Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2023 12:26 3 260 47

Ситуацията на фронта: Танк за 2 милиона може да бъде унищожен от дрон за 400 долара

  • война-
  • фронт-
  • танкове-
  • дронове-
  • украйна-
  • русия

Руските сили вече разполагат с "безброй" FPV дронове

Ситуацията на фронта: Танк за 2 милиона може да бъде унищожен от дрон за 400 долара - 1
Снимка: Shutterstock

Сержант Егор Фирсов, украински заместник-командир на отряд оператори на ударни дронове, коментира ситуацията на фронта в гласово съобщение изпратено до "Политико" от Авдеевка, индустриален град в центъра на интензивни боеве на източния фронт, цитирано от News.bg.

Авдеевка е щурмувана безмилостно от руските войски повече от две седмици с пълни усилия да обкръжат украинските сили там.

"Ситуацията е много тежка. Ние се борим за височините около града", каза Фирсов. "Ако врагът контролира тези височини, тогава цялата логистика и пътища, водещи до града, ще бъдат под негов контрол. Това ще направи много по-трудно снабдяването на силите ни."

Изправени пред враг с превъзхождащ брой войски и оборудване, украинските защитници се задържат с помощта на малки дронове, управлявани от оператори като Фирсов, които за няколкостотин долара могат да доставят експлозивен заряд, способен да унищожи руски танк на стойност повече от 2 милиона долара.

FPV — или "изглед от първо лице" (First-person-view) — дроновете, използвани при такива удари, са оборудвани с вградена камера, която позволява на квалифицирани оператори като Фирсов да ги насочат към целта им с изключителна точност.

FPV дроновете се използват като гъвкави оръжия, които могат да трансформират резултатите на бойното поле. Други наблюдават и се учат от технология, която дава на украинците асиметрично предимство срещу установените методи за водене на война.

"Трудно е да се справим с емоцията, когато пилот на дрон се удари в танк. Цялата група и целият взвод са щастливи като бебета. Наблизо ликуват пехотни части. Всички крещят и се прегръщат. Въпреки че не познават човека, който им донесе това щастие", написа Фирсов в публикация във Фейсбук .

Типичен FPV дрон тежи до един килограм, има четири малки двигателя, батерия, рамка и камера, свързана безжично с очила, носени от пилот, управляващ го дистанционно. Той може да носи до 2,5 килограма експлозив и да поразява цели със скорост до 150 километра в час, обяснява Павло Цибенко, изпълняващ длъжността директор на военната академия "Дронариум" край Киев.

"Този ​​дрон струва до $400 и може да се направи навсякъде. Ние направихме нашите с помощта на микрочипове, внесени от Китай, и детайли, които купихме от AliExpress. Карбонова рамка направихме сами. И да, батериите са от Tesla. Една кола има около 1100 батерии, които могат да се използват за захранване на тези малки момчета", каза Цибенко пред "Политико" при скорошно посещение, показвайки направените по поръчка FPV дронове, използвани от академията за обучение на бъдещи пилоти на дронове.

"Почти невъзможно е да го свалите", каза той. "Само мрежа може да помогне. И прогнозирам, че скоро ще трябва да поставим такива мрежи над нашите градове или поне над правителствените сгради в цяла Европа.

Търговските дронове бяха въоръжени за първи път в азербайджанската — в крайна сметка успешна — кампания за отвоюването на отцепилия се регион Нагорни Карабах от арменските сепаратисти. Използването им се разшири бързо в 20-месечната руска война в Украйна.

И по-рано този месец бойци на Хамас мобилизираха такива дронове, при което избиха повече от 1400 души и взеха около 200 заложници.

Украински експерти по дронове и представители на разузнаването са убедени, че руски специалисти са обучили Хамас в изкуството на бойни действия с дронове - въпреки че Москва отрича това.

"Само ние и руснаците знаем как да правим това - и определено не сме ги научили ние", каза пред "Политико" Андрий Черняк, представител на Дирекцията за военно разузнаване на Украйна.

Руслан Беляев, началник на военната академия "Дронариум", споделя това мнение. Той предупреждава, че други бойци скоро ще се научат как да използват FPV дронове, за да сеят терор.

"Никой не е имунизиран от подобни атаки", каза Беляев. "На теория специалист с моето ниво на опит би могъл да планира и изпълни операция за ликвидиране на висши лица в която и да е европейска държава... Кутията на Пандора е отворена."

Докато военните на НАТО се колебаят да използват търговски дронове, които са предимно произведени в Китай или направени от китайски компоненти, някои западни демокрации вече са проявили интерес да се поучат от опита на Украйна във войната с дронове.

