамед дори не е бил на камък. В началото е било лична вражда, а по късно прераства в религиозна след идването на Корана. Мисля ги знаеш тези събития
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пенко

    1 0 Отговор
    ИМА ЛИ ОБЩО МЕЖДУ "ХАМАС " И Х ИТЛЕ РИС ТКА ТА АНТИЦИ ОНИС ТКА ИДЕОЛОГИЯ !?!?!?!?!?!? КАКВО СЕ "ПУ ПИ "- ЩУРБАНФЮРЕР ШОЛЦ - И ЛУФТВАФЕН - ФОН ДЕР Л АЙ НЕ Н !?!?!?!?!?