Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 16:53 791 1

Катар ще има решаващо значение за освобождаването на още заложници

  • израел-
  • заложници-
  • катар-
  • близкия изток-
  • хамас

Страната играе огромна роля в най-голямото геополитическо предизвикателство в региона

Катар ще има решаващо значение за освобождаването на още заложници - 1
Снимка: БГНЕС

За пореден път едно малко кралство от Персийския залив в Близкия изток играе огромна роля в най-голямото геополитическо предизвикателство в региона, предаде Скай нюз.

Катар ще има решаващо значение за освобождаването на още заложници. Той има пряка връзка с Хамас.

През годините в страната са били разположени политически офиси на различни групи, които Западът смята за терористични организации, включително Хамас, афганистанските талибани и египетските Мюсюлмански братя.

Там се намира и бившият ръководител на политическото бюро на Хамас в изгнание Халед Мешаал.

Катар разговаря с групи, с които другите правителства не искат да седнат на масата, но в него се намират и най-големите американски военни, базирани в Близкия изток. Амбициозната му външна политика разиграва всички страни и дава на тази малка държава място на масата за преговори по най-трудно решимите въпроси в света.

Подобно на други държави с мюсюлманско мнозинство, симпатиите на Катар ще бъдат насочени към народа на Газа, но сега Катар е подложен на международен натиск да упражни влиянието си върху Хамас, за да освободи още израелски заложници.

Това вече успя да се случи с освобождаването на ограничен брой заложници досега в този конфликт - а страната има предишна форма.

През 2017 г., по време на разгара на сирийската гражданска война, Катар договори сложна сделка за освобождаване на заложници в Ирак, някои от които бяха членове на управляващата в Катар фамилия Ал Тани, уж в замяна на десетки милиони долари, платени на иракска милиция.

Две години по-късно Катар съдейства за освобождаването на двама западни заложници, взети от талибаните в Афганистан.

През тази година Катар посредничи в сделка за размяна на затворници между Иран и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАКЪВ КАТАР БЕ ?

    1 1 Отговор
    СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ , СТИГА ГЛУПОСТИ !