Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 05:34 5 529 5

Австралия ще предупреждава за вредата от алкохола с етикети върху бутилките

  • австралия-
  • алкохол-
  • предупреждения-
  • вреда-
  • бутилки-
  • етикети

Предупрежденията ще присъстват и върху кутиите и консервите със спиртни напитки

Австралийското федерално правителство ще задължи производителите и търговците на алкохолни продукти да поставят надписи върху бутилките, кутиите и консервите, предупреждаващи за вредата от алкохола, съобщи вестник "Сидни морнинг хералд", цитиран от БТА, като се позовава на здравното министерство.

По негови данни етикети с предупредителни за вредата от алкохола надписи и снимки ще бъдат поставени на всички опаковки със съдържащи алкохол напитки, продавани в Австралия.

"Австралийското правителство счита, че етикетирането на [алкохолните продукти] е много важно средство за повишаване на осведомеността на потребителите относно вредата от алкохола", цитира вестникът думите на помощник-министъра на здравеопазването Гед Кърни.

Изданието отбелязва, че основната причина за решението е нов доклад на здравното министерство, който показва десетпроцентно увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол. "Процентът на смъртните случаи, пряко свързани с консумацията на алкохол в Австралия, е нараснал с почти 10 процента между 2021 и 2022 г.", пише "Сидни морниг хералд", като отбелязва, че значително се е увеличил и броят на пациентите, изправени пред усложнения, свързани с алкохола, като депресия и тревожност, сърдечносъдови нарушения.

Съобщава се, че производителите и търговците на дребно имат срок до 1 февруари 2024 г., за да приложат подходящо етикетиране.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    9 2 Отговор
    Жендъри баце
  • 2 Цяр - алкохол- греяна ракия

    10 2 Отговор
    Алкохолът в малки дози е безвреден .....

    Коментиран от #4

  • 3 Офанзивен дефанзиф

    8 2 Отговор
    Между 2021 и 2022-ра? Това случайно да не е свързано с абсурдните мерки срещу ковида, които австралийските власти бяха въвели?! Ако си вън от страната в момента на локдаун-а, не можеш да се върнеш обратно. А ако си вътре в страната, не можеш да напуснеш, докато не падне локдаун-а - и това ако не е идиотия! Цяло чудо е, че са се увеличили само с 10%, можеше да е с 50! Ами ако неофициално депресията и тревожността се предизвикват от нещо друго?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 13131

    0 0 Отговор
    консервите със спиртни напитки???
Новини по държави: