Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 05:44 2 702 14

Макрон призова Израел "да спре да убива бебета и жени" в Газа

  • еманюел макрон-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • франция-
  • израел-
  • хамас

Нациите трябва да осъждат Хамас, а не нас, реагира премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Макрон призова Израел "да спре да убива бебета и жени" в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел трябва да спре да убива бебета и жени в Газа, каза френският президент Еманюел Макрон пред BBC.

В ексклузивно интервю в Елисейския дворец той каза, че няма "никакво оправдание" за бомбардировките, като каза, че прекратяването на огъня би било от полза за Израел.

Докато признаваме правото на Израел да се защитава, "ние ги призоваваме да спрат тази бомбардировка" в Газа, каза той.

Но той също така подчерта, че Франция "ясно осъжда" "терористичните" действия на Хамас.

Франция - подобно на Израел, САЩ, Обединеното кралство и други западни нации - смята Хамас за терористична организация.

На въпрос дали иска други лидери - включително в САЩ и Обединеното кралство - да се присъединят към призивите му за прекратяване на огъня, той отговори: „Надявам се, че ще го направят“.

Израел твърди, че атакува военни цели в съответствие с международното право и предприема стъпки за намаляване на цивилните жертви, като издаване на предупреждения преди удари и призоваване на хората да се евакуират.

Говорейки ден след конференция за хуманитарна помощ в Париж за войната в Газа, г-н Макрон каза, че „ясното заключение“ на всички правителства и агенции, присъстващи на тази среща, е „че няма друго решение освен най-напред хуманитарна пауза, преминаване към прекратяване на огъня, което ще ни позволи да защитим всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите".

„Де факто – днес бомбардирани са цивилни. Тези бебета, тези жени, тези стари хора са бомбардирани и убивани. Няма причина за това, нито легитимност. Призоваваме Израел да спре.“

Той каза, че не е негова роля да преценява дали международното право е било нарушено.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори бързо на коментарите на Макрон, като каза, че нациите трябва да осъждат Хамас, а не Израел.

„Престъпленията, които Хамас извършва днес в Газа, ще бъдат извършени утре в Париж, Ню Йорк и навсякъде по света“, се казва в изявление от кабинета на г-н Нетаняху.

В широкообхватно интервю в края на първия ден от годишния Парижки форум за мир, президентът Макрон също обсъди:

Страховете от насилие се разпространяват от Близкия изток във Франция, призовавайки гражданите от всички религии да бъдат „обединени срещу антисемитизма“

Макрон каза, че Франция "ясно осъжда" атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври, които предизвикаха войната. Въоръжени мъже от Хамас убиха около 1200 души и взеха други 240 за заложници в безпрецедентното си трансгранично нападение, което започна този ден.

„Ние споделяме болката на Израел. И споделяме желанието им да се отърват от тероризма. Знаем какво означава тероризмът във Франция. Но продължаващите бомбардировки срещу цивилни в Газа нямат оправдание. Изключително важно е за всички нас заради нашите принципи, защото сме демокрации. Важно е в средносрочен и дългосрочен план, както и за сигурността на самия Израел, да признаем, че всички животи имат значение.“, заяви френският президент.

След месец на израелска бомбардировка и почти две седмици след като Израел започна голяма наземна офанзива в територията, управляваното от Хамас здравно министерство на Газа съобщи в петък, че 11 078 души са били убити, докато 1,5 милиона са напуснали домовете си.

Израел заяви, че ще започне ежедневни четиричасови военни паузи в части от Северна Газа, докато продължава офанзивата си. Нейният министър на отбраната обаче подчерта, че паузите ще бъдат "локализирани" и "няма да отклоняват вниманието от военните действия".

Преди марша срещу антисемитизма в неделя, на който ще присъства голяма част от политическата класа на Франция, президентът Макрон призова всички френски граждани да осъждат антисемитските действия "без двусмислие".

