27 Октомври, 2023 14:37 740 2

ООН се противопоставя на забавянето на проверките на камиони на граничния пункт Рафах

  • оон-
  • камиони-
  • граничен пункт-
  • гкпп-
  • рафах

Проверките на камионите забавят "едва протичащия" поток от хуманитарна помощ, докато гладът в Палестина нараства

 ООН се противопоставя на забавянето на проверките на камиони на граничния пункт Рафах - 1
Снимкa: Shutterstock

Прекалено строгите проверки на камионите на граничния пункт Рафах от Египет към Газа забавят "едва протичащия" поток от хуманитарна помощ, докато гладът в Палестина нараства, заяви изпълнителният директор на Световната продоволствена програма на ООН (СПП) Синди Маккейн пред Ройтерс. Израел.

Граничният пункт Рафах, което не граничи с Израел и се контролира от Египет, е ключов пункт за разпределяне на помощи, откакто Израел наложи "пълна обсада" на 7 октомври след нападенията на бойци на Хамас от крайбрежието на Газа. Съединените щати преговарят с Израел, Египет и ООН за създаване на устойчив механизъм за доставяне на помощи в Газа. Несъгласието е съсредоточено върху процедурата за проверка на доставките на помощи и бомбардировките през границата на Газа.

Доведохме няколко камиона - каза Маккейн в интервюто. "Трябва да докараме много камиони. Нуждаем се от безопасен и неограничен достъп до Газа, за да можем да нахраним хората и да се уверим, че те няма да умрат от глад.

От събота насам са доставени ограничени количества храна, вода и лекарства, но вносът на гориво не е разрешен. Израел е загрижен, че Хамас отклонява доставките на гориво.

В събота три камиона на СПП влязоха в Газа, превозвайки около 60 тона храна, достатъчна за изхранването на 200 000 души за един ден. Друг камион на СПИ също влезе в Газа. Палестинският Червен полумесец обяви в четвъртък, че в Газа са пристигнали 74 камиона с помощи. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви в четвъртък, че средният дневен брой на камионите, допускани в Газа преди боевете, е бил около 500.

UNRWA, агенцията на ООН, която предоставя помощи на палестинските цивилни, заяви, че почти е изчерпала горивото си и е започнала значително да ограничава дейността си. Маккейн, който посети Египет и се срещна с официални лица, заяви, че всеки камион трябва да разтовари товара си на контролно-пропускателен пункт, да премине проверка и да се натовари отново след приключване на проверката.

"Бюрокрацията е безумна", каза Маккейн, като добави, че е разбираемо, че контролът е необходим, за да се предотврати контрабандата на оръжия и боеприпаси, но че транспортирането на храна трябва да бъде много по-лесно.

Египетското правителство не беше намерено за коментар.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви пред репортери в четвъртък, че американски служители, включително специалният пратеник Дейвид Сатърфийлд, работят за подобряване на процеса. "Трябва да засилим режима на инспекции и работим по този въпрос", каза Милър.

Маккейн заяви, че Световната продоволствена програма трябва да събере 100 млн. долара до края на тази година, за да изхрани повече от един милион души в Газа. Тази нужда идва на фона на многобройните извънредни ситуации по света, нарастващите цени на хранителните продукти поради войната в Украйна и по-широката криза с хуманитарното финансиране, която Маккейн нарече "умора на донорите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без име

    0 0 Отговор
    Прави са израелците,защото с тези помощи може да влязат "провизии" за Хамас!ООН-То не разбира ли,че при война е така!
  • 2 египтяните както винаги верни

    1 1 Отговор
    на себе си.Измекяри които носят най голямата вина за палестинската драма.Арабите никога не могат да бъдат единни и не напразно имат поговорка" Разбрахме се ,че няма да се разберем".