Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 08:00 1 177 1

Суданската армия и Силите за бърза подкрепа (RSF) с нов сблъсък в Ел Даеин, Източен Дарфур

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

За първи път от началото на военните действия през миналия април избухнаха сблъсъци между суданската армия и Силите за бърза подкрепа (RSF) в Ел Daein, столицата на щата Източен Дарфур

Суданската армия и Силите за бърза подкрепа (RSF) с нов сблъсък в Ел Даеин, Източен Дарфур - 1
Снимка: Sudan Tribune

За първи път от началото на военните действия през миналия април избухнаха сблъсъци между суданската армия и Силите за бърза подкрепа (RSF) в Ел Daein, столицата на щата Източен Дарфур.

Насилието избухна в понеделник, слагайки край на периода на мир в столицата на племето Рейзагат. Племенните водачи са изиграли важна роля за поддържането на спокойствие в региона, но призивите им за мир не са били чути този път, когато командирът на Силите за бърза подкрепа (RSF) предприе атака срещу армейския гарнизон, предизвиквайки война в града.

В дните преди сблъсъците Силите за бърза подкрепа (RSF) бяха разположили значителни военни подкрепления в Ел Даейн от Южен Дарфур.

Член на комисията за посредничество между армията и Силите за бърза подкрепа (RSF), говорейки при условие за анонимност, каза пред Sudan Tribune, че „въпреки големите усилия, положени от местните лидери, членове на търговската камара и младежи, се случиха жестоки сблъсъци близо до в близост до командването на 20-та пехотна дивизия, разположено на 7 мили южно от град Ел Даеин.

След часове на боеве, по улиците на града се върна предпазливо спокойствие, но много цивилни, живеещи близо до щаба на армията, продължават да бягат.

Социалните медийни платформи, свързани със Силите за бърза подкрепа (RSF), публикуваха видеоклипове на войници в летище Ал Даеин, обявявайки, че контролират съоръжението и обещават да маршируват към командването на армията.


Очевидци също съобщават, че са видели голям брой въоръжени милиции, подкрепящи Силите за бърза подкрепа (RSF), разположени на мотоциклети по улиците на града.

Саид Мадибо, представителят на върховния вожд на племето Ризейгат, се обърна към тълпа от цивилни в големия пазар на Ел-Даейн, обещавайки да защити пазара и да предотврати навлизането на всяка въоръжена група в него.

Силите за бърза подкрепа (RSF) наскоро разшири присъствието си в района на Дарфур, постигайки пълен контрол над три държави: Южен, Западен и Централен Дарфур. Групировката сега се стреми да контролира Ел Фашър, столицата на Северен Дарфур, и Ел-Даейн.


Страховете от гражданска война в региона на Дарфур нарастват, след като две от най-значимите въоръжени движения подписаха мирното споразумение в Джуба, а именно Движението за освобождение на Судан (SLM), водено от Мини Арко Минауи, и Движението за справедливост и равенство (JEM), водено от Гибрил Ибрахим, обявиха подкрепата си за армията в борбата ѝ срещу RSF.

Избухването на насилие в Ел-Даейн е сериозна пречка за мирните усилия в Дарфур и повдига призрака на по-широк конфликт в региона.

 

Източник: Sudan Tribune

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Гугъл

    4 0 Отговор
    Нищо не разбрах от статията .