Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 21:10 1 891 5

Гражданска война в Судан: бунтовниците "Джем" в Дарфур се присъединяват към битката на армията срещу RSF

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Две бунтовнически групи от региона Дарфур в Судан твърдят, че ще се бият рамо до рамо с армията в гражданската война в страната

Гражданска война в Судан: бунтовниците "Джем" в Дарфур се присъединяват към битката на армията срещу RSF - 1
Снимка: Sudan Tribune

Две бунтовнически групи от региона Дарфур в Судан твърдят, че ще се бият рамо до рамо с армията в гражданската война в страната.

Това се случва, след като паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) постигнаха големи успехи в Дарфур, където бяха обвинени в етническо прочистване.

Лидерът на бунтовниците Джибрил Ибрахим каза пред BBC Newsday, че "искат да защитят своите цивилни" от RSF, които според него погребват хора живи.

Той каза, че решението да се обединят сили с армията не е било лесно.

Лидерът на Движението за справедливост и равенство (Джем) каза, че са били необходими седем месеца, за да се постигне споразумение.

Отношенията между Движението за справедливост и равенство (Джем) и суданската армия са тежки. Братът на г-н Ибрахим е убит от армията, който преди това е бил лидер на групата.

Движението за справедливост и равенство (Джем) и Суданското освободително движение (SLM) вдигнаха оръжие в Дарфур през 2003 г., обвинявайки правителството, че маргинализира чернокожите африкански общности в региона.

След това правителството мобилизира арабски милиции срещу тях, което води до това, което е описано като първия геноцид на 21-ви век.

Оттогава тези милиции се трансформираха в Сили за бърза подкрепа (RSF), които се борят с армията за контрол над страната от април.

Сили за бърза подкрепа (RSF) превзеха няколко ключови града в Дарфур през последните седмици, включително втория по големина град в страната, Няла.

Миналата седмица имаше съобщения, че са избили стотици хора в столицата на Западен Дарфур Ел Генейна.

Сили за бърза подкрепа (RSF) отхвърли отговорността за убийствата, заявявайки, че са част от "племенен конфликт".

Съвместно изявление на Движението за справедливост и равенство (Джем) и Суданското освободително движение (SLM) гласи: „Обявихме прекратяване на всякакъв неутралитет и присъединяване към военните операции на всички фронтови линии без колебание“.

Движението за справедливост и равенство (Джем) и Суданското освободително движение (SLM) не са толкова силни, колкото бяха, но навлизането им в гражданската война в Судан е значително.

И двамата бунтовнически лидери в Дарфури подписаха мирно споразумение през 2020 г. и оттогава бяха по-близо до суданската армия, отколкото някога би изглеждало възможно.

Възможно е редиците на Движението за справедливост и равенство (Джем) и Суданското освободително движение (SLM) да набъбнат с нови попълнения, увеличавайки значението им на суданската политическа сцена.

Присъединявайки се към битката сега - след месеци на заявен неутралитет - те се стремят да защитят опорната си база в Дарфур, по-специално етническата група загава, от която идват и двамата.

Те също така ще са стигнали до заключението, че победа на Сили за бърза подкрепа (RSF) би била пагубна за тях и за Дарфур.

Г-н Ибрахим изрази загриженост относно напредъка на Сили за бърза подкрепа (RSF) като каза, че се опасява, че Судан ще се окаже разделен.

Има опасения, че може да обяви свое собствено правителство в бедния, разкъсван от война западен регион.

Международното измерение също е важно.

"Загава" присъстват в Чад, както и в Судан, и доминират политиката на Чад. Г-н Ибрахим и други обвиниха Чад, че подкрепя Сили за бърза подкрепа (RSF) .

Той ще се надява, че може да използва връзките си - включително с лидера на Чад генерал Махамат Деби - за да прекъсне всякакви връзки между Чад и Сили за бърза подкрепа (RSF) .

Източник: Sudan Tribune

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    11 4 Отговор
    Всеки българин да даде по една заплата или пенсия за Судан.
  • 2 Гориил

    3 3 Отговор
    Разгледайте снимката. И двете страни вият с руско оръжие. Това е подобрено и модифицирано оръжие, което се произвежда само от концерна "Калашников".Концернът "Калашников" продава най-новите си разработки само в 16 страни. Нито едно разузнаване в света не може да каже коя от тези страни е съучастник и коя е посредник. Бъдете събрани и концентрирани и не се оставяйте да бъдете хипнотизирани.Само две държави в света водят повече от четири дузини войни на планетата Земя днес.И тези войни никога няма да свършат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Свобода за Народът на Република Судан

    Коментиран от #5

  • 5 Гориил

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Искрен ли си ? В Суан се сблъскаха интересите на няколко държави.