Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 03:13 1 634 20

22 ноември 1963 г. Преди 60 години в Далас е убит президентът на САЩ Джон Кенеди ВИДЕО + СНИМКИ

  • сащ-
  • джон кенеди-
  • убийство-
  • свят

Мистерията все още обвива атентата

22 ноември 1963 г. Преди 60 години в Далас е убит президентът на САЩ Джон Кенеди ВИДЕО + СНИМКИ - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време в „Дийли Плаза“, град Далас, щата Тексас, САЩ снайперист стреля по 35-ия президент Джон Кенеди, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой.

10-месечното разследване на комисията "Уорън" между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд, който е действал сам, и че Джак Руби също действа сам, когато убива Осуалд, преди да се яви пред съд. Въпреки това, анкети правени между 1966 и 2004 година показват, че до 80% от Американците подозират, че това е правителствено прикритие.

Колата на президента, специално изработен открит Линкълн Континентал от 1961 г., била снабдена с футуристичен пластмасов балон, който щял да предпазва возещите се в случай на дъжд и същевременно позволявал на хората покрай пътя да хвърлят добър поглед върху техния елегантен президент и прекрасната му съпруга. Но времето било хубаво и балонът бил махнат. Пластмасата така или иначе не била бронирана.

След лимузината на президента се движел един Кадилак от 1955 г., който превозвал осем въоръжени агенти – четирима вътре и четирима на страничните стъпала.

Следваща в колоната била колата на вицепрезидента, четиривратен открит Линкълн, в който се возели Джонсън, сенатор Ярбъроу и един агент от Тайните служби. Шофьорът бил един патрулиращ полицай от Тексас. Зад автомобила на Джонсън идвала една кола, карана от един полицай от Далас, при който се возели още трима агенти и асистентът на Джонсън Клифтън Гартър.

Останалата част от кортежа включвала пет коли, превозващи кмета на Далас и още петима даласки политици; лекарят на президента, адмирал Джордж Бъркли; автомобили на телефонната компания и Уестърн Юниън; комуникационната кола на Белия дом; три коли с фотографи от пресата; един бус за служители от Белия дом и два буса с журналисти.

Кортежът се затварял от една кола на даласката полиция и още три мотоциклета.

Точно в 12,30 часа прогърмели изстрели от пушка.

Според Комисията Уорън, един куршум минал през шията на президента. Последвал втори, смъртоносен куршум, който разбива дясната страна на черепа му. Конали бил ранен в гърба, дясната част на гърдите, дясната китка и лявото бедро.

Агентите от Тайните служби се втурнали към лимузината. Джаки Кенеди крещяла: „О, Боже мой, застреляха съпруга ми! Обичам те, Джак!“.

В президентската кола агент Келерман докладвал за случилото се по радиостанцията на началника на полицията Къри, който повел колоната със страшна скорост към болница Паркланд, намираща се на 6 км. разстояние. За президента, разбира се, нямало надежда за спасение. Той е обявен за мъртъв 30 минути след стрелбата. Конали бил подложен на спешна операция и оцелял.

В 14,15 ч. тялото на Кенеди вече било натоварено в ковчег на Еър Форс 1, за да бъде върнато във Вашингтон.

В 14,38 ч., точно преди самолетът да излети за Вашингтон, Хюс заклева Линдън Джонсън като 36-тия президент на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шайка

    29 6 Отговор
    КЕНЕДИ Е ЗАСТРЕЛЯН ОТ БАНКЕРИТЕ ЕВРЕИ ЗАЩОТО Е ИСКАЛ ДА ПРЕМАХНЕ ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ...Това зло..ноооо и ЦРУ са замесени...

    Коментиран от #5

  • 4 Защо?

    22 6 Отговор
    Една от основните му "грешки", решил да въведе пари, държавни и отделни от "частните долари", с които сащ са заробени. С това монополът на частните банкери беше обречен да изчезне. И е ясно. Защо една държава да НЕ си произвежда сама парите, аюи да е длъжна да ги взема на заем и използва от частници? Абсолютно заробване.
    Втората грешка била, решил да разкаже на всички в сащ, че военните отдавна имат връзка с извънземни цивилизации. И това, според "важните там банкери и мафията" не било правилно.
    В последната си реч, пред нацията (има я още в нета) той казва точно това:
    "Човекът трябва да е свободен и независим..."
    И бум... Значи ние днес под техния диктат какви сме?
    НЕСВОБОДНИ И ЗАВИСИМИ.
  • 5 АРГОН

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Шайка":

    Точно.
    Уточнявам - еверейските банкери начело с Ротшилд.

    Директният поръчков убиец е шофьорът му, който се бързо се обръща назад по диагонал, и дава два светкавични изстрела с лявата си ръка, която държи пистолет. Всичко става за по-малко от 2 секунди.

    Това е причината Първата дама - Жаклин Кенеди да се обърне в паниката с гръб към шофьора, мислейки, че той и нея ще застреля, да се качи на задния капак на колата, и да почне да пълзи назад на четири крака с гръб към шофьора.
  • 6 Факт е

    25 6 Отговор
    В САЩ да си тепат президентите е нещо обичайно.В малката им 200 годишна история -6 президенти са убити,а опитите за убийства са над 60....но няма смисъл да се учудваме-сброд от убийци и криминални елементи са това американците....

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факт също е...

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факт е":

    Още.от самото си образуване, те са имали "президенти, сенатори, депутати ..",.които са били за показване пред "простолюдието" само, докато банкерската мафия, световно известните фамилии Ротшилдовите, Рокфелерите, Морганите, Кун-Льоб ..., собствениците на ФЕД (уж централната им банка) управляват отзад, като "дълбока държава)!
    Този модел на управление вече се е установил във всичките страни на Запад, които са подчинени на тези банкери. НО, има един проблем. Днес, когато всяка секунда всеки от "уж избраните" се следи, снима и показва в медиите, този метод на управление е толкова очебиещ. Някакви си "тъпанари" са "президенти", "комисари", "министри", "премиери" и вече е смешно да ги гледаш и слушаш. Те се излагат постоянно, понеже се вижда толкова открито ,че са некадърни марионетки.
    Тази система има днес само две възможности:.
    1. Или мафията (банкерите) открито вече вземат властта в целия свят и направят открита ДИКТАТУРА
    Или
    2. Народите вече не искат да живеят така и се организират наистина демократични общества с истински избрани умни и образовани хора от народа, независими от някакви си банкери и "дълбока държава"!
    За сега в пълен ход се готвят в САЩ, Канада,Британия, Австралия, ЕС...за първият вариант - да се въведат CBDC и тоталното заробване с цифровата система... Кошмарен вариант.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Артилерист

    9 1 Отговор
    Американците по принцип са склонни към подлости. Според мен, ЦРУ със сигурност е замесено. Как може толкова прехвалени "рамбовци" от охраната да позволят толкова много точни изстрели да се произведат от един снайперист по двете официални лица и нито колата с агентите да не пришпори и да се изравни с президентската и да прикрият президента, нито някой от осигуряващите трасето да не скочи в колата и да затисне президента. "Охрана на президент" е много специална операция за охраняващите и при подготовката, и при провеждането й участват много висококвалифицирани специалисти. Всички възможни изненади се отработват прецизно, за да се сведат възможностите до минимум и то така, че в близост до президента да има винаги достатъчно хора, които за отрицателно време да се притекат и да прикрият държавния глава. Темата с охраната на президента е най-експонирана/употребявана в американското кино и там "рамбовци" ВИНАГИ го спасяват, но в живота американците може би са от първите по убити или с опити за убииство на президенти...
  • 13 Гориил

    1 2 Отговор
    Кенеди водеше необуздан начин на живот. Досието му включва десетки жени.Ако не беше сключил сделка с Хрушчов, сексуалната му активност щеше да стане недостижима.

    Коментиран от #18

  • 14 Тино

    7 0 Отговор
    На тия всичко им е свързано с убийства и войни. Първо избиват индианците, после войни Север- юг и после безброй войни и убийства.
  • 15 Професор

    4 0 Отговор
    Съществуват твърдения, че Израел стои зад убийството на Кенеди. Причината за това е противопоставянето на Кенеди на ядрената програма на Израел. Работник в израелски ядрени съоръжения на име Мордехай Вануну заяви в свое изявление, че "когато американските инспектори дойдоха в съоръженията, оръжията бяха скрити в специално построени стени".
  • 16 Механик

    10 0 Отговор
    Един от малкото, да не река единствен президент на САЩ , дето не е евреин или с еврейско потекло.
    п.п.
    Повечето хора си мислят, че Израел е придатък на САЩ, но това е точно обратното. В същност, САЩ са еврейски проект. САЩ е държава съдадена и управлявана от евреи.
    Такъв експеримент е било след 17-та година в Русия. Но по-късно Сталин е успял да поунищожи еврейските кърлежи. Те за това и така злостно плючт по него.
  • 17 Да се знае..

    10 0 Отговор
    Тези които убиха кенеди за последно "избраха" Байдън.... който разбрал разбрал
  • 18 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Е как няма да има сексуална активност, като е бил на амфетамини и са му биели постоянно тестостерон. Кенеди е бил недъгав по рождение и цял живот е бил на медикаменти заради постоянните болки. Има книга" Болни хора управляват света" Огледай се и у нас, какви екземпляри има.
  • 19 Гръмнаха го генералите

    7 0 Отговор
    войнолюбците жадни за война, след като Кенеди искаше мир по света. Неговия брат, същата участ го сполетя. Тръмп да внимава много!
  • 20 Мерилин Монро

    1 0 Отговор
    Mr. President, къде сте? Вече 60 години ви чакам да ми разтриете 6ундата...