6 Декември, 2023 05:55 1 496 13

Израелският военен министър осъди насилието на заселници срещу палестинци на Западния бряг

  • йоав галант-
  • насили-
  • западен бряг-
  • заселници-
  • палестинци-
  • израел

Само военните, полицията и службите за сигурност могат да ползват насилие в една правова държава, заяви Йоав Галант

Израелският военен министър осъди насилието на заселници срещу палестинци на Западния бряг - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър на отбраната Йоав Галант осъди във вторник насилието срещу палестинците от страна на еврейските заселници на Западния бряг, като каза, че в правова държава само полицията и военните имат право да използват сила, предаде tvpworld.com.

„За съжаление има насилие от страна на екстремисти, което трябва да осъдим“, каза Галант на пресконференция, часове след като Съединените щати обявиха, че ще наложат визови забрани срещу лица, участващи в подкопаването на мира, сигурността или стабилността в окупирания Западен бряг.

Западният бряг е сред териториите, където палестинците се стремят към държавност и преживя вълна от насилие през последните месеци на фона на разширяващите се еврейски селища и почти десетилетна безизходица в миротворчеството, спонсорирано от САЩ.

„В една правова държава, а Израел е правова държава, правото да се използва насилие принадлежи само на онези, които са сертифицирани да го правят от правителството, в нашия случай това са военните, полицията и службите за сигурност, каза Галант.

„Никой друг няма право да използва насилие“, каза той.

Държавният департамент на САЩ ще наложи визови забрани срещу лица, участващи в подкопаването на мира, сигурността или стабилността на окупирания Западен бряг, каза държавният секретар Антъни Блинкен в изявление във вторник, обявявайки нова политика за ограничаване на визовия режим.

Ограниченията ще бъдат насочени към тези, които са извършили актове на насилие или са предприели други действия, които ограничават достъпа на цивилни до основни услуги и основни нужди и могат да се прилагат и към членовете на семействата на тези лица, каза Блинкен.

Президентът Джо Байдън и други високопоставени американски служители предупредиха многократно, че Израел трябва да действа, за да спре насилието от страна на израелските заселници срещу палестинците на Западния бряг, което се увеличи след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

„Подчертахме пред израелското правителство необходимостта да направи повече, за да подведе под отговорност екстремистките заселници, които са извършили насилствени атаки срещу палестинци на Западния бряг“, каза Блинкен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Америка

    2 1 Отговор
    вече не приема заселници от Израел......
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    лицемерие

    Коментиран от #5

  • 3 ха ха

    14 2 Отговор
    това за пред публиката , а иначе им раздава награди и финансови стимули за скалп
  • 4 Иоб

    16 3 Отговор
    Апартейда прилаган от дълго време никой не вижда, убийствата в Газа също. Двоен аршин. Докога?
  • 5 един човек

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти знаеш ли значението на понятието "лицемерие" ?
  • 6 Престанете

    0 3 Отговор
    трепете палестинци щото ще ви се скарме
  • 7 резервист

    4 0 Отговор
    Как САЩ се справи с местното население на Америка? Упорито и последователно го унищожи, за да завладее земята му. Първо избиха колкото можаха в провокирани от самите тях въоръжени конфликти. После затвориха в резервати останалите живи и лишавайки ги от препитание ги избиха с глад и болести. Когато процесът им се видя бавен, ги принудиха да се местят посред зима на десетки километри. И т.д.
    Какво прави Израел в Палестина? Натресоха се неканени в територията, чрез масова миграция увеличиха броя си и я завладяха. Агресивно заселват все нови и нови територии и изтласкаха местното население в два анклава със силно ограничени възможности сами да си изкарват прехраната и ги направиха силно зависими от израелското благоволение. За да слушкат през година през две провеждат военни операции срещу тях. Хем да изразходват залежали боеприпаси, хем да си тренират армията. Сега и клането в Газа.
    Виждате ли аналогиите? За това и САЩ подкрепят Израел и правят възможно последните демонстративно да нарушават международното право.
  • 8 Механик

    0 0 Отговор
    Тая статия всеки ден ли ще я поствате?
    п.п.
    Вчера питах, но така и не разбрах, това на снимката Ам Гъл от Властелина на пръстените ли е?
  • 9 Гого

    1 0 Отговор
    Пишат специалисти, че в правовата държава Израел палестинците живеят без абсолютно никакви граждански права !!!! Как е възможно това в 21 век ?
  • 10 Нагло същество

    1 0 Отговор
    Израелският военен министър осъди насилието на заселници срещу палестинци на Западния бряг
    Само военните, полицията и службите за сигурност могат да ползват насилие в една правова държава, заяви Йоав Галант........ Мръсен двуличник
  • 11 Кой ги въоръжи и толерира

    1 0 Отговор
    Тези "заселници" и резервисти бре боклук двуличен а?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.