Той каза, че Франция има вероятно най-голямата мюсюлманска общност в Европа, както и голяма еврейска общност, и тъй като Франция и останалата част от Европа виждат голямо нарастване на антисемитизма, всички френски граждани трябва да бъдат обединени срещу антисемитизма и трябва да „споделят болката или състраданието на палестинците“.

Макрон каза, че ако на Русия бъде позволено да спечели войната си, "ще имате нова имперска сила" в Европа, която може да застраши други бивши съветски държави като Грузия и Казахстан, както и целия континент.

„Защото, определено, това, което Русия прави в Украйн], е империализъм и колониализъм“, каза той.

Френският президент каза, че е "задължение" на страната му и на всички страни да подкрепят Украйна в нейната защита. Но той също каза, че следващият месец ще бъде критичен, тъй като страната се бори да си върне загубената земя в контраофанзивни операции.

Той каза, че "още не е" време Украйна да седне на масата и подчерта, че решението за преговори е само на Киев. Но той добави, че може да дойде време за "честни и добри преговори и да се върнем на масата и да намерим решение с Русия".

Макрон обсъди и онлайн екстремизма - ключова тема на Парижкия форум за мир. Той посочи компанията-майка на Facebook Meta и Google, като каза, че компаниите „просто не изпълняват“ обещанията, които са дали, за да смекчат речта на омразата в своите платформи.

Той каза, че много онлайн платформи нямат достатъчно модератори за съдържание на френски език, наричайки това „срам“ и обещавайки да ги „натисне“ по въпроса – все пак той отбеляза, че TikTok е подобрил броя на модераторите за своето съдържание на френски език.

Макрон допълни, че изменението на климата причинява тероризъм в части на света, като специално спомена ефектите от глобалното затопляне в по-ниските нива на водата в езерото Чад в Западна Африка.

„В резултат на изменението на климата пострадаха много семейства, живеещи като рибари... Много видове просто изчезнаха. И това създаде политика, която тласна много хора към тероризъм.“, допълни Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    21 2 Отговор
    Човек живее един живот.
    Дай Боже, да го изживее мирно и спокойно.

    Коментиран от #2

  • 2 Отец Дионисий

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    И най лошият мир е по добър от най добрата война.
  • 3 Нещо санкции

    33 3 Отговор
    за Израел или само ще си говорим за да отбием номера, че сме загрижени!
  • 4 КОТарАК

    4 10 Отговор
    кво да каже човека...
  • 5 Лелеее,

    18 2 Отговор
    Сигурно сега Франция ще им наложи санкции!
  • 6 макарончо

    14 1 Отговор
    скоро пок да имате атентати!
  • 7 Гражданин

    21 1 Отговор
    Хайде сега да осъди и Израел за убийствата на жени и деца.
  • 8 Смях !

    14 1 Отговор
    Тоя джендър се върти като петел без глава! Жалко за Франция !
  • 9 ЛАИК

    7 0 Отговор
    Не разбирам каква е тази страст у израелците да избиват хора. И кога мислят да спрат. След палестинците, кой е следващия народ, който ще изтребят......просто питам.

    Коментиран от #12

  • 10 Коментар

    2 0 Отговор
    Този днес се е събудил обаче не напълно.На фона на войните обяснява как климатичните промени са довели до тероризъм...пълни глупости!Дават ракети с уран,а после рибата била измирала от Глобалното затопляне?Това е шизофрения някаква...
  • 11 Инж

    0 4 Отговор
    Макрон да си трае, щото не му се сипят ракети на главата.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЛАИК":

    Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).
  • 13 БЪЛГАРИН🇧🇬

    5 0 Отговор
    ЗАЩО съдът в Хага СПИ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Все пак Макрон го сезира за престъпленията.
  • 14 Българин

    1 0 Отговор
    Евреи управляват Сащ отдавна Сащ и Израел и Великобритания са терористични даржави и това е факт доказано
Новини по държави: