Last news in Fakti

4 Декември, 2023 14:25 884 5

Израел нареди на жителите на Газа да напуснат Хан Юнис

  • израел-
  • хамас-
  • хан юнис-
  • газа-
  • жители-
  • напускат-
  • евакуация

Израелските военни отбелязват Хан Юнис като територия, която трябва да бъде евакуирана незабавно

Израел нареди на жителите на Газа да напуснат Хан Юнис - 1
Снимкa: Shutterstock

В понеделник Израел нареди на хората да напуснат части от главния южен град в Ивицата Газа, тъй като притисна сухопътната си кампания дълбоко в южната част на страната, като накара отчаяните жители да бягат, дори когато бомбите падаха върху райони, които все още се определят като безопасни, предаде Ройтерс.

В понеделник сутринта израелските военни публикуваха карта, на която около една четвърт от град Хан Юнис е отбелязана в жълто като територия, която трябва да бъде евакуирана незабавно. Три стрелки сочеха на юг и на запад, като казваха на хората да се насочат към Средиземно море и египетската граница.

Мнозина от тези, които бягаха, вече бяха разселени от други райони, като много от тях спяха в импровизирани подслони с малкото си останали вещи в найлонови торбички.

Абу Мохамед заяви пред Ройтерс, че вече за трети път е принуден да бяга, откакто е напуснал дома си в град Газа в северната част на страната.

"Миналата нощ израелски танкове обстрелваха от изток, и от север, и от запад, също и от (военни кораби в) посока на морето, огнени пръстени около нас, а къщата продължаваше да се тресе и да се покрива с червена светлина от експлозиите, което предизвика паника и ужас както за възрастните, така и за децата", каза той. "Защо ни изгониха от домовете ни в Газа (град), ако планираха да ни убият тук?"

В къща в Хан Юнис, която беше ударена през нощта, пламъци облизваха срутената зидария и от развалините се стелеше сив дим.

Плюшена детска играчка на овца лежеше в купчина прах. Момчета претърсваха отломките с голи ръце.

В съседство Несрин Абделмоти стоеше сред повредените мебели в наетата стая, в която живее с разведената си дъщеря и двегодишното си бебе.

"Спяхме в 5:00 ч. сутринта, когато усетихме, че нещата се срутиха, всичко се обърна с главата надолу", разказва тя пред Ройтерс. "Казаха (на хората) да се преместят от север в Хан Юнис, тъй като на юг е по-безопасно. А сега бомбардират Хан Юнис. Сега дори Хан Юнис не е в безопасност, а дори да се преместим в Рафах, Рафах също не е в безопасност. Къде искат да отидем?

До 80 % от 2,3 милиона души в Газа са напуснали домовете си в резултат на израелската бомбардировъчна кампания, която превърна голяма част от многолюдната крайбрежна ивица в пустош. Медицински служители в анклава твърдят, че бомбардировките са убили повече от 15 500 души, а хиляди други са изчезнали и се опасяват, че са погребани под развалините.

Израел започна нападението си, за да унищожи управляващите в Газа ислямисти от Хамас в отговор на нападението на 7 октомври, извършено от негови въоръжени лица, които според израелските данни убиха 1200 души и взеха 240 заложници.

През ноември израелските сили превзеха до голяма степен северната част на Газа, а след като в петък се разпадна едноседмичното примирие, те бързо навлязоха дълбоко в южната част. Танковете, които навлизат в Газа откъм граничната ограда на изток по пътя, който разделя Хан Юнис от град Балах ал-Дейр на север, са достигнали до мелница за брашно на половината път до средиземноморския бряг, прекъсвайки главния път север-юг, твърдят жители.

"ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) продължават да разширяват наземната си операция срещу центровете на Хамас в цялата ивица Газа", заяви през нощта пред репортери в Тел Авив главният военен говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари. "Силите се изправят лице в лице с терористите и ги убиват".

Той публикува кадри на войници, които патрулират с танкове и пеша, в полета и в силно повредени градски райони, и стрелят от оръжия, без да уточнява местоположението на територията на Газа.
Правителственият говорител Ейлон Леви заяви, че през уикенда военните са нанесли удари по повече от 400 цели, "включително мащабни въздушни атаки в района на Хан Юнис", а също така са убили бойци на Хамас и са унищожили инфраструктурата им в Бейт Лахия в северната част на страната.

Хуманитарната служба на ООН заяви, че в южните райони, за които е разпоредено да бъдат евакуирани след сключването на примирието, преди войната са живеели над 350 000 души, без да се броят стотиците хиляди, които сега се приютяват там от други райони.
Най-близкият съюзник на Израел - Съединените щати, публично призова Израел да направи повече за опазване на цивилното население в южната част на ивицата Газа, отколкото по време на кампанията в северната част миналия месец, особено след като там вече има толкова много хора без дом.

По време на примирието Израел разреши на анклава да влязат допълнителни хуманитарни доставки, но според Организацията на обединените нации те са били нищожни в сравнение с огромните хуманитарни нужди на територията и сега са прекъснати от подновените боеве.

По време на примирието Хамас освободи 105 свои заложници в замяна на 240 палестински затворници. Но след като повечето жени и деца заложници вече се смятат за свободни, примирието се разпадна заради условията за освобождаване на повече хора, включително израелски мъже и войници. Израел твърди, че 136 заложници все още са задържани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Хазарите са най древните врагове на Велика България.Който им помага ще ври в ада.
  • 2 честен ционист

    1 3 Отговор
    Голямата екскурзия тоя път дестинация към Странджа-Сакар.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор
    А светът тихо гледа , как "жертвите от лагерите" избиват масово наред цивилни мъже, жени, деца ‼️🥸🥸🥸‼️
  • 4 Реплика

    8 4 Отговор
    Да напуснат,ама къде да отидат???
  • 5 Чичо Хитко

    5 3 Отговор
    Явно ненапразно ги е п0дгрявал мушет@т@.