Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 06:08 1 050 7

Неизправност в станцията за мониторинг на радиационния гама-фон в Румъния е довела до сигнала за тревога

  • радиация-
  • румъния-
  • аец козлодуй

Данните от съседните 11 станции в зоната на влияние на АЕЦ "Козлодуй" показват, че няма превишение на нормалните стойности

Неизправност в станцията за мониторинг на радиационния гама-фон в Румъния е довела до сигнала за тревога - 1
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Неизправност, възникнала в резултат на екстремните атмосферни условия в Румъния, в автоматичната станция за мониторинг на радиационния гама-фон в района на Джигера, в окръг Долж, е довела до сигнал за тревога в системата за мониторинг на радиоактивността на околната среда.

Това съобщават от Националната агенция за опазване на околната среда на Румъния в информация, изпратена до БТА.

Съгласно процедурите данните, предоставени от станция Джигера, са били незабавно проверени, посредством стойностите, записани от другите 11 станции за мониторинг на радиоактивността, които функционират в зоната на влияние на АЕЦ Козлодуй. Данните показват, че няма превишение на нормалните стойности, а се касае за неизправност в един от сензорите на станцията.

„Вечерта на 25.11.2023 г., около 22:00 ч. румънско време, автоматичната станция за мониторинг на радиационния гама-фон, разположена в Джигера, отчете високи стойности. За да се потвърдят или отхвърлят, бяха проверени всички автоматични станции около мястото на територията на Румъния, намиращи се и в зоната на влияние на АЕЦ Козлодуй на територията на България, както и резултатите от лабораторните анализи. Като се има предвид факта, че стойностите, подадени от станцията в Джигера, не са потвърдени от нито една от тези проверки, тази станция е изключена и влиза в ремонт“, съобщава Корина Лупу, генерален директор на Главна дирекция за мониторинг към Националната агенция за опазване на околната среда.

“Тези уточнения са необходими, за да знае населението от оторизиран източник, че няма повод за паника в това отношение”, се казва в публикация на официалната Фейсбук страница на агенцията.

По-рано днес (26 ноември) сайтът за мониторинг на радиоактивността на Европейската Комисия публикува карта, която показва, че има повишение на радиационния фон в една точка на територията на Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    8 2 Отговор
    И ДЕЧИЦА ВЕСЕЛУШКИ, СВЕТЯТ КАТО КРУШКИ!ДАНО ДА НЕ Е ТАКА!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха ха

    8 2 Отговор
    и да има увеличение на радиоактивния фон , мислите ли че ще го признаят ? от къде да знаем че тагарев не е подарил на украйна отработен уран ? с който да доказват че са били атакувани с ядрено оръжие , или пък да тровят водо източници или износни жита

    Коментиран от #5

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Аз защо светя в тъмното?
  • 5 е то

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    се виждаше, че само една станция показва висок радиационен фон. Все пак, ако действително имаше нещо, то и другите станции в района щяха да показват завишение, както беше когато руснаците гръмнаха складовете в Хмелницки, при все, че повишението на фона, както се очакваше не беше кой знае колко високо (тъй като от въоръжение с обеднен уран не очакваш някакви сериозни пикове)
    Не се притеснявай, имаш възможност в реално време да гледаш показанията от станциите. Именно затова не можеха да скрият, че една от станциите подава странни данни. Но при условие, че е само тя, то очевидно е технически проблем със станцията, а не реален. Хората са ти направили и лабораторно замерване, така че спокойно - няма проблеми.
  • 6 Кую

    1 0 Отговор
    Да бе! Умряха вярващите.
  • 7 До номер 5

    1 0 Отговор
    Абе пичага,що си не си мослиш друго...? Например :- прописнали са да декативират/изключат тази станция и само тя е отразила реалната обстановка? Защо мислите така еднопосочно? Просто ти давам още една гледна точка....Има поводи в района да се случи.
Новини по държави: