Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 19:07 5 164 32

"Искаме да си намерим работа в Германия"

  • германия-
  • мигранти-
  • работници-
  • работна ръка

В Германия масово липсват квалифицирани кадри, което всъщност е голям шанс

"Искаме да си намерим работа в Германия" - 1
Снимка: Shutterstock

Катерина и Хана са избягали от войната в Украйна и са дошли в Германия. Те са твърдо решени да постигнат целта си: да работят по своите професии в новата страна. Не всички украинци в Германия обаче намират бързо работа.

Когато ходят в банката Sparkasse в Кирхцартен, украинките Катерина Даниленко и Хана Робак винаги обличат официални черни костюми. Човек може да си помисли, че вече работят там. Още повече, че имат достатъчно професионален опит.

"В Украйна работих 12 години в една известна банка - бях главна счетоводителка и тази работа ми харесва", казва Робак пред АРД. Даниленко също отново би работила с удоволствие в банка - в Украйна била Кредитен специалист, след което се издигнала до регионална директорка. "Сърцето ми кърви за Украйна. Но сега ние трябва да мислим за нашето бъдеще тук."

Затова двете посещават два пъти седмично специален курс, където изучават специализираната терминология и германското банково дело. "Изучаваме специализираните изрази като анализ на възможната печалба, оценка на рисковия потенциал, подготовка за взимането на кредитно решение", обяснява Даниленко пред АРД.

Повечето украинци имат висше образование

Голяма част от пристигналите в Германия украински бежанци са висококвалифицирани - като Катерина и Хана. По официални данни 68 процента от украинските бежанци във Федералната република имат висше образование, други 16 на сто са със солидна професионална квалификация, посочва АРД.

А в Германия масово липсват квалифицирани кадри, което всъщност е голям шанс. Само че едва 19 процента от бежанците са успели да си намерят работа в Германия, сочи анализ на фондация "Фридрих Еберт". В страни като Полша, Чехия, но и Дания става дума за две трети и дори и повече. Специално в Дания 77 процента от избягалите от войната украинци са си намерили работа.

Работата като ключ към интеграцията

Ниската заетост е много тревожна, казва пред АРД авторът на анализа Дитрих Тренхарт. "Работата е ключ към интеграцията. Когато печелиш собствени пари, се сдобиваш със самоувереност и уважение, имаш контакти на същото ниво, а и така учиш по-бързо езика", казва Тренхарт.

Точно такива са впечатленията на Робак, споделени пред АРД: "Когато дойдох в началото, бях като една нула - не знаех езика, нямах работа, нямах пари". Междувременно тя вече не живее в лагер за бежанци, а в къща заедно с други украинци. Изкарала е интензивен курс по немски, а благодарение на специалния банков курс храни големи надежди за работа.

Често обаче намирането на работа пропада по бюрократични причини. В Полша от подобни спънки се оплакват само пет процента, докато в Германия са 49. Анализът на фондация "Фридрих Еберт" установява, че във Федералната република са необходими много повече стъпки до назначаването, което води до забавяния и ориентационни трудности, а всяка от различните служби има нужда от време за обработка на документите.

Самоинициативата слага началото

Курсът, на който ходят Робак и Даниленко, не е по линия на германските власти - дължи се на тяхната самоинициатива. Те се свързали през Фейсбук с рускинята Ирина Фридеман от рускоговорящото дружество "Весна" - бивша бизнес консултантка, която сега работи за банката Sparkasse. "Аз съм тук от 32 години и моята мисия е да осигуря достъп до пазара на труда на образованите рускоговорящи жени", заявява Фридеман пред АРД.

Тя свързва украинките с колегата си от банката Волфганг Гьолднер, у когото квалифицираните специалистки веднага събуждат интерес. Заедно с Фридеман той решава да организира специалния курс, който започнал в началото на април.

По-добре работа вместо социални помощи

Курсистките вече са научили много, казва Гьолднер. Тъй като са мотивирани, амбициозни и са наясно с работата, полагат много усилия, за да се изучат. Украинците в Германия биха предпочели да работят, вместо да зависят от социалните помощи, потвърждава и анализът на фондация "Фридрих Еберт".

Украинците, които работят в Австрия и в Швейцария, са също толкова малко на брой както в Германия, макар там социалните помощи да са далеч по-ниски, понякога и под екзистенц минимума. Респективно решаващ не е размерът на помощите, а механизмът на действие на властите, казва Тренхарт. Според него курсът на Sparkasse е точно в десятката.

Да дойдеш, за да останеш

Експертките по банково дело от Украйна междувременно посещават и други курсове, а Sparkasse полага усилия да им намери добра работа. Дружеството "Весна" им помага при писането на молби за кандидатстване за работа. Катерина Даниленко е пристигнала с порасналия си син, Хана Робак - с двете си деца. И двете са оставили в Украйна съпрузите и семействата си, но искат трайно да се установят в Германия, споделят те пред АРД.

Робак казва: "Искам децата ми да могат да продължат да живеят спокойно в Германия". Двете жени вече са получили разрешително за работа, чувстват се подготвени благодарение на курса, сега остава "само" да си намерят работно място. Но това може и много скоро да стане в банката Sparkasse в Шварцвалд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    27 1 Отговор
    "Arbeit macht frei"
    Така Германия посреща желаещите за работа
  • 2 Не ме интересуват тея

    17 4 Отговор
    Защо телефона ми пищеше за опасност??? Това за пръв път го виждам

    Коментиран от #4

  • 3 Aлфа Bълкът

    26 2 Отговор
    Никакъв шанс Дойче, за средностатистическия българин Германия е цигански катун. Предайте нагоре какво мислим за Германия.

    Коментиран от #13, #18, #24

  • 4 Aлфа Bълкът

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не ме интересуват тея":

    Да и на майка пищял, тествали някаква сигнализация за бедствия и подобни. Дето трябвало да е готова още през юни месец.
    Правят тест на уплашените честито! 😂😂😂

    Коментиран от #5

  • 5 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Системата за бедствия BG Alert ще бъде готова до края на юни. След това предстоят тестове. Това заяви главен комисар Александър Джартов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” в ефира на NOVA.

    Тя ще бъде допълнителен канал към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Чрез нея ще може през мобилните телефони да се предостави информация на гражданите дали има опасност за тях, обясни комисар Джартов.
  • 6 тези

    23 3 Отговор
    в България не търсят работа - и защо им е да си развалят почивката. Цяло лято на море, после малко в Украйна и после пак така.
    Не са гладни, не са жадни, живеят в 3, 4 и 5 звездни хотели, медицинското обслужване за тях е безплатно. Очевидно, най-бедната държава в ЕС им е осигурила условия, с които не искат да се разделят и не се хващат на работа.
    За пореден път виждаме защо там стандрта е много по-висок.
  • 7 НАБЛЮДАТЕЛ

    25 3 Отговор
    Украинка и работа. Бегай далече.

    Коментиран от #27, #29

  • 8 Смех

    15 2 Отговор
    Че кой квалифициран кадър ще отиде в германция
  • 9 игнатиев

    7 12 Отговор
    Русофилите реват като пребити кучета,хахаха!

    Коментиран от #21

  • 10 Догма

    9 5 Отговор
    Германците / италианците ходят в САЩ що така .. .?.. нали Европа е рая на Земята....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Луд

    23 2 Отговор
    В Германия дискриминацията е в култ.
    Работа конкурентна на немския работник няма кой да ви даде.
    Завършил съм университета в Хайделберг.
    Работя като куриер.
    Това е Германия ....по добре на социал+ бачкане на черно.

    Коментиран от #15

  • 13 Ами то

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    средностатистическия българин има ли позитивно мнение за каквото и да било освен за самия себе си 😆
  • 14 Баце ЕООД

    3 0 Отговор
    Гетото зове...
  • 15 Баце ЕООД

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Луд":

    Така е. Германците мразят чужденците,атомната енергия и освен в Байерн - вкусната храна

    Коментиран от #19

  • 16 Прочетете пак

    18 0 Отговор
    Разковничето е, че украинките са руско говорещи тоест от руското население в Украйна. Помощ ще получат от рускиня живееща там от години. Но за да работят в банка трябва да учат в Германия, със курс няма да стане. Теоретично е възможно, практически никой няма да ги наеме. Говоря от личен опит, живея там от години.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да ама Не

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Баце ЕООД":

    Не е така. Не мразят чужденци говорещи тяхния език, работещи дисциплинирано, по тяхните правила. Останалите ги игнорират или им обръщат гръб. Това не е дискриминация а национализъм. Не германците трябва да се нагаждат към всички придошли а обратното. Така е и във България. Замислите се.
  • 20 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Всички окропи в миналия си живот са работели елитни и престижни професии..Пък са едни прости окропи..на практика .Тия от Лвов и Ззрайна запад ,нямат военни действия ..Обаче и те са бежанци от война ..Окропа е опортюнист ..И канцлер ще стане след още две год.. АХАХА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Куродръф

    1 0 Отговор
    Сигурно имат хубави нянки
  • 23 Любопитен

    5 1 Отговор
    Катерина и Хана избягали от войната в Украйна, двете в ляво на снимката ли са?

    Дойче Веле ги научи да си подмиват четрите точки, че зима идва и в Германия.

    Иначе добре, не само инженери и лекари са и нужни на Германия да внася, както до сега, но и банкери с нюх.
    Някой трябва да помага в украинските трансфери на милиарди.
  • 24 безпартиен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Германия с истинските германци свърши на 9 май 1945 г.!
  • 25 Анонимен

    2 2 Отговор
    Има, стари хора. Зареждат ви хладилника, децата им и за една година само в двора разходка, гледане на телевизия и научавате немски, за хиляда евро на месец. Заповядвайте. Очакваме ви
  • 26 Истини

    0 0 Отговор
    И в шоколадената има, кюрд от туркие, по цяла нош прави
  • 27 Много

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Добри домакини са.!
    Вода да свари ще за гори тенджерата
  • 28 А бее

    4 0 Отговор
    Защо така ?
    Като прочета
    "Дойче Велле"

    И веднага ставам скептичен?
  • 29 Човек с опит

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Защо? Чудесни са и добре се справят в най-древната професия. И не взимат скъпо.
  • 30 Скептик

    3 0 Отговор
    Пуснете ги в банката и ще оберат де що могат и беж краченца в Укр. Ще има да ги търсите. Дори в България тарикатки банкерки празнят частни сметки. Какво остава там
  • 31 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Насълзиха ми се пак очите, украинки и рускини за мен са най добри в леглото
  • 32 Тая, втората цръната

    0 0 Отговор
    сигурно е от Крим, с тоя тен.
Новини по държави: