Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 05:59 962 21

Палестински правозащитници искат съдът в Хага да разследва Израел за геноцид в Газа

  • палестина-
  • израел-
  • геноцид-
  • хага-
  • съд-
  • газа

Здравната система в анклава е "на колене", заявиха от Световната здравна организация

Палестински правозащитници искат съдът в Хага да разследва Израел за геноцид в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три палестински правозащитни групи заявиха, че са поискали от Международния наказателен съд (МНС) да разследва Израел, обвинявайки го в извършване на военни престъпления, включително геноцид чрез бомбардиране и обсада на Газа, предаде arabnews.com.

Израел, който не е член на базирания в Хага съд и не признава неговата юрисдикция, заяви, че обвиненията в геноцид са достойни за съжаление и че действията на страната са насочени към бойци на Хамас, а не към цивилни.

Трите правозащитни групи - Ал Хак, Ал Мезан и Палестинската кампания за правата на човека - казаха, че са поискали от МНС да се съсредоточи върху израелските въздушни удари върху гъсто населени цивилни райони в Газа, обсадата на територията и разселването на населението.

„Тези действия представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително геноцид и подбуждане към геноцид“, казаха те в съвместно изявление за пресата.

МНС каза в петък, че е получил съобщение от трите групи и ще оцени информацията, без да навлиза в подробности за нейното съдържание.

МНС може да разследва граждани на държави, които не са членки, при определени обстоятелства, включително когато се твърди, че са извършени престъпления на териториите на държави членки, част от които са и тези на палестинците.

Миналата седмица семействата на израелските жертви на атаките от 7 октомври също подадоха документи в Международния наказателен съд, призовавайки съда да разгледа престъпленията на Хамас.

Междувременно в петък ръководителят на Световната здравна организация заяви, че здравната система в ивицата Газа е "на колене", отбелязвайки, че половината от 36-те болници на територията вече не функционират.

Говорейки пред Съвета за сигурност, Тедрос Аданом Гебрейесус описа ситуацията на място: „Болнични коридори, претъпкани с ранени, болни, умиращи; препълнени морги; операции без анестезия; десетки хиляди разселени хора, приютили се в болници.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    27 12 Отговор
    Няма да стане! Съда в Хага е масоно-сатанински.

    Коментиран от #2

  • 2 хайван

    12 16 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    стига си блял.чемодан -верблюд-ивицата ти Газа

    Коментиран от #4

  • 3 дядото

    30 9 Отговор
    жалкото е,че този съд в хага вече не е международен,а откровено англо-саксонски и американски.така,че е напразно да разчитат на него.

    Коментиран от #7

  • 4 Иван

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "хайван":

    Пардон, натовски.
  • 5 Джоко

    17 9 Отговор
    Я, да видим сега еврейското лоби в Хага как ще подходи!? Ще се задейства ли мигновено като при издаването на заповедта за атест на чичо Вова от Русия!?

    Коментиран от #6

  • 6 она

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Джоко":

    покнала ве.лежи у фризеро
  • 7 паразит

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "дядото":

    стига си тежал на нои
  • 8 Aлфа Bълкът

    6 9 Отговор
    Нетаняху и Путин ще си правят 69 там.
  • 9 съдът в хага…

    6 9 Отговор
    аа не тези бомби са демократични и неможем да ги съдим!!!
  • 10 Нещата са ясни

    4 9 Отговор
    Съдът в Хага няма смисъл да "разследва" Израел за Геноцид в Газа. Доказателствата са на лице. Просто са нужни осъдителни присъди и то бързо ! Единствено трябва да се напишат 100-200 имена в обвинителният акт.
  • 11 С големи букви го напишете !

    4 9 Отговор
    „Тези действия представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително геноцид и подбуждане към геноцид“, казаха те в съвместно изявление за пресата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хага.....

    3 9 Отговор
    Хиляди хора устояха на дъждовното време в холандския град Хага, за да участват в марш в подкрепа на Палестина, осъждайки атаките на Израел срещу Газа.
    Демонстрантите се събраха на площад Малиевелд в Хага, изразявайки своята солидарност с Газа, като същевременно осъдиха Израел за продължаващото насилие в региона.
    По време на шествието участниците скандираха лозунги, които отразяваха непоколебимата им подкрепа за Палестина.
    Лозунги като „Свобода за Палестина“, „От реката до морето, Палестина ще бъде свободна“, „Израел, убиецът“, „Спрете геноцида“ и „Трябва да се установи незабавно прекратяване на огъня“ отекваха по улиците от Хага, отразявайки техния колективен ангажимент за мир и справедливост в региона.Стефан ван Барле, член на парламента от партия DENK, се присъедини към протестиращите в осъждането на насилието в Газа.
    Ван Барле каза, че действията на Израел се равняват на клане на палестинския народ.
    Призовавайки за отговорност, той каза: „(Израелският премиер Бенямин) Нетаняху и неговите сътрудници трябва да бъдат съдени в Хага за военни престъпления.“
  • 14 КуКу

    9 3 Отговор
    Като ще разследват, да включат и събитията на 7-ми октомври.....

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Това няма да е единственото дело !

    2 7 Отговор
    Прокурорът на МНС казва, че мандатът се отнася за текущия израелско-палестински конфликт....„Този ​​мандат е в сила и се прилага за престъпления, извършени в настоящия контекст“, казаха прокурорите, добавяйки, че непрекъснато събират информация в подкрепа на разследването........ Делото няма да е само едно а N на брой ! На това обаче се дава приоритет "по наложителност" и "спешност" !
  • 18 Надявам се

    1 9 Отговор

    До коментар #15 от "За киноманите !!!":

    филма Marwan: Tomorrows Freedom , филм за Marwan Barghouti да бъде пуснат и в България. Хората трябва да го гледат ! Най-известният от палестински политически затворници в Израел, той постоянно е фигурирал в социологическите проучвания като фаворит за наследник на 87-годишния президент на палестинските власти Махмуд Абас !!!

  • 19 Иван

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "КуКу":

    Да включат и събитията преди 7-ми Октомври.

    Коментиран от #20

  • 20 хайван

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    а снощи?ти и 5 хамасовци в анадолски ласки
  • 21 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Палестинските правозащитници изразиха ли мнение за избитите за няколко часа цивилни граждани на Израел, както и за стотиците заложници, че нещо не се сещам ?