17 Октомври, 2023 08:21 815 11

Близо 1000 американски граждани са напуснали Израел с чартърни полети

  • сащ-
  • чартърни полети-
  • израел-
  • американски граждани

Държавният департамент съобщи, че е предложил повече от 4000 места в осигурен от американското правителство чартърен транспорт по въздух и вода за американски граждани и членове на техните семейства

Близо 1000 американски граждани са напуснали Израел с чартърни полети - 1
Снимкa: Shutterstock

Близо хиляда американски граждани и членове на техните семейства са напуснали Израел от петък с чартърни полети за Европа, осигурени от Държавния департамент, каза говорител на американското дипломатическо ведомство пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавният департамент съобщи, че е предложил повече от 4000 места в осигурен от американското правителство чартърен транспорт по въздух и вода за американски граждани и членове на техните семейства, но каза, че полетите и други маршрути за пътуване са били използвани едва на половината им капацитет.

Държавният департамент допълни, че организираните от правителството полети ще продължат по график от Тел Авив поне до четвъртък.

На този фон хуманитарната помощ за Газа все още е блокирана на границата, израелската обсада продължава, а президентът на САЩ Джо Байдън планира регионална обиколка, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 1 милион души са избягали от домовете си в анклава преди очакваната израелска инвазия за унищожаване на ръководството на "Хамас" след нападението на палестинското движение срещу Израел на 7 октомври. Хуманитарни организации предупреждават, че израелско сухопътно настъпление ще ускори възникването на хуманитарна криза.

Израелски сили, подкрепяни от американски военни кораби, се разположиха по границата с Газа и тренират за планираната от Израел широкообхватна операция за ликвидиране на радикалната групировка. Продължаващите вече седмица бомбардировки разрушиха цели квартали, но не успяват да възпрат обстрелването с ракети на Израел от ислямистите.

Избухналата на 7 октомври война се превърна в най-кръвопролитния от петте конфликта в Газа; загиналите са над 4000. Министерството на здравеопазването в палестинския анклав съобщи, че 2750 палестинци са загубили живота си, а 9700 са ранени. Над 1400 израелци са убити, а най-малко 199, сред които и деца, са взети за заложници от "Хамас" и отведени в Газа, според израелските власти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Слава на Иван Костов и израелския послан

    4 3 Отговор
    Да живеят Ротшилдите, Сорос, Израел, Косово, САЩ и Алкайда.
  • 3 да напускат и

    7 1 Отговор
    България миризливите ус партенки от Ново село !
    барабар с посранника !
  • 4 Българин

    11 0 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че по българските медии спряха да отразяват броя на загиналите деца и ранените в Газа? Наложиха им цензура. Убитите деца при еврейските бомбардировки в Газа са вече 1030. В световните медии това се оповестява, но не и у нас.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 ивреите идваха

    11 0 Отговор
    да играят в казината на Златните нощем.
    Осираха аерогарата и си отиваха.
    Особено полетите с прекъсване за дозареждане.
    мн особена нация, никой на света не ги долюбва
  • 6 наложиха им

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    еврогейските директиви
    но рекламите сдеца продължават със страшнасила
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    А на тебе прави ли ти впечатление и че от най-ранна детска възраст главите на всички биват промивани с еврейска пропаганда, че иудеите са най-големите жертви в света?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Няма никъде информация ако някой иска да даде помощи за палестинците или червен кръст нещо да събира и праща??А за украинците какъв рев беше.Най ми е интересно какво ще се напише в учебниците по история убедена съм че големи лъжи.По интересното е политолози и журналисти когато започнат се излагат да лъжат и по телевизия.Ние хората сме прости и не ги разбираме нещата.
  • 11 каунь

    3 0 Отговор
    плъховете напускат потъващия кораб