"FPV безпилотните самолети са ефективни инструменти за унищожаване на врага и защита на нашата страна. Министерството на отбраната прави всичко възможно, за да увеличи броя на безпилотните самолети", каза Умеров в изявление в сряда.

Всеки пилот на FPV дрон работи в тандем с единици за въздушно разузнаване, или друг тип дрон с видео и аудио предаватели, за да наблюдават тяхната мисия. "FPV губи своя видео сигнал близо до целта. Така че другият дрон помага на пилота и поддържащите звена да разберат, че целта наистина е поразена", каза Цибенко.

Фирсов потвърди това в публикация във Фейсбук от фронта. Това, което изглежда просто на видео, всъщност изисква тясна координация между десетки хора.

"Всичко изглежда толкова просто, сложи очилата - и "Бам!" вие унищожихте танк", каза Фирсов. "Всъщност въздушните разузнавачи прекарват часове в търсене на цели. Дешифратор преглежда видео и открива цели, които врагът внимателно е скрил. Навигатор, който е наблизо, помага на пилота да лети по маршрута. Инженер, който поставя експлозиви, сапьор, който върти стандартни боеприпаси за дронове и много, много други."

Повечето FPV дронове са тип камикадзе, каза Цибенко. И тяхната ефективност промени залозите. Руснаците, които в началото изоставаха от Украйна в овладяването на войната с дронове, се поучиха от грешките си. И сега те разширяват методите на Украйна за война с дронове.

Руските сили вече разполагат с "безброй" FPV дронове, които сега използват за насочване към отделни войници.

Русия също стартира свои собствени производствени линии и измисля нови тактики за разполагане на дронове на рояци.

Но нито Украйна, нито Русия са в състояние сами да произвеждат дронове за бойни действия. Те все още доставят важни части от Китай - водещият производител на търговски дронове. По-рано тази година китайското министерство на търговията наложи ограничения върху износа на дронове за Украйна и Русия от "страх, че ще бъдат използвани за военни цели".

Тъй като Русия е съюзник на Китай, предпочитанието на украинската армия към китайските технологии поражда опасения сред западните партньори на Киев. Те се опасяват, че Пекин може да предаде чувствителни военни данни на Москва .

"Всяка ключалка си има ключ. Наистина търговските дронове, които купуваме в магазините, синхронизират данните си със сървър. Но научихме как да създаваме потребителски вход, които са напълно анонимни. Дори дронът може да си помисли, че лети някъде в Канада, а не в Донбас", каза Цибенко.

"Когато разговаряхме с европейци, те бяха изумени колко лесно е да се хакнат и анонимизират китайски дронове. Безопасно е да ги използваме, опитахме се да убедим нашите партньори", каза Цибенко, добавяйки, че Украйна не е имала лукса на времето самостоятелно да разработва и сертифицира свои собствени дронове.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Механик

    65 12 Отговор
    От супер-дупер оръжията на НАТО, минахме на дрончета от алиекспреса ли?
    Я по-добре кажете как върви контранступа? Още ли наступвате яко .... мотиката?

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Факт

    6 22 Отговор
    Танкът е оръжие от минълото
  • 4 Дрън дрън та пляс

    35 0 Отговор
    Замергайте се с дронове, ще ни излезе по евтина тая война
  • 5 Браво на УКРАЙНА

    30 9 Отговор
    Браво, но нямате време да се учите. Вие сте пътници!
  • 6 8496

    34 5 Отговор
    Западът е удивен колко бързо украинските въоръжени сили губят Леопарди
    Онзи ден войници от Западния военен окръг на руските въоръжени сили унищожиха с противотанкова ракета още един танк Leopard 2A5, или по-точно неговата шведска версия Strv 122. Така украинските въоръжени сили загубиха почти една пета от всички Леопарди, прехвърлени на тях, изчисли американският Forbes.
    СНИМКА: КАДЪР ОТ ВИДЕО
    Почти всички са били повредени от удари с дронове или са били взривени от мини. За по-добра защита на екипажа, кулата Strv 122 е подсилена с допълнителна броня в сравнение със стандартния Leopard 2A5, така че след такива повреди тези превозни средства все още могат да бъдат възстановени.
    Противотанковата управляема ракета "Корнет" (според експерти това са използвали руските военни край Купянск) с петкилограмова бойна глава не оставя шанс на танка - това е безвъзвратна загуба.
    Германия обеща да даде още 14 Leopard 2A4 на Киев едва през следващата година. Швеция не обеща абсолютно нищо - самата тя разполага само със 120 Strv 122. При това темпо украинските въоръжени сили рискуват в близко бъдеще да останат без западни танкове, които преди това се смятаха за практически неуязвими.
  • 7 Дронът ми...

    15 0 Отговор
    ....е много по-добър от дронът ти!
  • 8 Хмммммм

    21 6 Отговор
    Руски FPV дронове унищожиха два Леопарда и два Брадли на украинските въоръжени сили в Запорожието направление

    Украински бойци се опитаха да щурмуват Новопрокоповка, Запорожка област, но загубиха два танка "Леопард" и два "Брадли" , съобщи руски боец ​​с позивна " Якут ".
    Както каза боецът, западното оборудване е унищожено с помощта на FPV дронове.
    „Работихме по цели, унищожихме два „Леопарда“, два „Брадли“, използвайки FPV дронове, а артилерията помогна да прикрием нашата бронирана група“, обясни Якут.
    Според руския боец ​​числеността на живата сила в групите на украинските въоръжени сили рязко е намаляла. Преди това украинските бойци се опитваха да атакуват в големи части, но сега се движат в малки части.

    Коментиран от #13

  • 9 върви

    4 21 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    малко по добре от киев за 3 деня

    Коментиран от #15, #17, #34, #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мдаа де

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Украинската армия е принудена да сглобява танкове от части на повредени превозни средства поради остър недостиг на оборудване. Това съобщи военният колумнист на Forbes Дейвид Акс. Журналистът говори за "чудовищния" танк Т-72, ​​който съчетава части от три различни унищожени танка: купол от Т-72Б1, корпус от Т-72Б3 и колела от Т-62.
  • 12 ти да видиш

    20 4 Отговор
    Голяма yкpoрадост няма що докато накрая руснаците не ви треснат една гъба!?

    Коментиран от #16, #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ко речи?

    13 0 Отговор
    Е, ся! Човешкият живот се счита, че е безценен, а можеш да утепаш човек с куршум за 5 цента.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ко речи?

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "ти да видиш":

    Гъбата няма да е само една и няма да е само в Украйна! Споко, и ти ще намажеш.
  • 17 С цел

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "върви":

    Да мучите по-дълго, по-жално и сърцераздерателно.
    А на кафе в Крим до м май ???
    Кой м. май- 4023 год. ли?
    Хахаха😂🤣😂🤣🤣❗

    Коментиран от #27

  • 18 да да

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "кална вена":

    За това купуват моторетки от Иран.
  • 19 льотчик

    11 0 Отговор
    Тези дронове в алиекспрес са дори по 100лв незнам къде видяхте 400 долара...
  • 20 Перо

    6 1 Отговор
    Фантасмагории!
  • 21 Макробиолог

    17 2 Отговор
    Днес в СНН ,ФОКС и ВВС няма нито една статия за Украйна,що така?

    Коментиран от #24

  • 22 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    Щатите въведоха вчера санкции против главния конструктор на руските Ланцети и неговото семейство
  • 23 Не им стиска за това

    2 20 Отговор

    До коментар #12 от "ти да видиш":

    Знаеш ли какъв гъбарник ще в в блатенбург и Мацквата, гъби от всички посоки ще пораснат в свинарника

    Коментиран от #35

  • 24 Журналистът

    2 13 Отговор

    До коментар #21 от "Макробиолог":

    Ми една година ще чакаме втората армия в света да превземе адеевка, толкова им отне за бахмутово, всеки ден едно и също ли искаш?

    Коментиран от #26

  • 25 Демократ

    13 2 Отговор
    Като слушам ентусиазма на укрите и чак ми идва да ударя едно малко.Друг е въпросът дали тези интервюирани "герои " са все още между живите.
  • 26 Ши&ба&швили

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Журналистът":

    Ти май си любопитния,знаеш си мястото на колене отвън пред ключалката и киризиш!
  • 27 Хахаха

    3 14 Отговор

    До коментар #17 от "С цел":

    Веселяк, вие първо обещахте за кафе в Киев на третия ден ама Бахмута ви бахмути втараята в мире непобедмая и могучая ви направи втората армия в Украйна за посмешище 🤣🙊🙈🤫

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Перо

    15 1 Отговор
    Какъв е крайния резултат от едногодишните безкрайни победи на ционисткия режим и налетите стотици милиарди €,$ в кацата без дъно? Покажете движението на картата в Източна Украйна и Крим с “победите” и “настъплението”. Конгресът вече иска планове с времетраене и отчет на работата и средствата, което пресича мотото на режима в Киев “Имал - дал”!

    Коментиран от #33

  • 29 Втората станала първа ХаХаХа

    13 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    ‌Русия зае първо място в списъка на страните с най-мощни въоръжени сили, според класацията на американското списание US News World Report.

    ‌САЩ заеха второ място в класацията на страните с най-мощни армии,

    ‌Китай зае трето място,

    ‌Израел зае четвърто място в класацията,

    ‌Южна Корея зае пето място,

    ‌Украйна заема шесто място в класацията.
    .
  • 30 Живанши

    22 2 Отговор
    Добре, че на украйна и остава да получава западна техника... Там машина под 4 милиона няма. Страйкър - 6 милиона. Брадли 4,5. Леопард - 10 милиона. Така, че може да са спокойни... Това е сарказъм, всички тия бараки горят яко в Украйна. Оказа се че Руските машни всъщност са много по добри за цената си и значително по-функционални.
  • 31 Прокопи Катъра

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Чудя се ко шъ праити кату 00крайна отиде на мичка си пайна.Имате ли планове за масово самоубиство?
  • 32 мхааа

    4 9 Отговор
    Парадните танкове на Путя никой не може да ги унищожи те излизат само на красния площад.
  • 33 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    Перо ,Перо,моем ли ти го отПерем?
  • 34 Споко

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "върви":

    Дженди нали ти пълнят и без това празната глава та да знаеш моме с мъжки черти така ги громят урковците пушек се вдига
  • 35 0001

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не им стиска за това":

    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО САНУВА.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Плевнелиев

    5 4 Отговор
    Само едно не ми стана ясно. Откъде ще имат руснаците танкове по 2 милиона долара??? Тук четох ,че изкарват танкове от музеите . Нещо....а ...?
  • 38 Макробиолог

    10 1 Отговор
    На тия опорки и вие си не вярвате вече.На фронта са най вече русияни от републиките срещу росияни от републиката +малко западни инструктори и наемници.Да не очаквате Путин да е толкова тъп да подравни терена който така или иначе ще си прибере?Около 2хл самальота има РФ и достатъчно бомби да сътвори това което прави в момента ЦАХАЛ в Газа,това са фактите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ШАЛТЕТО

    3 0 Отговор
    Щастливите бебета- у Марсово поле.Място не остана.Бързай народе!
  • 41 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 10 Отговор
    Над 5000 руски танка бяха унищожени не само от дронове, но и от мини, артилерия, ПТРК и т.н. Освен тях и около 10 000 БТР и БМП. Именно затова руските агресори изкараха от складовете Т-62, Т-55 и Т-54. Скоро ще видите и Т-34. Това ,което няма да се появи по фронтовете е Т-14 "Армата". Бутафорната консерва е предназаначена единствено и само за паради.

    Коментиран от #46

  • 42 Лаборант

    1 1 Отговор
    Нали трябва да повдигаме с нещо духът на онуй,що вече не мърда и със синьо хапче.
  • 43 Русофил

    1 0 Отговор
    От мен един ефективен съвет:
    Правите can-antenna с магнетрон от микровълнова и всички Али-дрончета губят сигнал на мига
    По-смелите да направят горното по 4 като GSM кула и ще рахатясат.
    Супер евтино и ефективно.
  • 44 Я пиши в тубата

    1 0 Отговор
    Т-90 «Прорив» - момент знищення
  • 45 МАХМУД

    0 0 Отговор
    ОТКРОВЕНИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ЗА САМОЧУВСТВИЕ. ПРОТИВОТАНКОВА МИНА ИЛИ СНАРЯД СА ОТ 15 КГ НАГОРЕ ПЛЮС КИНЕТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ НА СНАРЯДА..... 2.5 КГ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ БЕЛЯ АКУ ЛЮКА Е ОТВОРЕН И БЪДЕ УЦЕЛЕНА ПРЕЗ НЕГО ВЪТРЕШНОСТТА КОЕТО Е МАЛ ШАНС. ДА ДЕБНАТ КОЙ КАРА С ОТВОРЕНИ ЛЮКОВЕ....
  • 46 МИ ТО ТОГАВА ОТ ДЖАВЕЛИНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    ИЛИ НЯМА УЦЕЛЕНИ ИЛИ НЕЩО ПО СКОРО ЛЪЖЕШ...
  • 47 Наблюдаващ

    1 0 Отговор
    РФ под "мъдрото" ръководство на джобния диктатор отива в небитието при крайцера Москва... Неизбежно е!
Новини по държави: