Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 05:38 2 167 26

Пхенян изстреля шпионски сателит в орбита, Сеул спря споразумението между Севера и Юга от 2018 г.

  • сателит-
  • орбита-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • споразумение

Спирането ще означава възстановяване на операциите по разузнаване и наблюдение около военната демаркационна линия

Пхенян изстреля шпионски сателит в орбита, Сеул спря споразумението между Севера и Юга от 2018 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея пристъпи към частично преустановяване на военно споразумение от 2018 г. със Северна Корея, която заяви, че успешно е изстреляла първия си военен шпионски сателит в орбита, съобщи агенция Yonhap, цитирана от Гардиън.

„Северна Корея ясно демонстрира, че няма воля да спазва военното споразумение от 19 септември 2018 г., предназначено да намали военното напрежение на Корейския полуостров и да изгради доверие“, каза министър-председателят на Юга Хан Дък Су пред извънредно заседание на кабинета, което одобри спирането на сделката.

Съветът за национална сигурност на Сеул заяви, че спирането ще означава възстановяване на операциите по разузнаване и наблюдение около военната демаркационна линия.

Този ход дойде след третият опит на Северна Корея да прати шпионски сателит в орбита тази година. Предишните два се провалиха.

Снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, изглежда показват лидера на режима Ким Чен-ун, който наблюдава изстрелването на ракета.

Официални лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза, че американската армия преценява дали изстрелването е било успешно.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол е във Великобритания на държавно посещение и по-рано ръководи среща на Съвета за национална сигурност с някои министри и шефа на националното разузнаване чрез видеовръзка. Прекратяването на междувоенното споразумение се очаква да влезе в сила, след като той даде своето одобрение.

Пактът от 2018 г., известен като всеобхватното военно споразумение, беше подписан на среща на върха през 2018 г. между предишния южнокорейски президент Мун Дже-ин и Ким Чен-ун.

Двете страни се споразумяха за буферни зони, където тренировките с бойна стрелба бяха преустановени, както и забранени за полети зони, премахване на някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и поддържане на горещи линии, наред с други мерки.

Критиците казват, че това е ограничило способността на Южна Корея да наблюдава действията на Севера около границата.

Северната държавна новинарска агенция KCNA съобщи, че сателитът Malligyong-1 е бил изстрелян с ракета Chollima-1 от сателитната база Sohae в 22:42 часа във вторник и е влязъл в орбита в 22:54 часа.

Северна Корея уведоми Япония, че планира да изстреля сателит между сряда и 1 декември.

Главният секретар на кабинета на Япония Хирокадзу Мацуно разкритикува Северна Корея, че е извършила изстрелването преди началото на прозореца. Чрез своята система за спешно известяване японското правителство каза на хората в Окинава да се покрият в сгради или под земята. По-късно се каза, че ракетата изглежда е прелетяла над и покрай Окинава към Тихия океан и премахнаха предупреждението си за спешност.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън нарече изстрелването „нагло нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН“ и каза, че „повишава напрежението и рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона и извън него“.

Севернокорейското изстрелване във вторник беше първото, откакто Ким се срещна с Владимир Путин в руско космическо съоръжение през септември за среща на върха, на която руският президент обеща да помогне на Пхенян да изгради сателити.

Южнокорейски официални лица казаха, че последното изстрелване най-вероятно включва техническа помощ от Москва като част от нарастващо партньорство, в рамките на което се смята, че Северна Корея е изпратила милиони артилерийски снаряди на Русия. Русия и Северна Корея отрекоха да имат оръжейни сделки, но публично обещаха по-задълбочено сътрудничество.

Някои експерти по ракети обаче казаха, че може да е твърде рано руската техническа помощ да бъде изцяло включена в сателита или ракетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 веселяк

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "караман":

    Предстои извеждането в орбита на апарата "Чушкопек 3". Астронавти, космонавти, тайконавти и други наФти няма да седят гладни в космоса я!
  • 4 Някой

    26 3 Отговор
    Какъв им е проблема на краварите и на южнокорейчетата? Севернокорейците направиха това, което са направили много други държави, начело със САЩ. Защо да е позволено за едни, а забранено за други? Да не би някои нации да са изключителни?Ако някой си мисли така, то има сериозни психически проблеми.
    Относно резолюцията на ООН, нека първо видим изпълнението на няколко такива от Израел (освобождаване на Голанските възвишения, създадване на независима палестинска държава и т.н.), пък после може да помислим и за останалите стотици неизпълнени такива.

    Коментиран от #6, #9, #16, #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мммммм

    2 16 Отговор
    Демокрацията е мир, а диктатурата води до война. Това са следствията от действията последните години. Диктаторите са станали агресивни. Единственото за което мислят е, производство на оръжие.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    10 0 Отговор
    Много хора работят това ...което даже и не трябва да помирисват,,,,,но в БГ е така...
  • 16 Гост

    1 17 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Да даде Господ ТИ да отидеш да живееш в Северна Корея и после пак ела да коментираш тук...

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Някой

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Тук говорим за правото на една страна да бъде равна с другите. Не за това как се живее в тази страна.
    Като гледам убедеността на изказа ти, предполагам че лично си живял там поне 10 години...

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Не може един мракобесен строй да бъде на равно с Демокрацията...и не съм надъхан просто за тези Тоталитаристи не ми говори...Наека Северна Корея да отвори границите и който иска да остане в Рая...който иска да отиде на друго място...За това съм мечтаел в комунистическа България...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Алооо ...ергека..... какви са тези минуси..пожелах му да отиде в Рая и после да коментира тук да можем и Ние да помечтаем...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гогата

    1 1 Отговор
    Комунистите от КНДР изстрелват спътници, но пък демократична РБ сглобява чушкопеци от четвърто поколение.
Новини по държави: